IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Цифрова трансформація «Зоря»-«Машпроєкт»: скорочення time-to-market на 30%

Машинобудування
Цифрова трансформація «Зоря»-«Машпроєкт»: скорочення time-to-market на 30%
масштаб11 000, > 3200kpiповысить конкурентоспособность предприятия
ПродуктПродажіТривалість проекту3 года
Рік кейсу2004КраїнаУкраина
ГалузьМашинобудуванняЗамовникНПКГ «Зоря»–«Машпроект»

Цілі проєкту

Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроєкт» — одне з найбільших виробничих підприємств в Україні. Завод входить до складу державного виробничого холдингу Укроборонпром, випускає складні турбоагрегати. Продукція компанії застосовується в усьому світі.

Через зростання конкуренції на глобальних ринках виробничі компанії шукають шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції. Для цього необхідно скоротити терміни проєктування нових зразків продукції, скоротити витрати на їх виробництво, зберігши високу якість продукції.

Проєкт цифрової трансформації підприємства, який обрало керівництво заводу, саме і передбачав підвищення ефективності бізнес-процесів компанії, оптимізацію використання її ресурсів та скорочення циклів проєктування і випуску продукції.

Опис проєкту

Успішне досягнення поставлених цілей стало можливим завдяки активній участі вищого керівництва підприємства в реінженірінгу бізнес-процесів, а також мотивації учасників проєкту за досягнення результату.

Цифрова трансформація охопила всі підрозділи підприємства і торкнулася практично всіх ключових бізнес-процесів: проєктування нових виробів (управління інженерною підготовкою виробництва), всі етапи виробництва, а також завдання логістики (логістика закупівель та продажів).

Найважливіший крок, на який пішло керівництво — це повний перехід до документів в електронній формі, від проєктування виробу до його виробництва та поставки замовнику. Робота на основі такого підходу дозволила реалізувати управління великим машинобудівним підприємством в реальному часі.

  • Проєктування нових виробів

    Конструкторський, технологічний та виробничий склади виробу повністю ведуться в електронному вигляді в системі. На заводі працює понад 600 конструкторів і понад 150 технологів, які звертаються за інформацією до IT-Enterprise PLM. Випуск всієї документації і здача в архів здійснюється технологами тільки через систему IT-Enterprise, на основі цих документів в системі формуються технологічні маршрути, норми витрат матеріалів, а також норми часу і розцінки, необхідні для планування виробництва.

    Понад 90% продукції, що випускається заводом, поставляється на зовнішні ринки. Вироблена заводом продукція унікальна, вона проєктується під замовлення. Разом з виробом замовник отримує повний комплект конструкторської документації. Цікаве рішення, реалізоване на «Зорі» — автоматизовані процедури перекладу конструкторської документації іноземними мовами. В системі ведеться облік розсилки документації, тому завдяки IT-Enterprise у замовників заводу КТД завжди підтримується в актуальному стані.

    Електронний архів, реалізований в IT-Enterprise — фундамент інженерного документообігу підприємства. В системі реалізовано надійне версійне зберігання електронних документів на всіх стадіях і в різних статусах (проєктні, робочі та архівні документи). Паперові картотеки документів стають не потрібними, а електронні копії в форматах TIFF/PDF повністю замінюють кальку. Велику увагу приділено підтримці високого рівня безпеки: гнучке розмежування прав доступу до документів, а також статистика роботи з документами забезпечують належний рівень захисту.
  • Виробництво продукції

    На заводі підтримується одночасно кілька схем планування виробництва, в залежності від типу замовлення і від розробленої конструкторсько-технологічної документації. Планування для цих схем здійснюється по-різному, у них різні тривалості виробничих циклів і процедури переміщення деталей. Але фахівцям вдалося звести всі варіанти планування в єдину наскрізну схему. «Під неї» ведеться планування потреби матеріалів, ПКІ, праці і виробничих потужностей.

    Для такого великого виробничого підприємства реалізована система управління матеріальними запасами з деталізованим урахуванням переміщення ДСЕ у всіх виробництвах, цехових коморах і на складах (яких на заводі понад 30).

    Поопераційний облік ходу виробництва в цехах також ведеться за допомогою системи IT-Enterprise.
  • Логістика

    Підприємство працює з дуже великою номенклатурою ТМЦ (десятки тисяч позицій матеріалів і комплектуючих на один виріб). Тому раніше тривалість циклу процедури закупівлі та отримання матеріалів перевищувала рік.

    На основі головного календарного плану, складу виробу і норм витрат матеріалів розраховується потреба в ТМЦ на 1,5 року вперед. Далі в системі формуються електронні заявки на закупівлю. Фахівці підприємства з постачання закуповують необхідні матеріали на електронній тендерної майданчику. Всі ці процедури реалізовані в системі повністю в електронному вигляді.

    Оперативне планування потреб розраховується вночі, вдень проводяться тільки облікові операції. Всі матеріали передаються у виробництво тільки на основі розпоряджень, отриманих через систему.

    Електронний тендерний майданчик (ЕТМ) впроваджувався на «Зорі»-«Машпроєкт» протягом 3 місяців, і за перший місяць функціонування окупився. Прозорість процедур закупівлі дозволила добитися зниження цін в кілька разів за деякими матеріалами.

Ключові фактори проєкту

на 30% скоротився час виведення на ринок нової продукції.
на 40% прискорена підготовка виробництва виробів підприємства.

Результати роботи

Завдяки комплексній ERP-системі IT-Enterprise завод «Зоря»-«Машпроєкт» успішно здійснив масштабний проєкт цифрової трансформації і домігся підвищення конкурентоспроможності на глобальному ринку.

Проєкт цифрової трансформації охопив: управління інженерною підготовкою виробництва, управління виробництвом, логістику закупок і збуту, управління ремонтами обладнання, управління якістю, бюджетування і контролінг, бухгалтерський і податковий облік, а також управління персоналом.

Наскрізне 3D-проєктування дозволило істотно скоротити терміни виконання робіт. Так, технічна підготовка виробництва виробів підприємства прискорена на 40%.

Завдяки впровадженню електронного торгівельного майданчика вдалося істотно скоротити закупівельну ціну матеріалів.

Час виведення на ринок нової продукції (time-to-market), що включає етапи проєктування і виробництва виробу, вдалося скоротити на третину.

Одне з найбільших державних виробничих підприємств України здійснило успішний проєкт цифрової трансформації, а ERP-система стала основою всіх перетворень. На підприємстві вдалося скоротити терміни проєктування нових виробів і терміни виведення нової продукції на ринок, а також знизити витрати на виробництво, зберігши високу якість продукції.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму