IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Цифровізація бізнес-процесу з підбору персоналу корпорації Біосфера: нетипові задачі з рекрутингу

Виробництво DGO та FMCG
Цифровізація бізнес-процесу з підбору персоналу корпорації Біосфера: нетипові задачі з рекрутингу
масштабдо 1 тис. співробітниківkpiцифровізація процесу підбору персоналу
ПродуктПерсонал Тривалість проекту4 міс.
Рік кейсу2021КраїнаУкраїна
ГалузьВиробництво DGO та FMCGЗамовникКорпорація Біосфера

Компанії, що входять до корпорації Біосфера є найбільшими виробниками та дистриб'юторами на ринку України товарів для дому, гігієни, професійного вжитку, приватних торгових марок категорії non-food в Україні. Експортний ринок продукції охоплює понад 30 країн з регіонів Східної, Центральної та Північної Європи, Середньої та Центральної Азії, Південної Америки й Африки.

Корпорація має 13 власних і 10 дистрибутивних брендів, 1000+ найменувань продукції, 40 млн одиниць продукції продається щомісяця та потужні виробничо-логістичні комплекси у Дніпрі, Фастові, Летичеві.

Біосфера є прикладом сучасної формації компаній, які мають некласичну структуризацію управління, а саме наявність горизонтальних рівнів управління всередині вертикальної структури менеджменту. Подібна система взаємовідносин між компаніями та підрозділами є результатом багаторічного розвитку корпорації, який гарантує мобільність, ефективність дій та швидкі комунікації між всіма гравцями корпоративної шахівниці.

Старт співпраці

HR та IT-департаменти Біосфера разом стали замовником цифровізації напрямку з управління кадровим резервом і підбору персоналу всередині корпорації. Мета зв’язати та підпорядкувати всі компанії й підрозділи єдиним цифровим стандартам й бізнес-процесам щодо виконання рекрутинг-завдань.

Рішення Рекрутинг від IT-Enterprise створено за принципом підвищення ефективності пошуку співробітників і мінімізації щоденної рутинної роботи. Завдяки чому фокус зусиль фахівців з підбору персоналу змістився на особисту взаємодію з кандидатами та на проведення об'єктивного аналізу і вибору.

Рішення з Рекрутингу у базовій конфігурації розв'язує наступні завдання зі швидкого формування власної бази кандидатів і співробітників:

  • додавання вподобаних кандидатів у свою базу з сайтів пошуку роботи та із соціальних мереж;
  • публікація вакансій на сайтах пошуку роботи та в соціальних мережах;
  • отримання інформації щодо результатів спілкування з кандидатами;
  • регламентація бізнес-процесу підбору персоналу від формування “заявки на підбір персоналу” до “наказу прийняття на роботу”;
  • інформування учасників бізнес-процесу з підбору персоналу про хід роботи над закриттям вакансії;
  • аналітика процесу підбору персоналу в різних розрізах: за рекрутерами, за посадами, за періодами тощо.

Впровадження. Стандартні задачі

Процес впровадження рішення Рекрутинг від IT-Enterprise нараховує п’ять стандартних кроків, по яких виконувались наступні роботи:

1. Синхронізація з Active Directory (AD).
Контролер домену Active Directory зберігає всю інформацію про інфраструктуру та користувачів, тому він легко використовується для входу у програмне забезпечення (ПЗ). Всі дані користувачів (логіни та паролі) зберігаються в єдиній базі даних, що спрощує роботу з ними. Тому, ми синхронізували доступи до програмних продуктів (ПП), які вже використовують співробітники Біосфери, із рішенням Рекрутинг від IT-Enterprise. Також за допомогою AD реалізуються безпекові політики.

2. Синхронізація з наявним обліковим програмним продуктом (ПП).
Налаштована синхронізація між обліковим програмним продуктом, який використовує корпорація Біосфера із рішенням Рекрутинг від IT-Enterprise, а саме з довідником посад, довідником персоналу, довідником підрозділів.

Синхронізація між системами “обліковий програмний продукт ↔ рішення Рекрутинг від IT-Enterprise” відбувається щоденно за планувальником. З періодичністю 1 раз на день замовник отримує у рішенні Рекрутинг від IT-Enterprise оновлення інформації щодо звільнених співробітників і прийнятих новачків. Таким чином довідник персоналу та довідник підрозділів постійно підтримуються в актуальному стані.

3. Налаштування бізнес-процесу “проходження заявки на підбір персоналу”.
Одне зі стандартних завдань — налаштування бізнес-процесу “проходження заявки на підбір персоналу” — виконувалася у межах модуля “Управління кадровим резервом – Підбір персоналу”. І дозволяє відстежувати й аналізувати інформацію за наступними критеріями та фільтрам: дата створення, стадія бізнес-процесу, статус, виконавець по стадії, профіль посади, відповідальний рекрутер, ініціатор, підрозділ, керівник тощо.

Стандартний екран заявки та сама “заявка на підбір персоналу” містить наступні інформаційні розділи:
— основна інформація (ПІБ, посаду, підрозділ, заробітну плату тощо);
— 
додаткова інформація (обов'язки, досвід роботи, спеціальні навички, умови роботи, додаткові вимоги тощо);
— 
опис для публікації на сайтах пошуку персоналу;
— 
опис публікації у соціальних мережах.

Стандартний функціонал заявки включає опис “обов'язків”: роль посади, область відповідальності, повноваження, основні функціональні обов'язки, ієрархію підпорядкування, ключові критерії тощо.

4. Налаштування бізнес-процесу “проходження кандидата”.
Налаштування бізнес-процесу “проходження кандидата” також є стандартною дією при впровадженні рішення Рекрутинг, яка прив'язується до бізнес-процесу “проходження заявки на підбір персоналу”.

Важливо, що обидва бізнес-процеси описав замовник самостійно, спираючись на власний досвід, тонке налаштування бізнес-процесів вже здійснювали фахівці IT-Enterprise.

На кожній стадії бізнес-процесу “проходження кандидата” налаштовані відповідні права доступу, також паралельно налаштовані й групи користувачів.

Налаштування груп користувачів здійснював замовник самостійно, команда IT-Enterprise надавали консультаційну підтримку.

5. Налаштування розсилок.
При надходженні “заявки на підбір персоналу” на ту чи іншу стадію бізнес-процесу здійснюється розсилка email листів зацікавленим особам за статусом цієї заявки.

Впровадження. Нестандартні задачі

Процес впровадження рішення Рекрутинг від IT-Enterprise мав два нетипові запита, які були налаштовані індивідуально під замовника.

1. Підбір персоналу у режимі “прив'язка до профілів посад”. Реалізовано вперше.
Класичний модуль Рекрутинг працює у двох режимах:

  • “Вільний”: рекрутер вказує будь-яку посаду без прив'язки до будь-яких картотек. Наприклад, фахівець вказує посаду “водій” та відбувається пошук кандидата за цим запитом.
  • “Прив’язка до “Штатного розкладу”: рекрутер вказує посаду з жорсткою прив'язкою до “позиції штатного розкладу”.

    Штатний розклад — це окремий модуль, який ведеться відповідно до законодавства, внутрішніх документів компанії тощо.

    За потреби створити “заявки на підбір персоналу” замовник прив'язує її до “позиції штатного розкладу”, і на основі цієї прив'язки система автоматично використовує необхідні параметри опису вакансії (рівень заробітної плати, досвід роботи тощо).

Вперше в рішенні Рекрутинг для корпорації Біосфера та за активної участі її команди, реалізована схема підбору персоналу у режимі “Прив'язка до профілів посад”*.

Картотека “Профіль посади” містить короткий опис вакансії (посадова інструкція в тезовому вигляді) та дозволяє вказати:
— чіткі параметри: наприклад, досвід роботи від 5 років, права категорії В, первинні навички обслуговування автомобіля (заміна олії) тощо;
— 
розширені параметри: наприклад, компанії, у яких співробітник працював до (назви) і яким надається перевага або небажані компанії;
— 
компетенції, які повинен мати співробітник, якщо компанія-замовник використовує словник компетенцій.

*Зазначене рішення дозволяє працювати як без модуля “Штатний розклад”, так і у разі подальшого масштабування та розвитку рішень (наприклад, додавання модуля “Штатний розклад”) органічно працювати з іншими модулями IT-Enterprise.

Класична схема використання картотеки “Профілів посад” це прив’язка до модуля “Штатний розклад”. Один “профіль посади” (опис посади) може бути прив'язаний до кількох позицій штатного розкладу це традиційна схема.

Замовник отримав можливість при формуванні “заявки на підбір персоналу” обирати необхідний “профіль посади” й отримувати з “профілю посади” опис вакансії. Далі замовник переводить “заявку на підбір персоналу” по бізнес-процесу на рекрутера. Рекрутер своєю чергою бачить усі необхідні вимоги щодо посади і починає пошук.

2. Делегування повноважень узгодження “заявок на підбір персоналу”.
При реалізації рішення з підбору персоналу у режимі “прив'язка до профілів посад” вирішено завдання делегування повноважень узгодження “заявок на підбір персоналу”.

Делегування* налаштовано у зв'язці з довідником персоналу та довідником підрозділів. Налаштовані фільтри: 
— керівник середньої ланки може заповнювати “заявку на підбір персоналу” тільки на вакансію свого підрозділу; 
— 
керівник вищої ланки на всі підрозділи, які йому підпорядковуються.

Реалізована схема делегування дозволяє у кожному підрозділі обрати два співробітники, які можуть оформляти “заявки на підбір персоналу”. Критерії обрання співробітника, якому делегуються повноваження узгодження, можуть бути різноманітні — їх вказує замовник самостійно та довільно — на картці того чи іншого профілю посади.

*Зазначене рішення реалізовувано тільки для модуля Рекрутинг, хоча при масштабуванні може бути використане й в інших модулях IT-Enterprise для замовника.

Ключові показники

4 місяці — тривав процес впровадження за умови тісної комунікації команд корпорації Біосфера та IT-Enterprise.
Понад 350 — середня кількість “заявок на підбір персоналу”, які опрацьовуються у рішенні Рекрутинг протягом року.
Цифровізація підбору персоналу — корпорація підпорядкована єдиним цифровим стандартам й бізнес-процесам щодо виконання рекрутинг-завдань.
Масштабування — розвиток, подальша кастомізація і деталізація рішення можлива на будь-якому етапі експлуатації рішення Рекрутинг.

Основні вимоги компаній-замовників щодо кастомізації рішення Рекрутинг з практики впровадження, це:

1. Налаштування бізнес-процесів для різних типів “заявок на підбір персоналу”.
Наприклад, “заявка на підбір персоналу топменеджмент” та “заява на підбір персоналу співробітник”. Як правило подібні заявки мають окремі маршрути узгодження — відповідно потрібно і налаштування різних типів бізнес-процесів.

2. Доналаштування рішення до конкретних вимог замовника.
Компанії-замовники з нетиповими структурами управління часто мають індивідуальні вимоги до “заявки на підбір персоналу” та до її кастомізації, як-от: окремі довідники, додаткові поля заявки, за якими будується звітність і внутрішня аналітика компанії.

Наприклад, “заявка на підбір персоналу” може бути розширена окремими розділами: формальні вимоги до кандидата (обов'язкові та бажані), нестандартний процес відбору кандидатів, ключові критерії, нотатки тощо.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму