IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Впровадження системи казначeйства й управління ліквідністю в АТ Укрзалізниця

Логістика, перевезення, транспортування
Впровадження системи казначeйства й управління ліквідністю в АТ Укрзалізниця
масштаббільше 3000 користувачівkpiстворення єдиної інформаційнійної системи фінансового управління
ПродуктВитрати і контролінгТривалість проекту6 днів
Рік кейсу2022КраїнаУкраїна
ГалузьЛогістика, перевезення, транспортуванняЗамовникАТ Укрзалізниця

З 2 березня 2022 року за постановою Кабінету Міністрів України №185 АТ Укрзалізниця уповноважена виступати фінансовим хабом для забезпечення функціонування держави в умовах воєнного стану.​

Наразі в системі фінансового управління працює 43 філіали плюс АТ Укрзалізниця, 25 військових адміністрації і 6 профільних міністерств. Сукупно працює 74 бізнес-одиниці. Користувачами системи є 3186 особи.

Команда АТ Укрзалізниця повністю пропрацювала концепт системи фінансового управління і, спираючись на значний досвід команди IT-Enterprise, разом впровадили і підпорядкували бізнес-процеси з підготовки бюджету, проведення платежів, управління ліквідністю.

Кейс “Проведення платежів”

Після погодження “бюджету” стартує процес “проведення платежів” і здійснення оплат. Бізнес-процес складається з послідовних 7 кроків, розглянемо кожен детально:

1. Генерація заявок на оплату
На кроці старту генерації оплат на основі поданих до “бюджету” заявок формуються заявки на оплату.

В єдиній інформаційної системи фінансового управління дотримується наступний принцип: документ вводиться один раз і далі виконується трансформація документа в інші документи згідно з бізнес-процесом.​

Заявки на оплату генеруються по заявках, що є включеними до “бюджету”.​ Також зберігається вся історія трансформації від подачі заявки в план платежів майбутніх періодів до проведення оплати (виписка банку)​.

2. Ініціація надбюджетних заявок
Позапланові заявки — заявки, які не були включені до “бюджету” — можуть автоматично збільшувати бюджети або проходити окрему процедуру збільшення “бюджету” по матриці погодження​. На цьому кроці відбувається автоматичний контроль договірних умов і контроль поточних зобов'язань і зобов'язань після оплати​.

Кожна заявка проходить бюджетний контроль і в разі, якщо “бюджету” недостатньо, видається відповідний протокол контролю “бюджету”. В такому випадку потрібно прийняти рішення щодо зміни “бюджету”: це може бути або перерозподіл або збільшення.

 Для оперативного аналізу консолідованого статусу виконання “бюджету” використовується консолідована “Зведена форма” інтерактивного аналізу виконання “бюджету”. В цій формі можна побачити всі аналітичні розрізи, в яких ведеться “бюджет”: статті, Центри фінансової відповідальності (ЦФВ), філії, валюти, показники (початковий бюджет, зміна бюджету, резерв, факт виконання, залишки).

“Зведеною формою” користуються ЦФВ, консолідовано на рівні групи, казначейства філіалів. Форма працює з урахуванням всіх типів доступів.

Працює контроль доступу до заявок:​
— ЦФВ бачать заявки всіх підрозділів, але в рамках свого ЦФВ​;
— підрозділи бачать заявки по всім ЦФВ, але в рамках свого підрозділу​.

3. Зміна “бюджету”
У випадку дефіциту “бюджету” розпочинається процедура зміни “бюджету”. Для цього використовуються матриці погодження надбюджетів. 

Матриця бюджетів визначає перелік осіб, які погоджують "бюджет", відповідно до критеріїв: діапазон сум, статті (захищені/незахищені), тип ЦФВ.

4. Процес погодження
Для зручності погодження та акцептування використовуються мобільний застосунок SmartManager або версія системи у web-клієнт RMD. Відбувається накладання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на електронну версію заявки.

5. Формування реєстрів платежів
На цьому кроці заявки стають доступними для включення в “реєстр філіалів”, для цього використовується інтерфейс “реєстр платежів”.

Кожен філіал після погодження скоупу заявок, формує реєстр, включає в цей реєстр заявки та запускає його на погодження відповідно до встановленого* бізнес-процесу. (*виділяються різні типи реєстрів, які мають свої маршрути погодження).

Автоматично формується електронна версія реєстру на яку накладається КЕП​.

6. Формування консолідованих реєстрів по групі
Після погодження “реєстру філіалів” заявки стають доступними для додавання у “корпоративний реєстр”*.

*Значна кількість реєстрів обумовлена тим, що АТ Укрзалізниця має повністю централізовану модель фінансового управління. Все управління оплатами виконується з єдиного інформаційного фінансового центру і для цього використовуються “корпоративні реєстри”. Також активно використовуються інструменти аналізу як-от: пріоритетність платежів, доступність залишків та інші критерії, по яким заявки додаються в реєстр.

Автоматично формується друкована форма “реєстру платежів" з QR-кодами, який відправляється на погодження і на який накладається КЕП​.

7. Проведення оплати
На фінальному кроці бізнес-процесу “Проведення платежів” відбувається процес здійснення оплат і відстежування статусів проведення оплати, як-от:

  • погоджено до оплати;
  • направлено в банк​ (коли платіжка вивантажена в Клієнт-Банк);
  • відхилено банком​ (статус в оперативному режимі відхилених банком оплат);
  • проведено банком (відстеження через завантаження статусів з проміжної виписки банку. Підтримується MT940 — особливий тип повідомлень SWIFT, який використовується для надсилання та отримання виписок з банківського рахунку на кінець дня. Тип повідомлення 940 — це стандарт SWIFT для електронної передачі даних виписки з рахунку);
  • сплачено​ (після проведення виписки банку).

Для компаній, які управляють значним обсягом платежів перелік цих статусів і їх відстежування є вкрай необхідним для того, щоб в оперативному режимі бачити проведення оплат.

Кейс “Управління ліквідністю”

АТ Укрзалізниця активно використовує інструмент управління ліквідністю — “Платіжний календар” від IT-Enterprise. 

“Платіжний календар” відображає інформацію на поточну дату та на весь горизонт планування відображає прогноз надходжень, платежів і прогнозовані залишки.

Інструмент дає змогу побачити потенційні касові розриви (Cash Gap), провести аналіз виконання оперативного фінансового плану, подивитися прогноз виконання оперативного фінансового плану до кінця періоду. Та, з урахуванням трендів, побачити яким чином буде виконано оперативний план, проаналізувати динаміку, залишки тощо.

“Платіжний календар” дозволяє виконувати бізнес аналіз за наступними напрямками:

  • фактичних оплат на поточний момент;
  • аналіз виконання оперативного плану та прогноз виконання;​
  • прогноз надходжень і платежів на різні горизонти планування​;
  • динаміка залишків на рахунках;​
  • грошовий потік по різним видам діяльності; ​
  • аналіз за міжфірмовими угодами (InterCompany)​;
  • потенційні касові розриви (Cash Gap)​;
  • незбалансованість платежів і надходжень​.

Ключові показники

Центральний фінансовий хаб на базі no/low-code платформи IT-Enterprise​.
Єдина інформаційна система фінансового управління, єдиний бізнес-процес “Проведення платежів”. 
74 бізнес-одиниці — масштаб проєкту за кількістю залучених суб'єктів. 
6 днів — рекордно швидкий строк виконання проєкту.
Деталізоване відстежування статусів платежів, як-от:  погоджено на оплату, відхилено банком, проведено банком, сплачено.

Відеокейс "Оперативне фінансове управління в АТ Укрзалізниця​" за посиланням.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму