IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Партнерство та синергія у розвитку промислових ринків

2018.12.14
Новини
Партнерство та синергія у розвитку промислових ринків

Ринок можна розвивати по-різному. Один шлях - позиціонувати виключно себе в якості лідера і вибудовувати екосистему виключно навколо свого бренду. Інший шлях - робити спільні зусилля з партнерами і в рамках загальної екосистеми. Якщо ви шукаєте яскраві приклади партнерства і синергії в другому випадку, я розповім вам про наших лідерів 4.0 у співтоваристві АППАУ - компанії INTERPIPE та IT-Enterprise.

Виклики українського ринку в розвитку промислових хайтек

АППАУ, як фундатор руху 4.0, постійно аналізує ці виклики, проявляє їх і потім розповідає про те, як гравці ринку на них відповідають. Протягом 2016-2017 років ми бачимо три головні виклики, типових для початкового становлення будь-яких інновацій у промислових хайтек.

 Просвітництво – освіта ринку за новими технологічними напрямками
 Залучення кінцевих замовників і демонстрація перших кейсів в області 4.0
 Запуск діючих, інноваційних екосистем - включаючи наукові дослідження, розробки і освіту

Простіше кажучи,

той, хто швидше «достукався» до ринку, продемонстрував результат, зумів вивести його на рівень ринкових норм і правил (стандартів), залучив розробників і підготував кадри, - починає швидко просувати не тільки себе, але і весь ринок.

Ринок у відповідь визнає таких інноваторів лідерами.

Кращі зразки ідейного лідерства від INTERPIPE і IT-Enterprise

Термін "ідейне лідерство" (thought leadership) стосується саме тих, хто здатний відповідати на подібні ключові виклики розвитку. Потреба у таких лідерах - величезна на будь-якому ринку, в кожному сегменті, і звичайно ж, на самих верхівках. Адже саме від уміння вирішувати конкретні проблеми (виклики) стратегічного характеру - підприємства, галузі, регіону, країни - і залежать наші загальні темпи розвитку. А те, що в цілому по країні вони занадто повільні, лише підсилює потребу в лідерах.

Отже, давайте подивимось, як наші герої відповідали на виклики розвитку

  • Галузева конференція 4.0 на INTERPIPE

Група компаній INTERPIPE вдруге виступила спонсором і майданчиком для прийому конференції «Індустрія 4.0 в промисловості». Це єдина поки в Україні масштабна конференція з 4.0, яка проходить на території промислового підприємства і збирає кращих професіоналів країни у цій галузі. Як і більшість конференцій АППАУ, вона націлена на обмін досвідом, створення і розвиток, а не на рекламу своїх продуктів. Компанія IT-Enterprise також вдруге брала участь у конференції - у якості спікера, а також спонсора окремого вечірнього заходу. Вперше партнери демонстрували технології Smart.Factory і Smart.EAM, вже реалізовані на INTERPIPE у реальних умовах виробництва.

  • INTERPIPE TechFest

У вересні INTERPIPE 3-й раз провела наймасштабніше технічне шоу країни - фестиваль досягнень науки і техніки у промисловості. Це масовий захід (в цьому році брало участь вже 17 тис. чол), покликане популяризувати інженерні та робітничі професії серед молоді. Але це також - величезний стимул розвитку усіх професіоналів в області IT і промислового інжинірингу. Тут IT-Enterprise і INTERPIPE вперше представили свій спільний стенд, який демонструє технології VR / AR на прикладі сталеплавильного виробництва.

У грудні INTERPIPE була удостоєна премії за TechFest за кращий соціальний проект країни.

  • Спільна підтримка КМЕФ

INTERPIPE традиційно вже кілька років підтримує Київський Міжнародний Економічний Форум (КМЕФ) - майданчик №1 з розвитку економіки, який збирає весь істеблішмент країни. Найбільшу площу на демо-стенді форуму займала в цьому році компанія IT-Enterprise. Спільно партнери знову демонстрували переваги технологій 4.0, вже реалізованих на підприємствах INTERPIPE.

  • Спільна підтримка Worldskills

У листопаді партнери також брали участь в провідному фестивалі - конкурсі робочих спеціальностей в Києві. INTERPIPE спонсорувала приїзд майже 100 студентів коледжів з Дніпра, мала свій великий стенд з мехатроніки (єдиний на цьому конкурсі з категорії хайтек), а IT-Enterprise знову демонструвала загальний стенд з технологіями VR/AR.
- Перші повноцінні кейс-стаді
Партнери зробили чудові відео-ролики, що демонструють 2 проекти цифровий трансформації на заводах INTERPIPE. Подібних історій про масштаби цифровий трансформації в промисловості поки немає ні у кого на ринку - і це вкрай важливо для "пробудження" і початку руху інших замовників.

  • Підтримка ініціатив стандартизації - ТК 185

Обидві компанії також погодилися на пропозицію АППАУ проаналізувати інтеграцію АСУ на заводі "Дніпросталь" на предмет відповідності стандарту МЕК 62264 (інтеграція систем АСУТП-MES-ERP). У разі такого відповідності партнери отримають свої іміджеві та репутаційні вигоди, а Технічний комітет 185 - першу реалізацію, кейс, на який можна буде посилатися для залучення інших замовників.

  • Підтримка 1-ої стратегічної сесії 4.0 в Дніпровському регіоні

INTERPIPE також виступила спонсором 1-ої регіональної сесії по створенню загальної стратегії промислових хайтек, яка вперше пройде в Україні в Дніпрі 20-21 грудня. Значення цієї сесії важко переоцінити як з точки зору об'єднання регіональних стейкхолдерів, так і з точки зору інших важливих аспектів - розвитку кластерного руху, створення інноваційної екосистеми на рівні регіону, міжнародного співробітництва (консультанти - німецьке агентство TUM Int) та інших.
Можна згадувати й інші історії, але цих, мабуть, достатньо, щоб зрозуміти і оцінити роль лідерів.

Визнання - твердження важливих смислів

Особисто для мене це означає, перш за все, твердження і визнання реалій, - часто на межі нових смислів. Які, ймовірно, не всі ще приймають і усвідомлюють, але за якими, я певнен, - майбутнє.

  1. Напрями та темпи розвитку у нашій промисловості зараз задають великі замовники і вітчизняні розробники-інтегратори. До цього обов'язково потрібно ще додавати великих міжнародних вендорів - хоча їх і не видно в нашій історії. Цей меседж відрізняється від загальноприйнятого у вітчизняних мас-медіа дискурсу про «видатні, проривні стартапи». Поки їх не видно - скільки-небудь значущих - на горизонті складних промислових застосувань. Нам всім варто ясно осмислити цей стан речей і існуючі ролі гравців. Це зовсім не означає ігнорування ролі стартапів. Але дисбаланс в цьому намічається, і це вже призводить до явних перекосів, які не прискорюють, а навпаки, уповільнюють наш загальний рух до 4.0.
  2. Ці окремі великі замовники, розробники і вендори більше всіх інвестують також в освіту, просвітництво, а також в розвиток екосистеми промисловості.
  3. Вони демонструють повну відкритість до співпраці і партнерства з іншими, але, перш за все, і самі яскраво демонструють свій загальний успіх.
  4. Вони є майстрами не лише технічних інновацій, а й сучасного, проактивного маркетингу і піару, залучаючи і залучаючи маси фахівців і простих людей до питань промислового розвитку.
  5. Вони дбають про майбутнє - навіть коли це ніяк не пов'язано з миттєвими комерційними інтересами.

Я не знаю, наскільки все це очевидно і явно випливає з вищевказаних дій партнерів в 2018 році, але мені здається важливим зафіксувати їх як певні ціннісні орієнтири.

Напрямки дії для спільноти АППАУ та Індустрії 4.0

Осмислення успіху цієї пари важливо - особливо, якщо ми хочемо його масштабувати. У мене є кілька takeaways для спільноти

  1. Givers always takes more! - ті, хто більше всіх віддає, ті й отримують більше. Незалежно від розміру вашого гаманця - підтримайте інфраструктуру екосистеми, з якої зростає ваш успіх. Наші таланти, компетенції, рівень освіти і т.д. – не безмежні, а навпаки, мають стійку тенденцію до вимивання. Ваші репутаційні та іміджеві вигоди рано чи пізно перетворюються і в комерційний успіх. У разі обох наших героїв ми вже маємо справу з яскраво вираженими лідерами ринку, до яких тягнуться багато нових клієнтів.
  2. Just imagine - просто уявіть, що завтра на горизонті з'являться ще 3-4 такі пари. А раптом 10-15, а не 2-3? А може, не пари, а трійки? - адже про вендорів у нашій історії поки ні слова. Який ефект це може мати для галузі? Мені очевидно, що кількість рано чи пізно має перейти у критичну масу. «Великі бренди є драйвером цифровий трансформації в промисловості» - цей меседж з'явився у нас влітку і ми дуже сподіваємося, що у 2019 році ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», ТОВ «Метінвест Холдінг», АМКР, ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укрграфіт", ДП "Укрспирт" і багато інших візьмуть приклад INTERPIPE. Мова не копіюванні заходів - у кожного може бути свій формат. Мова про рівень взаємодії з професійним співтовариством, про внесок в екосистему, з якої виростають наші і ваші таланти, інновації та інженерні кадри.
  3. Інвестуйте у маркетинг! - наші герої стоять сьогодні стоять відокремлено не лише тому, що вже настільки багато досягли у технічному плані. Іншим теж є що показати, але їх рівень маркетингу явно не дотягує до того, що демонструють IT-Enterprise & INTERPIPE. Добре сказав директор IT-Enterprise Олег Щербатенко:

«Якби таких кейсів, як наші, було не 1-2 - а 100, попит на технології 4.0 був би зовсім іншим».

Це правда! З досвіду розвитку технологій - і не тільки в нашій країні, - ми знаємо, що замовники вкрай чутливі до доказів інноваційності. Тому - робіть ваші кейси, - в 2019 ми очікуємо «потік» кейсів 4.0 з української промисловості.
До цього додам також тезу про кооперацію з виконавчою дирекцією АППАУ по заходам і планам року. #ДієвеПартнерство неможливо без тісної взаємодії, узгодження цілей і планів. Обидва наші партнери були кращими в 2018 році в налагодженні спільних дій з АППА, багато з яких планувалися за півроку і навіть раніше.

Це не всі наші історії з серії #ДієвеПартнерство у 2018 - про інших я розповім трохи пізніше.

На завершення хочу висловити щиру подяку менеджменту INTERPIPE і IT-Enterprise за їх підтримку і внесок в розвиток нашого ринку, нашої спільноти. Усім нам бажаю нових перемог, нових партнерських проектів у новому 2019 році.

Олександр Юрчак.

Джерело: АППАУ

Опубліковано 13.12.2018 автором Fedak Misha

 

Новини