IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

У 3 рази швидше реагування на «alarm system», керування обладнанням зі смартфона в AXA — Lantmännen

Агросектор і харчова промисловість
У 3 рази швидше реагування на «alarm system», керування обладнанням зі смартфона в AXA — Lantmännen
масштаб500 співробітниківkpiОнлайн-керування обладнанням 24/7/365
ПродуктРемонти і обслуговуванняТривалість проекту6 міс.
Рік кейсу2022КраїнаУкраїна
ГалузьАгросектор і харчова промисловістьЗамовникЛантманнен Акса

ПрАТ Лантманнен Акса українське представництво корпорації Lantmännen — лідера у Північній Європі в галузі сільського господарства, виробництва харчових продуктів, машинобудування, біоенергетики. Компанія є найбільшим виробником швидких сніданків на основі зернових «START!», «АХА» та «Finn Crisp» в Україні, експортує свою продукцію у країни СНД, Європи, ОАЕ, Йорданії, Китаю тощо.

Виклики та передумови

Лантманнен Акса культивує скандинавські традиції управління виробництвом у команді. Компанія має європейський тип організацій діяльності та комбінує наступні практики: 
з одного боку — має професійний штат фахівців — 200-300 співробітників; 
з іншого, — використовує сучасне обладнання, має сучасний менеджмент і сучасні бізнес-процеси, виробляє значну частку продукції ринку харчової індустрії України.

Продукція виготовляється на обладнанні британської компанії APV-Baker із застосуванням технології екструзії, яка поєднує вплив високої температури та різкої зміни тиску при обробці зерна. Процес виробництва є закритим і повністю автоматизованим, а замірювання основних органолептичних та фізико-хімічних показників продукції на виробництві відбувається кожні півтори години.

Парк обладнання потребує особливого догляду: контролю, перевірок, оглядів тощо. Вимоги щодо його обслуговування є досить високими: якщо деталь або вузол виходить з ладу, то це може викликати зупинку виробничої лінії та простої у роботі. 

Сучасне розумне обладнання вимагає системного та ретельного технічного супроводу. Отже, щодо закриття питання по надійній роботі обладнання керівництво Лантманнен Акса та звернулися до команди SmartEAM (IT-Enterprise).

Roadmap проєкту EAM

Проєкт з управління основними виробничими фондами (ОВФ) Enterprise Assets Management (EAM) охопив модулі з «Технічного обслуговування і ремонту (ТОіР)» і з «Промислового Інтернету речей» (Industrial Internet of Things, IIoT) системи SmartEAM від IT-Enterprise, і мав 3 етапи впровадження:

  • ЕТАП 1
    1.1 Класифікація обладнання:
          — створено дерево технічних місць, об’єктів ремонту, моделей обладнання;
          — деталізація виконується до ключових і номерних вузлів.
    1.2 Номерний облік руху вузлів:
          — внесені численні нормативи для розрахунку графіків технічного обслуговування за календарним часом.
    Результат: Запуск мобільного застосунку.

    1.3 Архів креслень:
         — додані типові документи: креслення, схеми, інструкції, фотографії тощо.
    Результат: Створено електронний архів документів.

    1.4 Карти технічного обслуговування:
          — додані деталізовані карти технічного обслуговування та операції з описом норм.
          — активно використовується метод набірних карт технічного обслуговування.
    1.5 Нормативи.
    1.6 Параметри експлуатаційної статистики:
          — описані та контролюються параметри оглядів і діагностики обладнання.
          — здійснюється предиктивне обслуговування (Predictive Maintenance) обладнання.
    Результат: Деталізація класифікатора для управління основними виробничими фондами (ОВФ) до рівня вузлів і товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ).
  • ЕТАП 2
    2.1 Плани оглядів.
    2.2 Централізація планування.
    Результат: Автоматизований розрахунок планово-попереджувальних ремонтів (ППР).

    2.3 Планування з урахуванням напрацювань.  
    Результат: Контроль та аналіз результатів оглядів обладнання.

    2.4 Розрахунок загальної ефективності обладнання (Overall Equipment Effectivenes, OEE).  
    Результат: Контроль дотримання нормативів і часу простою.

    2.5 Управління заявками та замовленнями технічного обслуговування і ремонтів (ТОіР).
    2.6 Повузлове планування.
    2.7 Розслідування відмов.
    Результат: Розбір відмов.

  • ЕТАП 3
    3.1 Формування наряд-допусків.
    3.2 Планування й облік ресурсів технічного обслуговування і ремонтів (ТОіР).
    Результат: Обґрунтування закупівлі товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ).

    3.3 Управління цільовим запасом запчастин.
    3.4 План-факт аналіз витрат на технічне обслуговування і ремонти (ТОіР).
    Результат: План-факт витрат на технічне обслуговування і ремонти (ТОіР).

    3.5 Інтеграція з обліковою системою.
    Результат: Обмін даними з обліковою системою.

Однозначною особливістю проєкту цифровізації управління основними виробничими фондами (ОВФ) стало 100% використання мобільного застосунку SmartEAM від IT-Enterprise всіма фахівцями Лантманнен Акса, що працюють з обладнанням. Головні фактори: простота, зручність та ергономічність використання мобільного телефону, як основного робочого інструмента, в умовах виробничого середовища. 

Фахівці компанії легко опанували систему SmartEAM у форматі мобільного застосунку й адаптувалися до роботи з введення даних і використання інформації саме з мобільного пристрою. 

Мобільний застосунок — головний інструмент керуванням обладнанням і елемент Industry 4.0 

Впровадження проєкту управління основними виробничими фондами (ОВФ) — Enterprise Assets Management (EAM) і керування всіма одиницями обладнання з мобільного застосунку у системі SmartEAM від IT-Enterprise надало наступні бізнес-переваги компанії:

  1. Швидкий доступ до інформації про стан обладнання з мобільного пристрою. 
    Доступ у цифрі до інструкцій по обслуговуванню й експлуатації, до інформації щодо регламенту обслуговування, до історії контролю технологічних операцій: збоїв, проблем у роботі, обстеження обладнання тощо.
  1. Системне планування оглядів і контролю.
    Згідно з картами технічного обслуговування система самостійно формує календарний план оглядів і контролю обладнання: перевірок рівня масла, чистоти фільтрів тощо.

    «Компанія АХА (Lantmännen) звернулася з запитом налаштування безперебійної роботи виробничих ліній. Їх цікавила технологія предиктивного обслуговування (Predictive Maintenance) обладнання. Тепер кожен співробітник AXA на початку робочої зміни отримує завдання на обслуговування обладнання, яке розрахував штучний інтелект (Artificial Intelligence, AI). 

    Такий підхід допомагає зменшити кількість зупинок основного обладнання. Скорочується вартість обслуговування, час доставляння запчастин для ремонту та враховує ще багато інших елементів ефективності», — коментує Олег Щербатенко, директор IT-Enterprise.

  2. Контроль дисципліни перевірок, що не допускає появу несправностей обладнання.
    Нагадування про роботи з оглядів і контролю формує система, спираючись на періодичність, що вказана в документації про експлуатацію обладнання. По факту виконання спеціалісти звітують про здійснені роботи, характеристики огляду і всі необхідні дані, які вимагає система для внесення і закриття картки техогляду.

  3. Швидке сповіщення про дефекти обладнання з мобільного пристрою.
    Факти шуму, вібрації, підігріву, підтікань, замикань, заклинювань і іншу нетипову роботу обладнання спеціалісти фіксують мобільним телефоном: фотографують, роблять відеозапис і формують онлайн-заявку на перевірку. За секунди ця заявка потрапляє фахівцям відповідальним за обслуговування обладнання.

  4. Доступ до інформації про обладнання через QR-коди.
    Всі одиниці парку обладнання промарковані QR-кодами, які адресують до єдиного цифрового середовища знань про обладнання, карти технічного обслуговування тощо. Через сканування QR-коду мобільним телефоном відкривається вся наявна інформація про обладнання. Фахівці, що працюють з обладнанням діляться відгуками про зручність і користь такого підходу.

IIoT контроль ефективного використання обладнання й елемент Industry 4.0 

Наступним проєктом, над яким працює команда є впровадження модуля «Промисловий Інтернет речей» (Industrial Internet of Things, IIoT). Це рішення передбачає:

  • автоматичний контроль ефективності обладнання;
  • автоматичний збір даних із обладнання через розумні IIoT-пристрої; 
  • єдина база пов’язаної інформації, що доступна у мобільному застосунку шляхом сканування QR-кодів із обладнання.

Раціональною потребою в IIoT є потреба у контролі ефективного використання обладнання. Адже компанія працює у 2-3 виробничі зміни та потребує відстеження ефективності роботи обладнання: час виробництва продукції, обсяг енерговитрат (як інформаційна база для подальшого енергоменеджменту) тощо. 

Головним виміром є коефіцієнт загальної ефективності обладнання (Overall Equipment Effectiveness, OEE). Це загальноприйнятий у світі критерій ефективної роботи обладнання.

Фактори ОЕЕ включають три критерії ефективності:

  • доступність (Availability, A);
  • продуктивність (Performance, P);
  • якість (Quality, Q).

Розрахунок OEE проводиться наступним чином: OEE = A*P*Q

Для контролю ефективного використання обладнання команда SmartEAM створила екосистему «обладнання → IIoT-пристрої → управління основними виробничими фондами (ОВФ) ← IIoT-пристрої ← обладнання» до якої підключається і знімає всю виробничу інформацію щодо роботи обладнання. 

Далі, спираючись на розширені дані від IIoT-пристроїв, збагачується й обробляється інформація про обладнання. Це є підґрунтям для подальшого керування завантаженням обладнанням, наприклад: розподіл виробничих процесів по змінах, енергоменеджмент, виявлення аномалій тощо.

Результативність

Використання сучасних EAM та IIoT-рішень надали Лантманнен Акса інструменти для керування виробничими лініями. А також дозволяють реагувати в режимі реального часу на ринкові зміни, відхилення процесів виробництва та знаходити точки зростання. 

Ефекти впровадження системи SmartEAM від IT-Enterprise:

Зниження ризиків відмови обладнання — контроль обслуговування, послідовності експлуатації обладнання здійснює система SmartEAM.
У 3 рази швидше реагування на «alarm system» — значно швидше, по статистиці, розв'язання питань відмов і несправностей обладнання у цифровому середовищі ніж шляхом класичних методів.
Цифровізація інформації про обладнання — всі знання про роботу обладнання, контроль, регламенти, кращі сценарії експлуатації обладнання формуються та зберігаються у цифровому середовищі.
Єдина відкрита база знань про обладнання — зводить до нуля ризик, що фахівець-носій знань про роботу обладнання залишить компанію. Доступ до інформації є відкритим для всіх фахівців.
Онлайн-керування обладнанням 24/7/365 — доступ до інформації про обладнання з будь-якої точки світу та у будь-який час.
Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму