IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

У Києві відбулась конференція «IoT Cluster Development», організована Асоціацією підприємств промислової автоматизації України (АППАУ)

2018.09.03
Новини
Виробництво
У Києві відбулась конференція «IoT Cluster Development», організована Асоціацією підприємств промислової автоматизації України (АППАУ)

Крім учасників АППАУ – представників різних галузей промисловості, розробників ПЗ і виробників обладнання – на конференції були присутні гості з Польщі та Литви, що поділилися досвідом і стандартами створення IoT-кластерів.

Питання кластеризації та перешкод на її шляху стало одним із найбільш гострих на конференції. До нього неодноразово повертались спікери і учасники протягом всього дня. Олег Стефанюк, президент IoT Ukraine, в ході панельної дискусії назвав відсутність IoT-інфраструктури однієї з ключових проблем на шляху до розвитку галузі: «У нас є замовники, але немає мережі інтернету речей. У Словаччині на 4,5 млн. населення сьогодні є 6 національних операторів інтернету речей – це те, чого у нас сьогодні немає. У нас є чудові фахівці і чудові аплікації, але їх нікуди продавати – немає внутрішнього ринку». Проте, за словами Олега Стефанюка, ситуація зміниться вже в найближчому році: «Український IoT-ринок дійшов до критичної позначки. Ми залишилися останньою країною на Євразійському континенті, де ще немає комерційної мережі інтернету речей. З 2019 року будуть значні зміни, і важливо, щоб ви були готові до таких обсягів. Буде ринок – це буде ринок датчиків, який приведе за собою ринок аплікацій».

Ще одним лейтмотивом конференції стало об’єднання представників галузі в питаннях стандартизації і створення комплексних, всеосяжних рішень. Цій темі був присвячений виступ менеджера проектів IT-Enterprise Руслан Назаренко. Під час конференції він запропонував схему, за допомогою якої виробники різних складових комплексного IT-рішення – систем ERP, IIoT-обладнання, АСУ ТП – можуть об’єднатися і надати кінцевому користувачу повноцінний продукт. Більшість замовників на сьогоднішній день не до кінця розуміють, які бізнес-завдання вони хочуть вирішити і яких показників досягти за допомогою IT. Це залишає певне поле для маніпуляцій, коли постачальники IT-рішень видають продукт, що оптимізує певний процес, за комплексне рішення з управління підприємством. Для того, щоб надавати кінцевому користувачу готове рішення і розвивати галузь, її представникам слід шукати шляхи до об’єднання своїх рішень – укладати договори про співпрацю, розробляти спільні проекти, створювати дистриб’юторську мережу, яка пропонуватиме такі рішення як в Україні, так і за кордоном. Таке об’єднання буде вигідним для всіх – кінцевий користувач охочіше придбає комплексне рішення, а компанії-партнери отримають свій прибуток і досвід спільних проектів.

Не менш важливою темою стало окреслення межі між IoT і IIoT – їй була присвячена вечірня панельна дискусія, у якій взяв участь провідний консультант з управління виробництвом і логістикою IT-Enterprise олександр Михайлов. Учасники дійшли згоди в тому, що основна відмінність полягає у підвищених вимогах до промислових пристроїв інтернету речей, в порівнянні з призначеними для користувача. «Перш за все, різниця полягає у вимогах до надійності і безпеки. Якщо я куплю розумний чайник і він зламається – я не заварю собі чай і буду засмучений. Якщо зупиниться ключовий робочий центр на шляху ланцюга поставок, зірветься весь цей ланцюг, і це призведе до величезних збитків. Питання надійності стає ключовим,» – заявив Олександр Михайлов.

Представники компанії IT-Enterprise Віталій Галелюка і Олександр Михайлов

Дана конференція має важливе значення для розвитку IoT-галузі України та її представників. IT-Enterprise дякує АППАУ за організацію такого заходу, який надав можливість обміну досвідом як з українськими, так і з іноземними колегами, а також майданчик для цікавих тематичних дискусій.

#ITEnterprise #Industry40 #IIoT #IoT #АППАУ

Новини
Виробництво