IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Пропускна здатність виробництва на «Стальканат-Сілур» збільшилася на 20-50% завдяки організації циклу SmartFactory

Кабельно-дротова, металовиробнича промисловість
Пропускна здатність виробництва на «Стальканат-Сілур» збільшилася на 20-50% завдяки організації циклу SmartFactory
масштаб1200 співробітниківkpiоптимізація бізнес-процесів
ПродуктВиробництвоТривалість проекту1,5 рік
Рік кейсу2021КраїнаУкраїна
ГалузьКабельно-дротова, металовиробнича промисловістьЗамовникСталькант-Сілур, ЦСД

Компанія «Стальканат-Сілур» виготовляє найбільшу номенклатуру металевих виробів в Україні та входить до списку лідерів східноєвропейського ринку. Потужності компанії дозволяють випускати понад 60 тис. тонн продукції на рік, серед якої сталеві канати та дріт, арматурні пасма, фібра та стропи. Загальна кількість типорозмірів перевищує 850 найменувань.

Великий асортимент — конкурентна перевага й основне джерело викликів для компанії. У співпраці з фахівцями IT-Enterprise було створено систему для гнучкого планування та ефективного виконання виробничих завдань за умов широкої номенклатури. Вона допомагає підприємству швидко підлаштовуватися під ринкові зміни та специфічні вимоги клієнтів.

Передумови, концепція, виклики

Компанії «Стальканат-Сілур» важливо підтримувати клієнтоорієнтованість бізнесу на високому рівні. Для цього підприємству потрібно подолати основні виклики:

  • збереження конкурентних цін;
  • відповідність високим стандартам якості;
  • дотримання графіків постачань;
  • оперативне сервісне реагування;
  • готовність до виконання індивідуальних замовлень.

Впоратися з цими викликами може система наскрізного керування бізнес-процесами та їх ефективністю. Команда IT-Enterprise має досвід у розробці та впровадженні рішень подібного рівня. Розповідаємо, як ми реалізували їх цього разу.

Проєктні рішення

Фахівці IT-Enterprise вивчила умови виробництва та розробили план підвищення ефективності Цеху сталевого дроту (ЦСД) «Стальканат-Сілур» кожного окремого напрямку з використанням технологій Industry 4.0 у концепції SmartFactory.

  • Уніфікація технологічної та нормативної бази. Завдяки системі IT-Enterprise кожен з учасників виробничого процесу отримав доступ до актуальних цифрових даних, що своєчасно оновлюються в режимі онлайн. Єдиний класифікатор охоплює як готову продукцію і напівфабрикати, так і сировину. Також, користувач має доступ до актуальних даних щодо специфікацій виробів, технологічних процесів та норм.

    Інструмент WireDesigner. Використання інструменту конструктор дротових виробів — WireDesigner, — дозволяє зробити точну оцінку термінів виконання та ресурсних потреб для кожного замовлення.

    Це значно пришвидшує процес формування комерційної пропозиції та пошук оптимальної схеми виробництва.

  • Розширене планування та оптимізація завантаження обладнання. Використання інструментів удосконаленого розрахунку послідовностей виробничих операцій — Advanced Planning & Scheduling, APS — дозволяє підприємству успішно вирішувати одночасно дві категорії завдань:

    — швидко розробляти реалістичний графік виробництва з оптимальним розподілом навантаження на робочі центри;
    — підвищувати ефективність виробничих процесів, в тому числі і за лік зменшення витрат пов’язаних з відходами та перероблюванням некондиційних напівфабрикатів.

    Інструмент APS. 
    Рішення допомагає будувати план одразу на весь портфель замовлень та з деталізацією до окремих операцій.

    APS автоматично створює варіанти послідовностей операцій на робочих центрах, враховуючи дедлайни, пріоритети та наявні ресурсні обмеження. Результати розрахунків порівнюються на підставі визначених КРІ.

    Звільнившись від необхідності кожен день проводити планові наради, майстри цеху «Стальканат-Сілур» сфокусувалися на розробці альтернативних маршрутів виробництва.

  • Автоматизація видачі робочих завдань і контролю виконання плану. Завдяки впровадженню мобільних рішень, синхронізованих із виробничою системою виконання — Manufacturing Execution System, MES — значно зросла ефективність виконання виробничого плану. Кожен працівник отримує на смартфон або планшет робоче завдання та вичерпні дані для його своєчасного виконання.


    Інструмент MES. Рішення MES відкриває легкий доступ до структурованої інформації про замовлення — кількість виробів, терміни виготовлення, технічні вимоги, потреби в тарі, матеріалах, напівфабрикатах тощо.

    Зрозумілий інтерфейс дозволяє працювати з такими інструментами навіть користувачам із базовими навичками володіння комп’ютером.

  • Реєстрація виробітку та оптимізація обліку на виробництві. Рішення від IT-Enterprise спрощують облік у виробництві та покращують планування роботи наступної зміни. На основі списку завдань із MES та даних QR-сканування, автоматично формується онлайн-звітність за обліковими операціями:

    — виробіток готової продукції та напівфабрикатів;
    — списання сировини та напівфабрикатів у момент реєстрації кожної партії;
    — опрацювання невідповідності напівфабрикату;
    — переміщення ресурсів між виробничими центрами.

    У компанії «Стальканат-Сілур» більше немає потреби залучати окремий персонал до обліку в цеху — кожен працівник реєструє потрібні дані, на підставі яких система виконує повноцінний облік у виробництві.

  • Контроль якості основної сировини та готової продукції. Підключення лабораторії технічного контролю до екосистеми IT-Enterprise дозволило одразу експортувати до цеху дані про відповідність вхідної сировини вимогам конкретного замовлення. Також синхронізація засобів контролю якості з системою маркування постачальника додатково прискорює підготовку виробництва. Зокрема, інформація про сировину від надійних сертифікованих постачальників потрапляє до системи планування ще на етапі її транспортування.

    Інструмент Industrial Internet of Things, IIoT. Цифрова трансформація також підвищила ефективність роботи служб контролю якості.

    Рішення на основі Індустріального Інтернету речей — Industrial Internet of Things, IIoT — допомогли компанії «Стальканат-Сілур» здійснювати онлайн контроль якісних параметрів напівфабрикатів без залучення додаткового персоналу.
100% контроль кожної партії — дозволив перейти від вибіркового вістеження відхилень до аналітики тенденцій у розрізі робочих центрів, операцій та виконавців.

Результати роботи

Трансформація виробництва компанії «Стальканат-Сілур» за принципами Industry 4.0 сприяла оптимізації кожного етапу виготовлення продукції.

1) у 2+ рази прискорено технологічну підготовку завдяки стандартизації нормативно-технічної бази.

«Використання WireDesigner дозволило нам в декілька разів збільшити швидкість підготовки нормування для нових виробів», — Андрій Муксімов, фінансовий директор «Стальканат-Сілур».

2) лише 2 хвилини на створення, узгодження характеристик технологічних процесів нового типорозміру.

«Введення у виробництво виробу зі зміненим діаметром займає лише кілька хвилин, а підготовка повністю нового продукту — години», — Андрій Муксімов, фінансовий директор «Стальканат-Сілур».

3) від 20 до 50% прискорення виробництва підвищена ефективність використання виробничих активів після розгортання системи розширеного планування.

«Після впровадження APS ми оцінили завантаженість наших робочих центрів — у середньому вона зросла на 20-50%», — Андрій Муксімов, фінансовий директор «Стальканат-Сілур».

4) 100% онлайн-облік допоміг в 2 рази скоротити об’єми незавершеного виробництва, допоміг фахівцям контролювати незавершене виробництво.

«Замість змарнованого дня та зусиль кількох людей, тепер потрібен лише планшет та кілька секунд, щоб отримати інформацію із системи IT-Enterprise. Доступність даних обліку процесів допомогла нам у 22 рази скоротити об’єми незавершеного виробництва та кількість надмірних запасів», — Андрій Муксімов, фінансовий директор «Стальканат-Сілур».

5) підвищена клієнтоорієнтованість виробництва — це забезпечило підприємству впровадження аналітичної основи розвитку інструментів керування якістю.

«З допомогою SmartQuality ми перейшли до 100% контролю якості, що дозволило скоротити кількість рекламацій», — Андрій Муксімов, фінансовий директор «Стальканат-Сілур».

Усі рішення, що були впроваджені на виробництві «Стальканат-Сілур», узгоджено працюють у межах цілісної екосистеми IT-Enterprise. Водночас вони демонструють високу здатність до масштабування та кастомізації власними силами підприємства. Це було одне з ключових побажань клієнта.


Відеокейс з roadmap впровадження Industry 4.0 й отримання ефекту у «Стальканат-Сілур», Цех сталевого дроту (ЦСД), за посиланням. А також кейси:
> перехід ремонтної служби на роботу з мобільним застосунком SmartEAM щодо реактивного обслуговування за заявками на ремонт, за посиланням;
> реінжиніринг бізнес-процесів у концепції Industry 4.0, що здійснювався поетапно та за допомогою програмних бізнес-рішень, які є частинами SmartFactory, за посиланням.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму