IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Оперативне планування виробництва та оптимізація термінів виконання замовлень АТ «ФЕД»

Аерокосмічна промисловість
Оперативне планування виробництва та оптимізація термінів виконання замовлень АТ «ФЕД»
масштаб500+ співробітниківkpiмінімізувати зриви термінів виконання виробничих замовлень
ПродуктВиробництвоТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2017КраїнаУкраїна
ГалузьАерокосмічна промисловістьЗамовникАТ «ФЕД»

Цілі проекту

АТ «ФЕД» — сучасне виробниче підприємство, яке виробляє складні вузли і модулі для підприємств авіакосмічної галузі. Замовниками компанії є спеціалізовані галузеві виробничі компанії з усього світу. З огляду на високу конкуренцію в ніші, українське підприємство зробило своєю перевагою високу якість вироблених виробів. При цьому, під «якістю» керівництво підприємства має на увазі не просто високу якість обробки продукції, що випускається, а цілий комплекс взаємопов'язаних показників, що включає низьку ціну готової продукції, високу якість виготовлення продукції, якість її післяпродажного обслуговування, а також своєчасне виконання замовлень. Тільки постійне вдосконалення комплексного показника якості гарантує сучасному підприємству місце на глобальному ринку.

Один зі способів підтримки високої якості роботи підприємства — мінімізація зриву термінів виконання виробничих замовлень. Саме це завдання і вирішували на заводі ФЕД за допомогою засобів комплексної ERP-системи для управління всіма аспектами бізнесу IT-Enterprise.

Опис проекту

Для збереження технологічного лідерства серед основних конкурентів компанія придбала кілька сучасних верстатів. Однак, з'ясувалось, що за виконання тієї виробничої програми, яка була прийнята на заводі раніше, рівень завантаження обладнання не перевищував 65% при роботі в дві зміни.

Тоді поставили нову мету — працювати в три зміни, забезпечуючи максимальне завантаження дорогого устаткування. Для цього підприємство знайшло нові виробничі замовлення і забезпечило достатнє завантаження виробничої дільниці. Далі постало питання забезпечення надійності — адже при виході верстата з ладу буде зірвано виконання значної кількості замовлень, а на відновлення репутації у замовників піде чимало часу. В результаті був придбаний другий верстат, і завантаження устаткування знову виявилося недостатнім. Щоб забезпечити завантаженням виробничу дільницю, були знайдені додаткові замовлення.

Через кілька місяців почалися зриви термінів, стало проявлятися незначне зниження якості продукції. Завантаження збільшилось, не вистачало шліфувальних верстатів, але здавалося, що це — організаційні складнощі. За приблизною оцінкою, завантаження устаткування при роботі в 3 зміни становило близько 70% з урахуванням часу на переналагодження.

У цей час на підприємстві саме запустили оперативне планування і контроль виробництва (MES-планування) в комплексній ERP-системі IT-Enterprise, проект впровадження якої знаходився в активній фазі. Завдяки системі фахівці побачили, що завантаження шліфувальної ділянки було максимальним.

Ключові фактори проекту

На 400 тис. долл. кредитних коштів вдалося заощадити для купівлі нового обладнання.
На 90 млн. долл. вдалося утримати замовлень світових авіабудівників завдяки своєчасному виконанню робіт

Результати роботи

За допомогою спеціалізованої системи управління виробництвом вдалося мінімізувати зриви термінів виконання виробничих замовлень. До постановки даної задачі на «ФЕД» вже йшов процес впровадження комплексної ERP-системи української розробки IT-Enterprise. Вже були впроваджені, сконфігуровані і запущені в промислову експлуатацію модулі для технологічної підготовки виробництва, а також планування і контролю виробництва. За їх допомогою підприємство зайнялося оптимізацією оперативного завантаження устаткування (оптимальним MES-плануванням) і пошуком «вузьких» місць за методикою теорії обмежень Е. Голдратта.

Завдяки впровадженій на заводі «ФЕД» ERP-системі IT-Enterprise, а точніше, завдяки модулю оперативного планування виробництва, фахівці підприємства виявили «вузьке» місце, якого вони не очікували. Завдяки системі MES-планування «вузьке» місце було ідентифіковано і були вжиті заходи щодо його усунення: пересування термінів окремих замовлень з урахуванням пріоритетів підприємства, планування закупівлі нового обладнання, створення кадрового резерву для підтримки безперебійної роботи виробничої ділянки.

За допомогою модуля MES-планування на підприємстві організований регулярний аналіз виробничої програми на предмет пошуку нових «вузьких» місць у виробництві.

Так як завдяки автоматизованій системі планування виробництва «вузьке» місце було виявлено досить оперативно, вдалося уникнути зриву важливих контрактів з провідними авіабудівельними фірмами світу на загальну суму 90 млн дол.

Детальний аналіз виробничої програми дозволив керівництву уникнути вимушеного придбання нового додаткового обладнання в кредит під 20% річних, а використовувати європейські програми кредитування під 4,5%. Ефект за 7 років кредитування складе понад 400 тис. дол.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму