IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Витрати автокомплексу FERREXPO на Полтавський ГЗК під контролем IT-Enterprise

Металургія та гірничорудова промисловість
Витрати автокомплексу FERREXPO на Полтавський ГЗК під контролем IT-Enterprise
масштаб7,5 тис. співробітників 1806 користувачівkpiскоротити витрати автокомплексу ГЗК
ПродуктВитрати і контролінгТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2014КраїнаУкраїна
ГалузьМеталургія та гірничорудова промисловістьЗамовникFerrexpo - Полтавський ГЗК

Цілі проєкту

Компанія Ferrexpo об'єднує кілька підприємств металургійної галузі в регіоні Кременчуцької магнітної аномалії. Особливістю підприємств Ferrexpo — це територіальна віддаленість промислових об'єктів один від одного. Площа на якій працюють автотранспортні засоби Полтавського ГЗК перевищує 60 км2, а протяжність автодоріг підприємства — понад 600 км.

Через це важливим завданням для підприємства стало скорочення витрат автокомплексу ГЗК.

При первинному обстеженні об'єкта і аналізі ситуації «як є» були виявлені наступні проблеми:

  • автопарк понад 350 автомобілів різних марок;
  • відсутність автоматичного планування;
  • ручна виписка подорожніх листів та інших транспортних документів;
  • відсутність контролю за використанням ПММ;
  • труднощі при таксуванні автопослуг;
  • відсутність інструментарію аналізу витрат на автокомплекс в розрізі окремого автомобіля.

Опис проєкту

Керівництво підприємства хоче щоб кожен підрозділ приносив прибуток. Для цього необхідний наскрізний контроль кожного автомобіля — від витрат на утримання до зарплати водія і послуг, які надає автомобіль.

Реалізована схема, при якій начальник автоколони формує табель автопарку, в якому вказується, де в кожен день місяця знаходиться автотранспортний засіб і яке завдання виконує. Цей документ враховує також ремонти тощо.

Далі диспетчер формує план виїзду автомобілів і подорожні листи. Одночасно з друком подорожніх листів відбувається планування заправки авто засобу паливом, розрахунок потреби в ПММ, таксування послуг, розрахунок зарплати водія. Згодом можливо вносити корективи.

Позмінне планування виїзду автомобілів проводиться щодня з урахуванням наявного автопарку, і водіїв, закріплених за даним автомобілем.

Диспетчерська служба вводить інформацію відділу експлуатації: час виїзду/повернення автомобіля, маршрут його руху, ліміти видачі палива на АЗС.

Після повернення автомобіля в гараж відбувається здача подорожніх листів і їх обробка: в систему вводиться інформація зі спідометра, дані про залишок палива в баку тощо. Після введення фактичної інформації автомобіля інформаційна система автоматично розраховує реальний пробіг, фактичні витрати палива, суму по подорожньому листу для виставлення рахунку замовнику, зарплату водія.

Система дозволяє планувати графіки техобслуговування автопарку, виконує облік акумуляторів і автогуми.

Рішення, що підключаються для даної задачі

Програмний комплекс «Автотранспорт»

Ключові фактори проєкту

у 2 рази скоротилася чисельність диспетчерів

Результати роботи

Створена система аналізує роботу автотранспорту в наступних розрізах:

  • обсяг наданих замовникам автопослуг;
  • показники роботи автотранспорту;
  • ефективність завантаження автопарку підприємства.

Аналіз витрат по автомобілям дозволяє контролювати ефективність скорочення витрат, пов'язаних з автопарком ГЗК. Система допоможе деталізувати витрати кожного авто засобу до окремих статей: амортизація, паливо, запчастини, гума, зарплата, сторонні послуги на ремонт тощо.

Для отримання необхідної інформації модуль управління автотранспортом органічно інтегрований в комплексну ERP-систему IT-Enterprise і пов'язаний з іншими модулями системи на рівні потоків даних.

В результаті виконання проєкту на Полтавському ГЗК автоматизований процес планування виїзду автомобілів з урахуванням їх технічної готовності; формування супутніх документів так само автоматизовано. В результаті штат диспетчерів скоротився вдвічі — роботу автоматизованого автогосподарства ГЗК забезпечують 4 співробітники.

На підприємстві повністю автоматизовано планування робіт з технічного обслуговування техніки, а також таксування автопослуг та розрахунку зарплати за дорожніми листами. Керівники підприємства отримали інструмент аналізу витрат на весь автокомплекс з деталізацією до окремого автотранспортного засобу, що дозволяє знаходити «вузькі місця» в собівартості послуг підрозділу.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму