IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Чого чекати бізнесу завтра: про технології четвертої індустріальної революції

2020.05.25
Новини
Приладобудування, електротехнічна промисловість
Ремонти і обслуговування
Чого чекати бізнесу завтра: про технології четвертої індустріальної революції

Цифрові двійники, доповнена реальність та інтернет речей — ні, це не терміни з наукової фантастики. Кожна зі згаданих технологій вже активно змінює бізнес-процеси. А деякі з них сьогодні стають умовою конкурентоспроможності. Про те, чого очікувати бізнесу внаслідок четвертої індустріальної революції, та про зміни в обслуговуванні обладнання розповідає керівник проєкту SmartEAM Кирило Костанецький.

“Європейські країни та США лякає швидкий розвиток Китаю. Вони не можуть конкурувати з ним людськими ресурсами, тому створили програму Industry 4.0, яка призведе до нового формату виробництва. Мінімальна кількість людей буде виробляти максимальну кількість послуг та товарів.

Що я відношу до технологій Industry 4.0

  1. Індустріальний інтернет речей — це інтеграція з сенсорами обладнання й автоматичне зняття інформації з нього. Це те, чим займається наша компанія.
  2. Цифрові двійники. Об’єкти у віртуальному світі мають повторювати реальні прототипи за показниками. Тоді витрачається набагато менше ресурсів на те, щоб їх співставити. Ми можемо показувати додаткову інформацію, візуалізуючи дані. Скажімо, ми не бачимо, скільки пропрацював без зупинки реальний станок, а у віртуальному світі це можливо.
  3. Використання смарт-девайсів, які швидко надають нам необхідну інформацію. Зокрема, вони можуть слугувати додатковою гарантією захисту на промислових об’єктах із підвищеною небезпекою. Наприклад, смарт-браслет повідомляє, що в шахті підвищилась концентрація газу.   

Що пропонує SmartEAM в рамках Industry 4.0

Бізнес змінив підхід до обслуговування обладнання. Зараз ми маємо контролювати показники його роботи: вібрації, температуру, тиск, зазори, центрівки тощо. Завдяки цьому ми можемо прогнозувати, коли обладнання вичерпало свій ресурс та коли його варто зупинити й провести обслуговування. За допомогою індикаторів стану ми також можемо спрогнозувати відмову за тижні й навіть за кілька місяців до події, вчасно замовити запчастину й не тримати її на складі.

Дуже важливим також є контроль стану обладнання — розрахунок загальної ефективності (overall equipment effectiveness => OEE),  аналіз режимів роботи, контроль напрацювання, аналіз енергоефективності. Для вирішення цих задач ми використовуємо смарт-пристрої, які є дуже простими у встановленні та використанні.    

Раніше найефективнішим вважався підхід планово-запобіжних ремонтів (preventive maintenance => PM). Згідно з ним обслуговування обладнання проводилося через рівні інтервали часу. Зараз дуже мало компаній, які сьогодні можуть дозволити собі такий підхід. Це дорого й невигідно.

Підхід планово-запобіжних ремонтів замінили нові методики. Це, наприклад, методика технічного обслуговування на основі ризику (risk based maintenance => RBM). Вона говорить про те, що потрібно по-різному відноситися до обладнання (залежно від його важливості для виробничого процесу) й зважувати наслідки виходу його із ладу.

Ще одна методика — технічне обслуговування, орієнтоване на надійність (reliability-centered maintenance => RCM). Ця методика вперше з'явилась в авіаіндустрії. Ми впроваджуємо її елементи для всіх наших клієнтів і вона демонструє дуже гарні результати.”

Новини
Приладобудування, електротехнічна промисловість
Ремонти і обслуговування