IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Штучний інтелект для бігу та рок-зірки від технологій: чим запам’ятався СеВІТ 2018. Блог Романа Яворського

2018.06.19
Новини
Штучний інтелект для бігу та рок-зірки від технологій: чим запам’ятався СеВІТ 2018. Блог Романа Яворського

У 2018 році одна з передових виставок технологій у світі – СеВІТ – була, перш за все, схожа на фестиваль фуд-зони, сцену для виступів музикальних колективів, розважальні атракціони. Це сприяло залученню молодої аудиторії. Але, разом зі зниженням віку відвідувачів – зросла кількість стендів, що являли собою радше стартапи, ніж промислові рішення.

Із підслуханого в одного з учасників виставки: «До мене підходить хлопець, на вигляд років 12-ти. І що, мені тепер вести бізнес з малолітніми?»
На СеВІТ були виділені наступні теми:
• d!conomy - бізнес-моделі
• d!tec - нові технології
• d!talk – теми майбутнього
• d!campus – дослідники розповіли, в якому напрямку рухатись.
Перевагою виставки стала можливість не лише представити чи відвідати обраний стенд, але й послухати виступи представників відомих міжнародних компаній на численних сценах. Тобто, крім рішень на стенді у цьому році були й розповіді про кейси на сцені.

Програма пізнавальна, цікава і передбачала обмін думками й обговорення питань, пов’язаних з можливостями і викликами цифрової трансформації бізнесу та суспільства. Були окремі зустрічі на вищому рівні з таких тем, як штучний інтелект, інтернет речей, блокчейн, клієнтоорієнтованість, жінки у цифровому бізнесі, цифрове здоров’я і мобільність майбутнього. Більше 600 доповідачів з усього світу, у тому числі – Марк Рейберт (засновник Boston Dynamics), Стася Карр (керівник інженерно-технічної служби в Zalando), Кріс Бартон (засновник Shazam), Михаель Болле (керівник дослідницького підрозділу у Bosch), Віктор Майер-Шенбергер (Oxford Internet Institute), Джош Тетрік (засновник компанії Just із Силіконової Долини).

Ведучі міжнародні аудиторські компанії були мало представлені на виставці. А, певне, саме вони мають пропагувати новітні технології цифрової трансформації, показувати реальні економічні ефекти від їх використання. Лише у величезному павільйоні Salesforce були представлені Deloitte та PwC, які орієнтували саме на продукти Salesforce.

Спостерігається тенденція до презентації на виставці товарів китайського виробництва. Так, саме товарів, а не технологій. Розмаїття елементів живлення, машинок для грошей, навіть побутових магнітол – все це заповнило повністю один з великих павільйонів.

Робочий простір, документообіг 4.0

DocuWare Corporation демонструє на CeBIT революційну технологію управління документами, за допомогою якої можна працювати так само легко, як і зі сторінками в інтернеті. Технологія роботизації бізнес-процесів у реальному кейсі використання. Кліка миші на номер замовлення, шифр документу чи ім’я у вікні будь-якої ERP-системи достатньо для того, щоб перетворити це в електронний документ чи знайти додаткові файли, відскановані квитанції чи електронні повідомлення.

Авіароботи

EmQopter однойменного стартапу з Вюрцбурга – перший літальний апарат, що відповідає строгим правилам техніки безпеки у Німеччині для повністю автономного польоту у повітряному просторі. Він оснащений системою посадки, яка автоматично віддзеркалює увесь простір під авіароботом і здатна самостійно і безпечно приземлитись. У випадку відмови усіх систем, EmQopter плавно спускається на землю за допомогою парашуту.

Штучний інтелект

Німецький дослідницький центр зі штучного інтелекту (DFKI) у Кайзерслаутерні презентував Footstriker. За допомогою стимуляції м’язів, він дозволяє відпрацювати помірний для суглобів стиль бігу. Підстава: більше половини бігунів у Німеччині отримують травми і жаліються на проблеми з колінами та стегнами. Часто виною тому є несприятлива послідовність рухів. Портативний комп’ютер змінює звичні стереотипи руху.

Джерело: журнал "Новое время", 19 червня 2018 р.

Новини