IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Ефективне використання високовартісного інструменту під контролем IT-Enterprise у АТ «ФЕД»

Аерокосмічна промисловість
Ефективне використання високовартісного інструменту під контролем IT-Enterprise у АТ «ФЕД»
масштаб500+ співробітниківkpiскоротити витрати на високовартісного обладнання
ПродуктРемонти і обслуговуванняТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2017КраїнаУкраїна
ГалузьАерокосмічна промисловістьЗамовникАО «ФЕД»

Цілі проекту

«ФЕД» — сучасне механообробне виробниче підприємство, яке виробляє складні вузли і модулі для підприємств авіакосмічної галузі. Замовники компанії - спеціалізовані галузеві виробничі світові компанії. Незважаючи на конкуренцію в ніші, українське підприємство має перевагу - високу якість виробів.

Адже сучасні замовники хочуть отримувати високоякісну продукцію в повному обсязі, вироблену з дотриманням технологічного процесу, в обумовлені терміни  і за мінімальною ціною. Щоб зберігати лідерські позиції в таких складних умовах, керівництво підприємства прагне постійно вдосконалювати виробничі процеси, інвестує в придбання нового виробничого обладнання, навчання персоналу заводу і розвиток системи управління підприємством.

Для підвищення ефективності виробництва і економії коштів підприємства фахівці корпорації IT-Enterprise використовують ERP-систему, яка впроваджена на заводі «ФЕД». Вона допомагає оптимізувати витрати дорогого виробничого інструменту.

Виробничі підприємства поступово відмовляються від універсальних верстатів і переходять до використання сучасних обробних центрів. Таке обладнання здатне обробляти високоякісні вироби з високою точністю при оптимізованих за часом циклах виробництва. Це обладнання не потребує втручання людини, а працює під управлінням програм. Програмується це обладнання інженерами-наладчиками, а найчастіше програма і зовсім генерується по 3D-моделями виробів і лише вивіряється і затверджується наладчиком.

При використанні такого обладнання забезпечення матеріалами відходить на задній план і пріоритетною проблемою стає забезпечення виробництва інструментом для цього обладнання. Інструмент здебільшого покупний, підприємства не виготовляють його в інструментальних цехах, через велику номенклатуру, вартість, і тривалість циклів поставки.

Опис проекту

Виходячи із зазначених факторів, у підприємств виникає потреба в новій методології планування забезпеченості виробництва інструментом. Для виконання планування необхідна перспективна календарна потреба в інструменті для виробництва. Вона є підставою для формування замовлень на закупівлю інструменту. Крім того, необхідні нормативи щодо використання інструменту і його розширений облік.

В IT-Enterprise розроблені детальні бізнес-процеси планування інструменту. Для цього на підприємстві інструмент і оснащення заводиться в спеціальні класифікатори. Для реалізації методик нормування та планування потреби в інструменті необхідно класифікувати весь ріжучий інструмент і оснащення за категоріями впливу на виробництво, тобто виконати ABC-аналіз. До групи A входять найбільш важливий і значущий інструмент; в групу С — найбільш поширений і легко відновлюваний. Облік інструменту групи А ведеться поштучно, в розрізі номерів інструменту.

До групи A відносять інструмент, який відповідає наступним характеристикам (близько 5% від загальної номенклатури):

  • дорогий інструмент;
  • інструмент з довгим циклом поставки;
  • інструмент з нестабільною пропозицією на ринку;
  • інструмент, відсутність якого тягне витрати у виробництві у вигляді зривів термінів, штрафів тощо.

Щоб не залежати від зриву термінів поставок і зміни календарного плану виробництва, в розрахунках потреби в інструменті враховуються норми страхових запасів, а для скорочення витрат при закупівлі дорогого оснащення враховується інструмент, який знаходиться на складах підприємства і у виробництві.

У нормуванні використання інструменту фахівці IT-Enterprise рекомендують перейти від часу роботи інструменту на устаткуванні до витрати ресурсу — до частки вироблення ресурсу інструменту при виконанні однієї деталі-операції.

Для інструменту, що зношується мало, і оснастки групи С розроблений бізнес-процес розрахунку прогнозного дефіциту, на підставі якого закуповують інструменти групи.

Особливістю рішення IT-Enterprise є бізнес-процес обліку напрацювання інструменту групи А, в яку входить дороге і критично важливе для виконання замовлень оснащення. Для реалізації на підприємстві використовуються інструментальні шафи, які є місцем зберігання інструменту і інтерактивною системою, за допомогою якої здійснюється облік наявності інструменту. Кожна інструментальна шафа на «ФЕД» оснащена спеціалізованим ПО, в якому враховується рух інструменту.

За фактом руху інструменту автоматично формуються документи, в яких зазначено, на який робочий центр, в який підрозділ та який саме інструмент був виданий або повернутий.

Завдяки інтеграції з додатками ERP-системи, відомо, який інструмент зараз в цеху, на якому конкретно робочому центрі, у якого майстра, під яку технологічну операцію він виданий і який поточний ресурс напрацювання даного інструменту.

Видачу інструменту контролює  інженер, який при кожній видачі/прийомі інструменту проводить експертну оцінку. Незважаючи на статистичні дані про напрацювання, інструмент може зламатися або не відповідати вимогам технічного процесу, тому обстеження інструменту — це інженерне завдання, обов'язкове для інструменту класу А.

Ключові фактори проекту

На 15% скоротилися кошти, заморожені в дорогому інструменті, що зберігається.

Результати роботи

Завдяки впровадженій ERP-системі IT-Enterprise, на заводі «ФЕД» реалізована унікальна система контролю і планування потреби в інструменті, яка оперативно відображає фізичну наявність інструменту, а також готовність інструменту до роботи.

Фахівці заводу отримують оперативні дані про рух інструменту online, які потрапляють в систему безпосередньо за фактом видачі або повернення інструменту, а не постфактум.

Реалізоване рішення привело до скорочення витрат завдяки оптимізації партій закупівлі дорогого інструменту, до підвищення ефективності наявного на підприємстві обладнання, а в кінцевому підсумку — до підвищення кількості замовлень, виконаних в строк і згідно технічних умов.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму