IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

«Важливі не самі цифрові технології, а можливості які вони відкривають для бізнесу». Практика Industry 4.0 у кейсах від Астарта-Київ, INTERPIPE, ДП «Укроборонпром», Kormotech

2021.09.16
Новини
Виробництво
«Важливі не самі цифрові технології, а можливості які вони відкривають для бізнесу». Практика Industry 4.0 у кейсах від Астарта-Київ, INTERPIPE, ДП «Укроборонпром», Kormotech

Про переваги використання технології великих даних (Big Data) у роботі з клієнтами розповів учасникам форуму директор з цифрової трансформації компанії INTERPIPE Сергій Саєвич. Він зазначив, що на підприємстві були зміщені акценти в розумінні і веденні бізнесу — орієнтація на потреби клієнтів, а не на виробництво продукції. У зв'язку з цим було прийняте рішення перейти на позамовне управління виробництвом. Цифрова трансформація, що реалізується на підприємстві за допомогою IT-Enterprise, дала помітні результати: підвищилася ефективність і покращився контроль процесів, була створена єдина база платежів, яка дозволяє управляти фінансами компанії по всьому світу. Запуск цифрового тендерного майданчика дозволив повністю автоматизувати процеси закупівель.

Технології великих даних (Big Data) дозволяють прогнозувати закупівлі, виробництво, ремонт, логістик. Завдяки цьому на підприємствах компанії топ-виробника безшовних труб і залізничних коліс INTERPIPE, є контроль і чітке розуміння на кожному етапі виробництва і поставок: з якої сировини, коли і що буде зроблено, для кого, скільки, коли і як відправлено. Крім того, у клієнтів є доступ не тільки до якісних характеристик замовленої продукції, а й фактично до операцій, які з нею проводилися. Одна з ідей, над якою працюють в компанії, — впровадження особистого цифрового кабінету клієнта, де замовник зможе не тільки побачити статус готовності товару, а й візуально відслідковувати, що відбувається з тією чи іншою партією продукції.

При цьому зникла необхідність у величезній кількості звітів, таблиць, планів, а також їх звірці і повторному огляді. Завдяки впровадженню нової моделі управління план виконання замовлень збільшився з 50–60% до 95%.

Контроль доставки продукції точно в строк (time to market), не пізніше й не раніше — важливе завдання промислових підприємств. Нові цифрові технології дозволяють автоматизувати систему планування й контролю логістики. Ще на етапі формування замовлення система визначає, яка компанія і навіть яка машина, коли, куди і кому доставить виконане замовлення. Після появи в системі цієї інформації автоматично формується пропуск. Спеціальна система розпізнає номерні знаки і автоматично фіксує заїзд і виїзд транспорту. Поза територією заводу працює система GPS-моніторингу, завдяки якій клієнти можуть в режимі реального часу відслідковувати переміщення свого замовлення. У разі недотримання графіка можна за спеціальними маркерами побачити, чому і де сталася затримка або випередження: поломка, простій на митниці, аварія тощо.

Європейський досвід на підтвердження ефективності Industry 4.0

Голова наглядової ради і співвласник компанії-лідера Kormotech, що входить в топ-79 виробників кормів в світі, Ростислав Вовк поділився цікавим спостереженням щодо роботи фабрик компанії, розташованих у різних країнах. Одна з них знаходиться в Литві і автоматизована на даний момент на 80–85%, тоді як українська тільки починає етап цифрових перетворень. Порівнявши співвідношення виробленої продукції та кількості співробітників на двох цих підприємствах, фахівці побачили, що на українській фабриці втричі більше людей виготовляють такий же обсяг кормів, що і на литовському. Тому Ростислав упевнений, що автоматизація і роботизація дозволяють домогтися економії і гарантій якості продукції.

Крім того, цифрові інструменти допомогли компанії вирішити питання з розподілом продукції на українських складах. Спеціальна система допомагає відслідковувати, планувати і прогнозувати виробничі процеси і доставку замовлень. Це значно спростило і оптимізувало виробництво, зробило його більш ефективним.

При цьому варто відзначити, що планування на кілька місяців наперед украй важливе для компаній, пов'язаних з сировиною, — їм необхідно розуміти, скільки сировини замовити наперед, а агрокомпаніям — скільки і чого сіяти.

Від автоматизації до діджиталізації державних підприємств

За словами радника з питань інновацій ДП «Укроборонпром», віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Дениса Краснікова, на певному етапі розвитку підприємства автоматизація перестала приносити потрібні результати, виникла потреба в нових інструментах для управління бізнесом. Але включитися в реальність Industry 4.0 без певного фундаменту неможливо, тому компанія активно запустила процес його формування. Одна з розробок, над якою зараз працюють фахівці ДП «Укроборонпром», — цифровий робочий офіс у смартфоні. Це майданчик, що дозволяє працювати з будь-якого місця на планеті, де є доступ до цифрової передачі даних. При цьому віртуальні офіси будуть не стандартними для всіх, а персоналізованими, зробленими спеціально під конкретного співробітника і його функціональні завдання.

Наступний рівень

Вкрай важливо використовувати сучасні тренди і рішення вчасно. Адже поки представники нашого бізнесу говорять про Industry 4.0, приклади і реалії її впровадження в Україні, у Європейському Союзі вже повним ходом іде Industry 5.0. І ця п’ята промислова революція націлена вже не стільки на підвищення ефективності за рахунок цифрових трансформацій, скільки на те, щоб зробити максимально успішний бізнес більш стабільним і стійким до різних викликів: екологічних, економічних і громадських. Industry 5.0 говорить про циркуляційну економіку (Circular economy), навколишнє середовище, про те, як буде почувати себе людина, котра працює в цих умовах чи мешкає поряд, і про інші речі, з якими незабаром доведеться мати справу і українському бізнесу.

За оцінками Олексія Щербатенко, багато наших бізнесменів розуміють неминучість і важливість цих питань, але сам український ринок ще не до кінця до них готовий. Хоча наш IT-сектор, і зокрема компанія IT-Enterprise вже може забезпечити інструменти та рішення для підприємств, які готові переходити до наступного етапу промислової революції.

При цьому, власникам бізнесу важливо розуміти, що цінна не сама цифрова трансформація, а можливості, які вона відкриває. Тому в фокусі уваги Industry 4.0 і Industry 5.0 важливо розуміти, як використовувати технологічні переваги в кожному конкретному випадку, як прорахувати ефективність і показати її в реальних цифрах. Це, мабуть, найважливіший висновок, який має бути зроблений в результаті цифрової трансформації компанії.

Тематичний трек Industry 4.0 на U Tomorrow Summit відеозапис на YouTube.

Новини
Виробництво