IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

HANNOVER MESSE – тренди у світі IT-технологій

2018.05.15
Новини
HANNOVER MESSE – тренди у світі IT-технологій

В кінці квітня проходила HANNOVER MESSE – одна з наймасштабніших промислових виставок, яка вже давно стала глобальним майданчиком розвитку концепції Industry 4.0, енергоефективності та інтелектуальних мереж. Для учасників одночасно запропоновано п’ять виставкових експозицій: IAMD (Інтегрована автоматизація, рух та приводи), Цифровий завод (Digital Factory), Енергетика (Energy), Промислове постачання (Industrial Supply) та Дослідження та технології (Research & Technology).

На порядку денному у Ганновері  – комплексна автоматизація в промисловому секторі. Увага ІТ-світу сфокусована на логістичних рішеннях систем планування, реальних кейсах практичного застосування штучного інтелекту, цифрових двійників, прогнозного обслуговування. Організатори та учасники черговий раз демонструють нам, як компаніям та їх продуктам потрібно змінювати формати роботи відповідно до нових викликів, відкидати роками створені традиційні технології, на противагу яким виступає актуальна зараз діджиталізація процесів.

IoT – що спільного між ним та повсякденням кожної людини?

В епоху Інтернету речей (IoT) машини, інструментарій та контролюючі механізми перетворюються на носіїв цифрової інформації, стають все більш «розумними». Вони здатні самостійно обробляти дані та автоматично змінювати команди. Фокус зі звичайного виробництва ІТ-технологій поступово зміщується на їх реалізацію за допомогою техніки, технології виробництва.

Інтернет речей (IoT) – не черговий науковий термін без практичного застосування. І вже навіть не футурологічна концепція, а дійсність, яка стає спільною для все більшої кількості людей. Наприклад, «розумні» годинники, будильники, рішення для відстеження вантажоперевезень, роботи людей або сільського господарства вже активно функціонують. ІоТ сприяє тому, щоб люди раціонально використовували свій час: під час оплати комунальних послуг за допомогою підключених до Інтернету пристроїв ми вже полегшуємо собі життя. А це, між іншим, і є елементи ІоТ-світу.

У Ганновері також підняли важливе питання гарантування безпеки Industry 4.0. З посиленням взаємозалежності технологій та людської життєдіяльності підвищуються ризики витоку персональних даних, хакерських атак на окремі пристрої чи, навіть, на призупинення функціонування всього виробництва, що може нанести непоправну шкоду суспільству.

…і трішки прикладів для наочності.

Безперечно, однією з найцікавіших тем виставки (та, чого вже приховувати – сучасності загалом) є штучний інтелект. Зокрема, досить цікавий кейс представлений від IBG Automation – пряма співпраця робота і людини. Цей робот нового покоління стежить за жестами та рухом користувача, середовищем, записує отриману інформацію на 3D-камеру та оцінює її, щоб потім відтворювати. З роботом можна поговорити, надаючи йому інструкції для виконання, а він, у свою чергу, може повідомити про статус виконаної роботи чи навколишнє середовище. Розроблене компанією рішення може зробити робота доступним, з точки зору зручності, для кожної людини та економити 30—50% часу: користувач може завантажити робота у мобільний додаток та відправляти у потрібне робоче середовище дистанційно.

Цифрові двійники – технологія, яку можна застосовувати (і яка є життєво необхідною!) чи не в кожній галузі. Тема діджиталізації жваво обговорюється, але часто такі розмови не мають практичного підґрунтя. Проте у Ганновері не дарма зібралися кращі з кращих: the Fraunhofer IFF та Siemens представили свої концепції та бачення цифрових двійників. The Fraunhofer IFF показав, як можна використовувати цифрових двійників у реальних виробничих умовах. Їх мобільна сервісна система дозволяє відображати останні дані процесу інженерного забезпечення на заводі просто на планшеті. Тим часом, Siemens попрацював над системою автоматизації автоматичного двостороннього обміну даними між продуктом та його цифровим двійником. Аналог продовжує отримувати дані з аналізу виробничих установок оригіналу навіть після остаточного виробництва кінцевого продукту. Продукт визначає виробництво – ось основний меседж таких інновацій.

За технологічними інноваціями майбутнє: у цьому в черговий раз впевнюєшся після таких виставок, як HANNOVER MESSE. Чи варто слідкувати за цими оновленнями? Безперечно. Це не лише збагачує ерудицію, а й дає поштовх на свої, можливо, не такі масштабні, але потрібні та корисні звершення.

Новини