IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Враження й висновки співробітників компанії IT-Enterprise, що працювали на виставці HANNOVER MESSE

2018.04.27
Новини
Враження й висновки співробітників компанії IT-Enterprise, що працювали на виставці HANNOVER MESSE

П’ятий рік поспіль ціла команда співробітників компанії IT-Enterprise їде до Ганноверу для того, щоб перейняти кращі світові ІТ-практики і поділитися своїми напрацюваннями. Для нас важливо, щоб фахівці компанії бачили найбільш вдалі впровадженя і отримували якісні знання та натхнення для їх реалізації в українських проектах.
Для нас ця виставка – центр обміну досвідом і джерело технологічних інновацій. Такий захід дає унікальні можливості щодо налагодження нового співробітництва з провідними світовими компаніями.
Цього року до команди IT-Enterprise приєдналися кілька наших замовників – ІТ-директорів промислових підприємств. Інтерес до діджіталізаціі з боку української промисловості зростає, і це – дуже позитивна тенденція.
Далі наведено враження, спостереження та висновки наших співробітників, які працювали на виставці у 2018 році. 

Керівник проекту SmartFactory IT-Enterprise Alexandr Mykhailov:

1. Все більше й більше компаній використовують технології VR (virtual reality), AR (augmented reality).

Перший напрямок їх застосування – навчання. Так, Mercedes Benz показав, як компанія використовує окуляри доповненої реальності Microsoft HoloLens для навчання сервісному обслуговуванню Merсedes. Щоб навчити майстрів, наприклад, заміні гальмівних колодок, не потрібно створювати дорогий металевий макет автомобільного колеса – усі аналогічні дії можна провести у віртуальної реальності за допомогою цих окулярів.

Другий напрямок – використання VR для моніторингу реальних процесів, що дозволяє бачити real-time модель виробничого процесу в будь-якій точці. Маючи перед собою віртуальну схему виробничого комплексу, можна детально відстежити усі виробничі й логістичні процеси і перерозподілити потужності для досягнення найбільшої ефективності.

2. Значно зросла кількість проектів на основі блокчейн. Компанії використовують блокчейн-майданчики для укладання розумних контрактів, а також для зберігання даних. Це робиться більшою мірою для того, щоб захистити себе від хакерських атак: в реаліях #Industry40 кібер-безпека є життєво важливою для підтримки працездатності будь-якої компанії.
3. Цього року від Industry 4.0 відокремився новий глобальний напрямок – Logistics 4.0. У ньому об’єднали технології та рішення, які за допомогою сучасних засобів ідентифікації, геолокації і мобільних пристроїв допомагають забезпечити матеріально-технічну основу і повну простежуваність виробництва. Тому, в рамках HANNOVER MESSE, логістиці присвятили цілих 5 павільйонів та виділили її в окремий напрям – #Logistics40

Окрім рішень для автоматизації виробництва і логістики, чимала частина експозиції HANNOVER MESSE була присвячена рішенням по обслуговуванню промислового обладнання.

Про тренди в галузі обслуговування обладнання за допомогою рішень #Industry40 розповідає керівник проекту SmartEAM, Kirill Kostanetsky.

1. Все більше уваги приділяється завданням з обслуговування та ремонту обладнань – у цьому році рішення у цій сфері представили Microsoft, Oracle, Siemens і багато інших компаній. Основний акцент – на використанні технології Industrial Internet of things (IIoT): максимальна кількість обладнання оснащується датчиками, які знімають ключові показники в режимі реального часу. Ці дані можуть бути доступні з будь-якого пристрою – навіть з мобільного телефону, – що дає можливість контролювати роботу устаткування з будь-якої точки світу, де є інтернет.

Можна сказати, що IIoT стає стандартом, як для виробників обладнання, так і для підприємств, які його використовують. Якщо ваше устаткування не підключено до інтернету і не може контролюватися і управлятися віддалено зі смартфона – воно вважається застарілим і неефективним.

2. Застосування IIoT-технологій веде до накопичення величезного масиву даних про роботу обладнання. Це привносить нові вимоги до обчислювальних потужностей і сховищ даних, але, в той же час, дає абсолютно нові можливості в сфері попереджувального обслуговування (predictive maintenance).

3. Predictive Maintenance – це вже реальність. Минув час, коли за одиницею обладнання був закріплений відповідальний фахівець (механік, електрик). Сьогодні рішення про необхідність обслуговування обладнання застосовується на підставі чітких математичних алгоритмів, які з високою точність видають прогноз – коли обладнання варто обслужити.Застосовуються статистичні алгоритми прогнозування, machine learning. Показник Health Index («індекс здоров’я») обладнання розраховується на основі низки показників – температури, рівня шуму, вібрацій, струму і т.д.. Спираючись на ці показники, передумови до несправності обладнання або окремих його вузлів можна виявити задовго до фактичного виходу з ладу.

4. Багато уваги приділяється інструментам для навчання фахівців і баз знань. В сфері обслуговування компанії хочуть все менше залежати від компетенції і досвіду конкретних співробітників. Текстовий опис технологічних процесів – давно минуле, а всі існуючі дані про ремонти і обслуговуваннях – переводяться у навчальні цифрові об’єкти. Використовуються інструменти, які максимально візуалізують інформацію – віртуальні стенди для навчань, покрокові 3d-інструкції. За допомогою окулярів доповненої реальності або спеціальних джойстиків типу Kinect, люди можуть навчатися роботі з обладнанням в ігровій формі з будь-якої точки світу.

Партнер з розвитку бізнесу IT-Enterprise Олексій Щербатенко зазначив головні тренди виставки HANNOVER MESSE.

1. Комплексна автоматизація у промисловому секторі. Практика показує, що вже зараз пора змінювати формати роботи з використанням нових технологій - цифрових двійників, штучного інтелекту, прогнозного обслуговування.

2. Інтернет речей (IoT) - не наукова фантастика, ця технологія використовується в усьому світі. Машини, механізми і пристрої стають «розумними», самостійно обробляють дані і автоматично змінюють команди.

3. Із впровадженням #Industry40 збільшуються й ризики. Взаємозв’язок технологій з усіма сферами життя робить кібербезпеку особливо важливим аспектом – витік даних, або хакерська атака на підприємства можуть принести непоправної шкоди. Безпека – ще один тренд, який активно обговорює сучасний ІТ-світ.

Керівник проектів IT-Enterprise Роман Яворский (Roman Iavorskyi) розповідає про те, що йому НЕ сподобалось на виставці.

1. У Ганновері було представлено значну кількість технічних рішень, але дуже мало повноцінних комплексних систем. Практично не було систем, які були б здатні об’єднати всі процеси підприємства в єдину інформаційну систему і автоматизувати ключові процеси компанії.
Наприклад, на стендах були представлені датчики, що попереджають про вихід обладнання з ладу. Але для того, щоб отримані дані, оброблені в системі, має бути функціонал, який дозволить, на підставі відхилення значень параметрів, генерувати завдання в ERP-системі для відповідних служб обслуговування.
Учасники виставки у переважній більшості не могли показати практичний приклад того, що потім необхідно робити з тими масивами даних, які вони збирають по обладнанню.

2. Мало хто з виробників ERP-систем аналізує і оцінює результати впровадження своїх продуктів. Компанії зазвичай надають перелік завдань і процесів, які можна автоматизувати, і визначають тимчасові рамки для такої роботи. Але оцінити і спрогнозувати реальний ефект – економічний та/або управлінський – розробники не можуть. Якщо не пояснювати клієнтові, що він отримає в результаті впровадження цифрового рішення, виходить, що автоматизація відбувається тільки заради самої автоматизації.

Відвідавши HANNOVER MESSE, роблю висновок, що програмні рішення нашої компанії не лише не поступаються, але часто й перевершують більшість з представлених на виставці рішень. Упевнений в тому, що, маючи у своєму розпорядженні комплексну систему, перевірену на одних із найбільших підприємств України, ми зможемо презентувати свій продукт на одному рівні зі світовими лідерами у сфері IT.

Новини