IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Три тези для розумного запуску проєктів Industry 4.0 в умовах пост-COVID-19 та про виклики 2020 для промислових компаній

2020.06.03
Новини
Приладобудування, електротехнічна промисловість
Виробництво
Три тези для розумного запуску проєктів Industry 4.0 в умовах пост-COVID-19 та про виклики 2020 для промислових компаній

У кожної компанії свій шлях до інновацій. Всі розуміють раціональну користь від їх впровадження, але це як із ранковою пробіжкою — найскладніше почати. Ми зібрали тези про те, чому розумним рішенням буде запустити Industry 4.0 в умовах посткарантинного світу.

Три тези для розумного запуску проєктів Industry 4.0 в умовах пост-COVID-19

  • Цифрова трансформація — ознака проактивного мислення менеджменту. Навіть зараз існують компанії, що ставляться до цифрової трансформації як до опції. Насправді у 2020 році це вже не так. «Опція» перетворилася на реальність, яка вписується у стратегію розвитку компанії, драйвить її та дозволяє вести конкурентну боротьбу. Менеджери з проактивним мисленням упроваджують технології Industry 4.0 та досягають, наприклад, збільшення на 15% продуктивності на тому ж обладнанні. Або зменшують запаси ТМЦ на 10%. Міжнародні гравці здобувають конкурентні бали при покращенні показників бізнесу на лічені відсотки. І головними критеріями проєкту 4.0 стають гнучкість прийняття рішень та можливість переналаштування бізнес-операцій за години.
  • Industry 4.0 — це конкурування за ефективність з лідерами галузі. Досвід компаній, які впровадили технології Industry 4.0, показують численні можливості для покращення фінансових та виробничих показників. Практику ефективізації бізнесу демонструють «ІНТЕРПАЙП», KNESS, АТ «ФЕД» тощо. Одним із результатів для промислових підприємств є ріст OEE із середньостатистичних 55% до показників лідерів галузей — 85%. При впровадженні інновацій з експертами проєкт розкладається на зрозумілі кроки, а очікуваний економічний ефект розраховується ще до початку трансформації.
  • Фокус зберігає ресурси. Проєкти Industry 4.0 можуть покращити бізнес-процеси або закрити вразливі сторони. Це стосується кожного напрямку бізнесу: продажі, виробництво, сервіс, логістика тощо. Розумне впровадження дієве за однієї умови: one shot — one kill. Ланцюжковий підхід запуску проєктів інновацій гарантує концентрацію ресурсів, осяжність періоду впровадження (від 2-х місяців) та реальну оцінку результатів. 

Про виклики 2020 для промислових компаній Дмитро Шаповалов, СEO Clobbi & Head of Industrial business solutions IT-Enterprise: «Початок пандемії COVID-19 вплинув на ланцюжки постачання. Деякі галузі зараз не відчувають цей вплив, проте невдовзі він позначиться й на їхній роботі».

Для промислових компаній під час кризи потрібно критично

  • Швидко реагувати на зміни. Будь-яке незавершене виробництво — це заморожені активи. Підприємству-виробнику потрібно максимально ефективно переналаштувати запущений процес відповідно до потреб іншого клієнта. З цим завданням можуть впоратися рішення на базі штучного інтелекту, такі як smart factory.
  • Скорочувати витрати та прогнозувати різні сценарії. Під час кризи планування та перепланування — це безперервний процес із пошуку внутрішніх резервів й оптимальних сценаріїв використання матеріалів і завантаження виконавців. Без системи керування проєктами (СКП) прогнози складаються тижнями, з системою це відбувається гнучко, пришвидшується в рази й займає години.
  • Керувати обладнанням віддалено. Раніше digital twins було опцією, тепер це must have. Практичний кейс замовника: до карантину обладнання трьох заводів в одному місті обслуговувала та ремонтувала централізована служба. Під час lockdown підприємство розпочало переформатування бізнес-процесу контролю стану обладнання віддалено, без фізичних перевірок, із рішеннями управління активами підприємства (ЕАМ), діагностичного обслуговування (predictive maintenance) та цифровими двійниками (digital twins).
  • Масштабувати digital twins на весь бізнес. Віддалений менеджмент стає критичною необхідністю. Цифрові двійники бізнес-процесів та цифровізація для міжнародних гравців — критичні. Кейс: замовник впродовж останніх місяців відмовився від фізичних поїздок на підприємство під час карантину й запустив проєкт з керування якістю в онлайні, обліку на складах тощо. Попит на цифрову трансформацію під час кризи лише збільшуватиметься. 
Новини
Приладобудування, електротехнічна промисловість
Виробництво