IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

«Сучасний бізнес зіткнувся з викликом управління і аналізом великих баз даних, які неможливо обробити без залучення штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI)». IT-Enterprise на тематичному треку Industry 4.0 U Tomorrow Summit

2021.09.09
Новини
Виробництво
«Сучасний бізнес зіткнувся з викликом управління і аналізом великих баз даних, які неможливо обробити без залучення штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI)». IT-Enterprise на тематичному треку Industry 4.0 U Tomorrow Summit

Розуміючи важливість оптимізації виробничих процесів за допомогою технологій Industry 4.0, експерти IT-Enterprise провели інтерактивну Q&A-сесію «Як штучний інтелект (Artificial Intelligence, AI) та тематичний трек Industry 4.0 змінює роботу компаній» у рамках U Tomorrow Summit, який відбувся 3-4'09'2021 року.

Сучасний бізнес пов’язаний з аналізом великих баз даних та інформації, яку неможливо обробити без залучення штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI). Більше того, на відміну від сировини, дані мають властивість збільшуватися в обсягах і накопичуватися. Це ускладнює їх якісну обробку людиною і вимагає пошуку нових рішень, зокрема впровадження кіберфізичних систем (Сyber-physical system). AI може обробляти десятки тисяч параметрів і передбачати для виробничої компанії, наприклад, зупинку обладнання або вихід з ладу певного елементу, вказувати на чинники, які на це вплинуть.

Як зазначив під час конференції партнер з розвитку бізнесу групи компаній IT-Enterprise Олексій Щербатенко, інформаційним системам з технологіями класу Industry 4.0 властива екстремальна продуктивність.

Хто не встиг — той запізнився

Компанії на світовому ринку використовують технології Industry 4.0 з 2014 року. І щоб рухатися далі, українському бізнесу потрібно змінюватися тут і зараз. Які саме трансформації передбачає Четверта індустріальна революція? Їй притаманні такі елементи, як:

  • автономні роботи (Autonomous robots);
  • моделювання бізнес-процесів (Business process modeling);
  • інтеграційна система (System integration);
  • промисловий Iнтернет речей (Industrial Internet of Things, IIoT);
  • кібербезпека (Сybersecurity);
  • хмарні обчислення (Cloud computing);
  • великі дані (Bіg Data);
  • доповнена та віртуальна реальності (Augmented Reality, AR) / Virtual Reality, VR).

Представник IT-Enterprise наводить простий приклад застарілої моделі, коли у прагненні розвинути бізнес люди купують ще один верстат, нову лінію, розширюють штат фахівців. Подібний підхід вже не допомагає підвищити ефективність і прибутковість. Більше того, на даному етапі розвитку індустрій такі кроки лише погіршують ситуацію: обладнання стає більше, а загальні показники ефективності тільки зменшуються.

Тому, на думку Олексія, завдання сучасних технологій — видавати максимум із існуючих реалій і проєктів, підвищуючи загальну ефективність обладнання (Overall equipment effectiveness, ОЕЕ). На доказ своїх слів він наводить конкретні результати клієнтів компанії, які вже застосовують сучасні цифрові технології на своїх виробництвах. Таких набралося чимало за більш ніж 30-річну практику IT-Enterprise з надання підтримки українським компаніям у процесі цифрової трансформації, причому як комерційним, так і державним.

Одним з таких прикладів є цифрова трансформація світової промислової топкомпанії-виробника безшовних труб і залізничних коліс INTERPIPE, завдяки якій стало можливим досягнення наступних показників:
   + 95% виконання замовлень у строк;
   + 20% скорочення запасів незавершеного виробництва;
   + 15% збільшення загальної ефективності обладнання (Overall equipment effectiveness, ОЕЕ);
   + 15% скорочення витрат на ремонти;
   100% онлайн-обліку виробництва при кожній операції;
   онлайн-контроль строків доставки клієнту з точністю до години.

Нові виклики і можливості для бізнесу

Сучасні технології стирають межі між реальним і віртуальним світом. Усі прагнуть отримувати інформацію і управляти в режимі онлайн. І за оцінками учасників треку Industry 4.0, це вже відбувається. Керівники управляють бізнесом, перебуваючи поза офісом, співробітники теж можуть здійснювати багато процесів дистанційно. Але це лише малі частинки. Industry 4.0 може забезпечити українським підприємствам значно більші й дієвіші можливості:

  • контроль строків доставки;
  • онлайн-виробництво у кожній операції;
  • скорочення запасів незавершеного виробництва;
  • своєчасне виконання замовлень;
  • скорочення витрат на ремонти.

Це ті конкретні вигоди, за допомогою яких можна змінити бізнес-логіку, дати бізнесу новий старт і перезапуск. І як зазначив на заході Олексій Щербатенко, Industry 4.0 допомагає рухатися швидше, якісніше, дає можливість трансформуватися і вийти на більш високий рівень розвитку, бути конкурентними на міжнародній арені.

Агрокомпанії і їх двійники у цифровому просторі

Інструменти Четвертої індустріальної революції виявляються ефективними і в такому традиційному секторі, як сільське господарство. Директор департаменту розвитку інформаційних технологій агрохолдингу-виробника цукру №1 в Україні Астарта-Київ Олександр Войналович розповів про свій досвід діджиталізації агрокомпанії.

У першу чергу Олександр наголосив на можливості не допускати помилок, пов'язаних з людським фактором. Штучний інтелект (Artificial Intelligence, AI), переконаний Олександр, виключає вплив людського фактору на виробничі процеси, дозволяє домогтися відсутності помилок і відхилень від номінальних норм.

Крім того, Олександр зазначив зручність і важливість створення цифрового двійника (Digital Twins) підприємства, який дає змогу в будь-який час відстежувати процеси, що відбуваються на підприємстві: що і як працює, чиє замовлення виконується, де виникла зупинка або простій. У Астарта-Київ після впровадження цифрових перетворень інженери працюють безпосередньо з цифровим двійником (Digital Twins) об'єктів ремонту, у спеціальному додатку на мобільних пристроях, відстежуючи і коректуючи роботу механізмів.

Доповнена реальність (Augmented Reality, AR) дозволяє створити імітацію того, як виглядає той чи інший вузол, механізм на виробничій лінії, і підготовлена людина за інструкціями, що отримує через віртуальну реальність (Virtual Reality, VR), може виконувати різнорідні операції.

Технологія великих даних (Big Data) дозволяє обробляти величезну кількість інформації. В агробізнесі це можуть бути різні дані, починаючи з показників виробничих ліній і закінчуючи погодою і врожайністю на полях. Аналіз і інтерпретація їх штучним інтелектом (Artificial Intelligence, AI) передбачають, як погода чи взаємодія різних факторів можуть сприяти підвищенню врожайності, збільшенню ефективності виробництва. Наприклад, можна отримувати інформацію про те, за яких параметрів (глибина і щільність посіву, яким насінням, у який період, на якій ділянці тощо) і яких зовнішніх умов (погода, добрива, полив тощо) можливий найкращий результат.

Можна прогнозувати врожайність, вибирати оптимальні умови і строки посіву та збору врожаю. Машини набагато краще і швидше справляються з величезним масивом інформації і даних. Людина може виграти тільки за рахунок досвіду й інтуїції, але це працює далеко не завжди.

Тематичний трек Industry 4.0 на U Tomorrow Summit відеозапис на YouTube.

Новини
Виробництво