IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Проєкт для стивідорної компанії «Ольвія»: від транспортного центру до логістичної платформи

Державні та комунальні установи
Проєкт для стивідорної компанії «Ольвія»: від транспортного центру до логістичної платформи
масштаб600 співробітниківkpiпідвищення вантажопереробки
ПродуктЗакупівлі та складТривалість проекту1 рік
Рік кейсу2017КраїнаУкраїна
ГалузьДержавні та комунальні установиЗамовникГП «СК «Ольвія»

Цілі проєкту

Перед командою реалізації проєкту ставилися наступні завдання:

  • побудувати єдиний інформаційний простір на основі галузевого рішення e-Port;
  • забезпечити інтеграцію державних органів, експедиторів та ІТ-системи порту в єдину інформаційну платформу;
  • підвищити ефективність управління портовою логістикою;
  • скоротити час проведення документів;
  • забезпечити актуальність оперативної портової інформації;
  • підвищити виконавську дисципліну в порту;
  • забезпечити прозорість процедур закупівель.

Опис проєкту

Ми живемо в час, коли все дуже швидко змінюється, такі ж вимоги пред'являються і до сучасного бізнесу. Можна згадати багато компаній, які колись були лідерами у своїй ніші, а сьогодні на їх місце приходять інноваційні стартапи. Порти також мають навчитися адаптуватися, щоб бути конкурентоспроможними: пропонувати саме те, чого вимагає ринок в даний момент і те, чого немає у конкурентів. Важливо, що цей процес адаптації має бути постійним!

Стивідорна компанія «Ольвія» — велике портове підприємство, раніше відоме під назвою Спеціалізований морський порт «Октябрьск». Воно функціонує з 1966 року і завдяки тому, що навігаційний період триває цілий рік, є одним з найважливіших морських транспортних хабів України.

Порт розвивався як центр надання транспортних, промислових і комерційних послуг. Зростаючі потреби міжнародної торгівлі вимагали розвитку підприємства: порт перетворювався в хаб для міжнародних виробничих і дистрибуційних мереж. Керівництво порту поставило амбіційні завдання, які можна вирішити завдяки мінімізації витрат і підвищення прибутковості роботи порту: скорочення витрат порту і скорочення часу портового обслуговування.

Прагнення керівництва до оптимізації використання ресурсів і скорочення витрат призвело до необхідності впровадження комплексної ІТ-системи для автоматизації ряду завдань планування і управління. Керівництву порту важливо знати, чи повністю використовуються ресурси існуючої інфраструктури і досягається максимальна віддача при даній завантаженні порту.

Для розв'язання поставлених завдань було вирішено впровадити спеціалізоване галузеве рішення для портів e-Port, побудоване на базі ERP-системи IT-Enterprise.

Рішення складається з декількох функціональних блоків:

  • Портова логістика — реєстрація надходження, переміщення і вибуття вантажів. Система призначена не тільки для фіксації фактичних значень, але для планування майбутньої діяльності, виходячи з вхідних даних та наявних заявок.
  • Єдине вікно — підсистема обміну електронними документами з клієнтами порту і державними контролюючими органами.
  • Електронний документообіг — рішення для формування, передачі по маршруту і зберігання електронних документів, а також для обміну ними з іншими зацікавленими сторонами, в тому числі і за допомогою мобільних пристроїв.
  • Інтеграція з Укрзалізницею (УЗ) — спеціалізоване рішення для формування перевізних документів і замовлення подачі залызничних вагонів.
  • Електронні закупівлі — рішення, що підвищує ефективність централізованих закупівель великого підприємства завдяки відкритим тендерним процедурам, реалізованим в системі ProZorro через електронну торгівельну площадку SmartTender.biz.

У числі перспективних завдань даного проєкту — впровадження системи бухгалтерського та фінансового обліку — ці модулі використовують дані вже розгорнутих підсистем, тому впроваджуються в останню чергу.

Система відкрита, і самі користувачі при необхідності можуть розвивати її, додаючи нові типи документів, і вводити нові бізнес-процеси. Ці дії не вимагають залучення кваліфікованим ІТ-фахівців.

Ключові фактори проєкту

На 34,4% збільшилася вантажопереробка в порту СК «Ольвія»
На 12% перевищено минулий рекорд вантажопереробки, досягнутий до впровадження інформаційної системи e-Port

Результати роботи

Побудувати єдиний інформаційний простір

Для вирішення поставлених завдань було впроваджено спеціалізоване галузеве рішення для портів e-Port, побудоване на базі ERP-системи IT-Enterprise. Це рішення відстежує ефективність роботи підрозділів і служб підприємства, а також надає керівництву загальну картину стану робіт в порту.

Документ часто проходить узгодження в декількох службах порту. Раніше на підприємстві діяв паперовий документообіг, внаслідок чого документи повільно просувалися по стадіях, а іноді і зовсім губилися. Тепер візування документів реалізовано в електронній формі, співробітники не покидають своїх кабінетів, документи не втрачаються, а важливі рішення приймаються оперативно.

Інтеграція державних органів, експедиторів та ІТ-системи порту

Важлива проблема, яку потрібно вирішити завдяки впровадженню ІС — це паперовий документообіг між портом і контролюючими органами (Митниця, Державна Екологічна інспекція тощо). Якщо раніше документи везли на візування у відповідне відомство і витрачали на це багато часу, то впровадження в порту системи електронного документообігу та її інтеграція з ІС держорганів повністю зняло цю проблему: затримки часу, зайві поїздки залишилися в минулому.

Забезпечити актуальність оперативної портової інформації

Одна з «родзинок» проєкту є робоче місце тальмана. Раніше тальман протягом робочого дня всю оперативну інформацію заносив в свій блокнот, і лише в кінці дня ця інформація переносилася в комп'ютер і ставала доступною для аналізу і прийняття рішень керівництвом. Тепер у кожного тальмана в порту є мобільний пристрій, за допомогою якого можна оперативно внести інформацію в систему і отримати вказівки від керівництва. Завдяки такому підходу в ІС порту завжди міститься актуальна оперативна інформація.

Підвищити виконавську дисципліну в порту

Керівники підприємства активно користуються системою, навіть перебуваючи у відрядженнях. Для доступу до необхідної для прийняття рішення інформації досить мати доступ до Інтернету — система підтримує роботу з різними мобільними платформами.

Забезпечити прозорість процедур закупівель

Всі потреби підрозділів порту консолідуються в єдиний план закупівель. А завдяки інтеграції ІС порту з системами партнерів закупівлі підприємства проводяться через систему ProZorro, торги оголошуються на електронному торгівельному майданчику SmartTender.biz

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму