IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

«Не всі розуміють зміст цифрової трансформації, але всі точно усвідомлюють її значення». Олег Щербатенко на «Форумі інноваційних виробництв»

2021.06.18
Новини
«Не всі розуміють зміст цифрової трансформації, але всі точно усвідомлюють її значення». Олег Щербатенко на «Форумі інноваційних виробництв»

Сьогодні в Україні сотні підприємства зацікавлені в оптимізації виробничого процесу за допомогою технологій Industry 4.0. Достатньо лише оцінити кількість гостей та учасників «Форуму інноваційних виробництв», що 17 червня відбувся на території індустріального парку «Біла Церква».

Захід об’єднав власників компаній, які шукають ефективні інструменти керування бізнесом. А також вітчизняних розробників, що вже готові продемонструвати інноваційні рішення, і спікерів, які ділились експертним баченням стратегії розвитку української промисловості.

На двох сценах обговорювали сучасні виклики, актуальні напрями та практичний досвід у розв'язанні пріоритетних завдань:

  • оновлення принципів побудови й керування виробництвом;
  • засоби цифрової трансформації та оптимізації бізнес-процесів;
  • здобутки й невдачі українських виробників на глобальних ринках;
  • перспективи, ризики й умови для ефективного інвестування.

Проте «Форум інноваційних виробництв» — це не лише майданчик для обміну думками. Це також місце, де можна оцінити практичну реалізацію перспективних ідей. Тому окрасою заходу цього року стала експозона, на якій понад 40 розробників демонстрували інноваційні продукти, що вже сьогодні здатні підвищити конкурентоздатність українських виробників.

Гості виставкової частини форуму також могли побачити продукцію лідерів національної промисловості — потужних науково-виробничих комплексів, що успішно використовують у свої роботі технології Industry 4.0. Особливо приємно, що серед цих компаній чимало клієнтів IT-Enterprise.

Олег Щербатенко про економічну цінність і цифрову трансформацію

На окремій конференції, що була присвячена шляхам і засобам діджиталізації виробництва, виступив директор та співзасновник IT-Enterprise — Олег Щербатенко.

Він розповів про практичні приклади вдалого впровадження технологій Industry 4.0:

  • Digital Twins;
  • Artificial intelligence;
  • Industrial Internet of Things;
  • Machine Learning/Machine Vision;
  • Augmented Reality/Virtual Reality;
  • Predictive Maintenance.

Для багатьох українських промисловців ці назви досі не асоціюються з реальними економічними перевагами. У своїй презентації директор IT-Enterprise продемонстрував конкретні цифри, що підтверджують рентабельність інвестування в сучасні цифрові рішення.

«Собівартість виробництва в розвинутих країнах уже нижча, ніж в економіках, що розвиваються. Оскільки зменшуються витрати на працю, а ефективність процесів зростає. Технології Industry 4.0 пришвидшують виробництво на 25% і зменшують витрати на 30%», — Олег Щербатенко, IT-Enterprise CEO & Founder.

На думку Олега Щербатенка, такі тренди змінюють правила гри на світовому індустріальному ринку, нівелюючи переваги країн, що покладаються на дешеву робочу силу. Українським виробникам під силу долучитися до глобальних змін. Навіть невеликі підприємства здатні оптимізувати принципи керування бізнесом. Треба лише обрати IT-рішення, яке враховує умови конкретного виробництва.

Кейси IT-Enterprise на «Форумі інноваційних виробництв»

Якщо мова зайшла про пошук індивідуальних рішень, то варто згадати про деяких клієнтів IT-Enterprise. Олег Щербатенко навів приклади, коли технології Industry 4.0 допомогли розв'язати конкретні завдання.

  1. Компанія «ФЕД». Лідер авіаційного агрегатобудування України шукав інструменти для пришвидшення циклу виробництва та гнучкого планування при виконанні індивідуальних замовлень. IT-Enterprise запропонувала комплекс рішень на основі технології Smart Factory. Результат упровадження нової стратегії цифрової трансформації: час від проєктування до випуску продукції зменшився на 25%. Загальна ефективність використання обладнання зросла на 15%.
  2. Компанія INTERPIPE. Світовий гравець на ринку трубної продукції прагнув побудувати більш клієнтоорієнтоване виробництво на фоні скорочення обсягів замовлень на 60% після 2014 року. Завдяки сучасній системі планування, яку розробили та впровадили спеціалісти IT-Enterprise, компанії вдалося підвищити точність виконання замовлень до 95%. Дотримання строків — суттєва перевага на ринку з високою конкуренцією. Водночас цифрова трансформація дала INTERPIPE змогу на 20% скоротити запаси невикористаних напівфабрикатів на складах.

Цікаві новинки експозони

Під час свого виступу Олег Щербатенко також зробив акцент на засобах моніторингу Overall Equipment Effectiveness (OEE). Він зауважив, що навіть успішні підприємства Західної Європи подекуди використовують лише 55% потенціалу обладнання. Тому сьогодні у світі зростає попит на рішення, які здатні збільшувати виробничу ефективність шляхом оптимізації методів керування операційними процесами.

Одне з таких рішень презентувала на «Форумі інноваційних виробництв» рішення SmartEAM від IT-Enterprise. Сервіс KOEEBOX аналізує реальні дані OEE, допомагає оптимізувати завантаження обладнання та збільшує ефективність виробництва до 15% без додаткових інвестицій. Продукт легко підключається навіть до застарілого обладнання, не потребує для встановлення додаткової інфраструктури та керується навіть зі смартфона.

У виставковому залі «Форуму інноваційних виробництв» було презентовано ще багато рішень, що дають змогу провести цифрову трансформацію виробництва без надмірних витрат.

Новини