IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Цифровізація промислового гіганта «Зоря»–«Машпроєкт» скоротила час технічної підготовки виробництва на 1/3 і дозволила вийти на нові ринки

Машинобудування
Цифровізація промислового гіганта «Зоря»–«Машпроєкт» скоротила час технічної підготовки виробництва на 1/3 і дозволила вийти на нові ринки
масштаб11000kpiскоротити час проєктування продукції
ПродуктR&DТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2013КраїнаУкраїна
ГалузьМашинобудуванняЗамовникНПКГ «Зоря»–«Машпроєкт»

Цілі проєкту

Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроєкт», що входить до складу державного холдингу Укроборонпром — одне з найбільших виробничих підприємств в Україні. Основними видами його  діяльності є: виробництво газотурбінних двигунів, зубчастих передач, морських установок, промислових установок для енергетики та газової промисловості.

Продукцією підприємства оснащується протичовновий флот та кораблі з динамічними принципами підтримки — швидкохідні ракетні катери та катери на повітряній подушці.

За період з 2009 по 2012 рік обсяги випуску продукції в натуральному вираженні зросли більш ніж вдвічі, проте, компанія прагне розширювати географію бізнесу, освоюючи нові ринки.

Типові вимоги сучасних замовників у великих міжнародних проєктах:

  • підготовка технічної документації на англійській мові;
  • передача і подальший супровід (ведення змін) документації в електронному вигляді.

До того ж, для досягнення поставлених цілей підприємству було необхідно скоротити терміни проєктування нової продукції.

Опис проєкту

Цифрова трансформація конструкторсько-технологічної служби «Зорі»-«Машпроєкт» охопила практично всі ключові бізнес-процеси: для проєктування нових виробів важливе управління інженерною підготовкою виробництва.

Найважливіший крок, на який пішло керівництво — це повний перехід до документів в електронній формі, від проєктування виробу до його виробництва та поставки замовнику. Робота на основі такого підходу дозволила реалізувати управління великим машинобудівним підприємством практично в реальному часі!

Виробничій компанії, яка націлилась на отримання нових великих контрактів на випуск газотурбінної продукції, потрібно було вирішити цілий ряд технологічних питань. У конструкторсько-технологічній службі підприємства, де працює близько 600 конструкторів і 150 технологів необхідно було в стислі терміни організувати перехід від випуску паперових креслень російською мовою до підготовки мультимовної електронної технічної документації. Для цього необхідно було побудувати сховище електронних документів, вибудувати процеси технічного електронного документообігу, вирішити питання ІТ-безпеки та забезпечити підготовку і випуск техдокументації англійською мовою.

Даний проєкт став частиною більш глобальної ініціативи керівництва підприємства з цифрової трансформації, яка охопила не тільки конструкторську службу заводу.

Електронний технічний документообіг

Конструкторсько-технологічна служба підприємства — один з великих підрозділів заводу. Його масштаби в повній мірі характеризує такий показник: відділ в середньому за місяць випускає 8-10 тис. креслень (приведених до листів формату А4).

Перед запуском проєкту в конструкторській службі потрібно було навести порядок, адже навіть розробник документа не завжди знав, яка версія файлу відповідала паперовому оригіналу. Через різні стилі оформлення креслень виникали труднощі у відділу загальної зборки, який безпосередньо працював з кресленнями. Не дивлячись на проєктування в електронній формі, вводити в ERP-систему специфікації до виробу доводилося вручну. До значних втрат часу приводила необхідність повторної побудови 3D-моделі для конструювання оснащення для основного виробництва.

Для переходу до розробки технічної документації в електронній формі на підприємстві був створений електронний архів, який став фундаментом для системи інженерного електронного документообігу (СІЕД). Після пілотного використання ряду спеціалізованих рішень керівництво підприємства вирішило реалізовувати СІЕД в ERP-системі IT-Enterprise, яка на той час вже була впроваджена і закривала частину завдань автоматизації. На підприємстві випущено стандарт, яким встановлено статус електронного оригіналу, порядок його випуску, узгодження, зберігання та внесееня змін.

Підготовка документації англійською мовою

Щоб отримати інженерне креслення англійською мовою, можна виконати проєктування російською мовою, а підсумковий документ перекладати англійською. На підприємстві вибрали рішення, яке заощаджує інженерам багато часу: в ERP-системі IT-Enterprise реалізований модуль автоматичного перекладу специфікацій та відомостей іноземними мовами. Використовуючи цей функціонал, на підприємстві впровадили двомовні шаблони для оформлення документів.

Наскрізне 3-D-проєктування дозволило істотно скоротити терміни виконання робіт. Так, технічна підготовка виробництва виробів підприємства прискорена на 40%.

на 30-40% ↑ прискорена підготовка виробництва виробів підприємства

Результати роботи

Завдяки комплексній ERP-системі IT-Enterprise завод «Зоря»-«Машпроєкт» успішно здійснив масштабний проєкт цифрової трансформації, перевів технічний документообіг в електронну форму і підвищив свою конкурентоспроможність на глобальному ринку.

Конструювання виробів повністю ведеться в електронному вигляді. Система IT-Enterprise широко використовується конструкторами та технологами при підготовці і випуску практично всієї документації. Здача в архів здійснюється тільки через IT-Enterprise. Налагоджено процес супроводу електронної конструкторської документації англійською мовою у замовника. В IT-Enterprise функціонує близько 10 архівів різного призначення, 3 з яких — архіви затверджених документів.

Після введення конструктором технічні вимоги автоматично формуються двомовні специфікації і креслення. Конструктор, який не знає англійської мови, легко справляється з випуском двомовних креслень.

Доступ на перегляд до електронних документів, що зберігаються в архівах, багато в чому полегшив проєктування нових технологічних процесів і оснащення. Це дозволяє перейти до безпаперових технологій, за винятком фінішних операцій складання, коли креслення необхідне безпосередньо на робочому місці в цеху.

Електронний архів, реалізований в IT-Enterprise — фундамент інженерного документообігу підприємства. В системі реалізовано надійне версійне зберігання електронних документів на всіх стадіях і в різних статусах (проєктні, робочі та архівні документи). Паперові картотеки документів більше не потрібні, а електронні копії в форматах TIFF/PDF повністю замінюють «кальку». Велику увагу приділено підтримці високого рівня безпеки: гнучке розмежування прав доступу до документів, а також статистика роботи з документами забезпечують належний рівень захисту.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму