IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Скорочення втрат через використання некоректних норм в 2 рази у ПБГ «Ковальська»

Девелопмент, інжиніринг і будівництво
Скорочення втрат через використання некоректних норм в 2 рази у ПБГ «Ковальська»
масштаб5 тис. співробітниківkpiпідвищити оперативність і ефективність
ПродуктВитрати і контролінгТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2013КраїнаУкраїна
ГалузьДевелопмент, інжиніринг і будівництвоЗамовникПБГ «Ковальська»

Цілі проекту

Промислово-будівельна група «Ковальська» - один з лідерів будівельної галузі України. Група об'єднує кілька великих підприємств в різних сегментах будівельної галузі, які виконують повний цикл робіт від видобутку сировини і виробництва будівельних матеріалів до будівництва об'єктів житлового соціального і комерційного призначення. До складу групи входить 7 заводів-виробників будівельних матеріалів, а загальна чисельність співробітників перевищує 5 тис. чоловік.

Виробництво бетону засноване на використанні норм витрати компонентів. На виробничих підприємствах групи «Ковальська» використовується понад 1500 діючих норм.

У 2012 році через несвоєчасну доставку паперових документів з даними норм на одне з підприємств групи виробництво велося на основі некоректних норм. За даними економістів підприємства, за 2012 році втрати компанії через це склали 800 тис. грн. На додаток до цього, сума компенсацій за неякісну продукцію за той же період склала ще 250 тис. грн.

Проаналізувавши статистику і оцінивши ризики, керівництво компанії визнало, що ведення норм - одна з критично важливих завдань. Щоб в майбутньому уникнути фінансових та іміджевих втрат , директорат поставив завдання виключити надалі виробництво сумішей на основі некоректних норм.

Опис проекту

До початку проекту лабораторії на кожному із заводів групи самостійно вводили і коригували норми на кожній з бетонозмішувальних установок (БЗУ). Так як на підприємствах використовувалися різні моделі БЗУ, то і способи передачі і формати зберігання даних у них теж розрізнялися.

На момент початку проекту на 6 виробничих підприємствах було 24 БЗУ і діяло 1500 норм. Для роботи виробництв необхідно було ввести всі 1500 норм в кожну БЗУ. Також, при внесенні змін до чинних норм необхідно було забезпечити введення даних в кілька БЗУ. Надалі, при розширенні компанії з'явилося додаткове обладнання і ситуація погіршилася. Чіткість виконання завдання введення і коригування норм багато в чому залежала від дисципліни співробітників, які працювали з обладнанням на місцях.

В результаті обстеження виявлено такі проблеми:

  • великий обсяг паперового документообігу при передачі змін до діючих норм;
  • множинне дублювання інформації на підприємствах групи;
  • самостійне і безсистемне коригування норм інженерами лабораторій на місцях;
  • відсутність належного контролю за відповідністю введених і відкоригованих інженерами лабораторій норм.

Через це розчини, виготовлені за одними і тими ж нормам на різних заводах групи або навіть на різних БЗУ одного заводу, могли істотно відрізнятися за складом при збереженні необхідних характеристик. При одночасному постачанні на об'єкт розчинів, виготовлених на різних заводах або БЗУ, було неможливо гарантувати високу якість готової продукції. Підсумком цього ставали претензії з боку замовника, і фінансові втрати компанії. Крім того, страждав і імідж ПБГ «Ковальська» - керівництво побоювалося втрати довіри до торгової марки.

Керівництво ПБГ «Ковальська» реорганізував структуру групи, виділивши інноваційно-технологічний центр, який формує єдині норми для всіх підприємств. Можливість введення і коригування норм надається виключно інженерам ІТЦ, що виключило множинне введення інформації кожною лабораторією.

Перед ІТ-фахівцями було поставлено завдання оптимізувати документообіг, звівши до мінімуму обмін даними на паперових носіях, запровадити єдині норми для всіх БЗУ, і автоматизувати контроль за зміною норм, надавши можливість вносити в них зміни тільки в межах, встановлених ІТЦ, а також забезпечити довгострокове зберігання історії внесення змін до норм.

Дане завдання вирішувалася засобами ERP-системи IT-Enterprise, розгорнутої на підприємствах будівельної групи.

Ключові фактори проекту

В 2 рази скорочені втрати через використання неправильних норм у виробництві цементних сумішей

Результати роботи

Всі виробничі ділянки підприємств, що входять до групи «Ковальська», автоматизовані, а самі підприємства об'єднані в єдину інформаційну систему за допомогою комплексної ERP українського виробництва IT-Enterprise.

В результаті впровадження нового функціоналу підприємство отримало:

  • єдині діючі норми для всіх БЗУ групи;
  • автоматизований процес коригування норм в допустимих межах, які задані інженерами ІТЦ;
  • документообіг підприємств переведено в електронний вигляд;
  • на всіх підприємствах запроваджено контроль за відповідністю діючих норм.

Завдяки реалізації даного проекту ризик формування розчинів на основі неправильних норм зведений до мінімуму. І за підсумками наступного за впровадженням проекту року, підприємство не понесло збитків через використання некоректних норм у виробництві. Упорядкування ситуації у виробництві очікувано призвело і до підвищення якості продукції. Так, за підсумками 2013 року втрати підприємства через рекламацій скоротилися з 250 тис. грн. до 120 тис. грн., тобто більш ніж у двічі!

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму