IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Володимир Михайлов: що нового на ринку бухгалтерського ПО

2018.10.17
Новини
Бухгалтерія
Володимир Михайлов: що нового на ринку бухгалтерського ПО

Працюючи більше 30-ти років в сфері автоматизації систем управління підприємствами, по праву можу вважати себе свідком і учасником глобальних структурних змін на ринку нашої країни.

Глобалізація, блискавичний розвиток технологій, прискорення процесів обміну інформацією не тільки всередині країни, а й на міжнародному рівні привели до того, що звичні нам лінійні тренди і прогнози сьогодні не працюють. Настав час "великого хаосу", коли тільки швидко адаптуються компанії можуть втриматися на поверхні і досягти успіху. Спостереження за трендами - зараз не просто хобі для розширення кругозору, а життєва необхідність.

За останні 20 років в нашій країні сформувалося два типи підприємств, що працюють паралельно, але з абсолютно різною ефективністю і підходами. Ми називаємо їх "нові" і "старі" компанії. Як вони проявляють себе на внутрішньому і глобальному ринках, і чому нові компанії обганяють старі, поговоримо далі.

ВПОРЯДКОВАНИЙ ХАОС

Темпи розвитку сучасного світу змушують експертів замислитися, яким чином будувати прогнози і чого очікувати в найближчому майбутньому. Проблема полягає в тому, що ми увійшли в епоху великого хаосу. У цих умовах не діють лінійні функціональні прогнози, адже хаос і турбулентність - функції нелінійні.

У лінійної функції зміни на самому початку тренда не призводять до значних наслідків у його кінці. При цьому всі зміни оборотні - результат можна виправити. Це - довгостроковий розвиток економіки.

У нелінійних - найменші зміни на початку можуть привести до глобальних незворотних наслідків в кінці: як позитивним, так і негативним. При цьому ніхто не може спрогнозувати точно, як система відреагує на незначне втручання.

Так зараз розвивається більшість бізнесів і технологій: Twitter, Facebook, Uber - яскраві приклади наслідків втручання в систему упорядкованого хаосу. Маленька ідея виробляє революційні незворотні зміни в світовій економіці і свідомості мільярдів людей.

Україна разом з усім глобальним світом увійшла в зону великого хаосу. У бізнес-середовищі одні компанії прийняли закономірності цього часу і почали перебудовуватися, розуміючи важливість і стратегічну необхідність таких дій. Інші ж залишаються нерухомими в своїй переконаною лінійно-прогнозної позиції.

Одне із знакових подій для нашого ринку відбулося в травні минулого року. Вийшов Указ Президента України про санкції проти російського програмного забезпечення. Для нас це була абсолютна несподіванка, яка спровокувала поштовх в розвитку одного з напрямків нашої діяльності. Якщо раніше ми працювали виключно з великими підприємствами, то в травні прийняли рішення, а у вересні минулого року випустили на ринок спеціальні програмні продукти для бухобліку малого і середнього бізнесу. Трохи пізніше - і програмні продукти для бюджетних установ. Невеликий поштовх спровокував створення цілого напряму бізнесу, а відповідно - і зміни структури пропозиції на ринку програмних продуктів для бухобліку.

Бізнес і держсектор абсолютно по-різному відреагували на ці зміни. Ми живемо у вільній країні з ринковою економікою, кожен бізнес самостійно вибирає софт для своєї роботи. Укази президента носять обов'язковий характер тільки для держсектора. Для комерційного ринку - це як і раніше рекомендація. За півтора року ці ринки по-різному відреагували на торішній Указ Президента. Якщо державний сектор вже активно вибирає нові програмні продукти для бухобліку і обмеження в швидкості переходу залежить більше від фінансових, а не мотиваційних чинників, то бізнес поки рухається не такими швидкими темпами і ще, в основному, придивляється до нового програмного забезпечення.
Повертаючись до класифікації компаній: "нові" це або "старі" компанії.

Вони відрізняються кардинально різними підходами в побудові бізнесу. У нових підприємств на першому плані орієнтація на найсучасніші світові тренди в своїй діяльності і управлінні, тобто для них важливі в першу чергу вже не рішення окремих завдань (наприклад, завдань бухобліку), - які, безсумнівно важливі, - а завдання комплексного управління підприємством, тобто повнофункціональний підхід до управління своєю діяльністю на базі найсучасніших світових тенденцій діджіталізаціі і Industry 4.0.

ТРЕНДИ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ

Наведений вище приклад нелінійної функції на ринку програмного забезпечення для бухобліку в Україні абсолютно справедливий і для інших галузей. Не буду сперечатися про те, що економіка України відстає від розвинених країн на кілька десятиліть. Але за допомогою глобального прогресу і прискорення процесів обміну інформацією ми цілком в змозі "бути на рівні" з миром в частині точкових проектів. Наш ІТ-сектор розвивається дуже швидко, а рішення, пропоновані нашими фахівцями, не поступаються за ефективністю продуктам глобальних гравців ринку.

Щоб утримувати і зміцнювати ці позиції, необхідно "бачити" тренди і впроваджувати найефективніші рішення в нашій країні. Я виділяю три основні інноваційні хвилі на ринку бухгалтерського ПО.

  • Хмарні рішення. Зараз український ринок в основному віддає перевагу стаціонарні рішення. Але ми бачимо, що всі світові тенденції йдуть в сторону поступового переходу від стаціонарних рішень до хмарним обчислювальнихплатформ. Це стосується і ПО для бухобліку. Цей шлях людство пройшло вже кілька разів. Колись кожне підприємство будувало свою електростанцію, дуже пишалася цим, але потім це все перейшло на потужні енергогенеруючі розподільні структури і зараз ніхто вже не будує свої електростанції. Так, більшість нових проектів в США починаються в хмарної архітектурі. Ще кілька років і те ж саме буде у нас. Поки що ринок бухгалтерського ПО досить консервативний, в більшості своїй вважає за краще не хмарні рішення.
  • Якісна підтримка клієнта. Як не дивно, це звучить, але сьогодні ще не всі компанії в нашій країні зрозуміли дуже просту річ: лояльного клієнта потрібно створити - він не приходить до вас на 100% закоханим в вашу компанію або ваш продукт. Він сумнівається і коливається. Продати продукт вже недостатньо. Важливо зробити так, щоб цим продуктом було приємно користуватися. Якщо ж продукт складний - як ПО в нашому випадку - то необхідно забезпечити користувачів максимально доступною і якісною службою підтримки. Так працюють світові лідери. До такого ж рівня слід прагнути і нам.
  • Комплексність функцій управління. Більшість зрілих компаній вже давно пережили етап, коли вони користувалися окремими програмними продуктами для вирішення окремих завдань управління. Світові тренди говорять про те, що компаніям потрібен процесний підхід до управління своєю діяльністю, при якому вирішуються не окремі завдання, а оптимізуються наскрізні процеси управління. Для цього потрібна єдиного інформаційного середовища, що покриває всі основні бізнес-процеси управління підприємством. Кращим рішенням для цього є комплексні системи, що пропонують найсучасніші підходи для управління компаніями. Альтернативою є придбання різнотипного ПО для вирішення окремих завдань та консервування функціонального походу управління компанією, який повинен залишитися в минулому тисячолітті. Або ж нескінченні інтеграції різнотипного програмного забезпечення, нестиковки, запрошення програмістів і втрата швидкості управління компанією.

Неможливо передбачити майбутнє, але тенденції сучасного світу говорять про те, що лише швидко реагують на зміни підприємства виявляться готовими до несподіваних поворотів "впорядкованого хаосу". І це, безсумнівно, представники нових компаній.

Джерело: інтернет-портал "Новое время"

Новини
Бухгалтерія