IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Ефективність і ERP: в IT-Enterprise розповіли як лідери галузі розвивають компанії

2022.08.03
Новини
Виробництво DGO та FMCG
Продажі
Ефективність і ERP: в IT-Enterprise розповіли як лідери галузі розвивають компанії

Необхідність цифрового управління процесами гостро постала з початком пандемії, вивівши на новий рівень питання ефективного і дистанційного керування компаніями та підприємствами. У постковідному світі системи планування ресурсів (ERP), зауважують у IT-Enterprise, із бажаних елементів перетворилися на цінні активи, що серйозно підвищують конкурентоспроможність та гнучкість бізнесу.     

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, цифровізація виробничих та управлінських процесів кардинально важливою для українського бізнесу. Контроль залишків продукції, перебудова ланцюжків закупівлі та постачання, обслуговування клієнтів, бухгалтерський облік потребують нових рішень, особливо в ситуації, коли значна частина компаній здійснює релокацію, переносить свої офіси й виробничі майданчики в інші, більш безпечні регіони.

За даними Кабміну, на середину липня 2022 року релокацію здійснили 678 підприємств. Перед бізнесом, зауважують в українському уряді, постають проблеми не тільки передислокації потужностей та запуску їх наново, але і набору працівників, налагодження логістики та взаємодії з постачальниками. В цій ситуації діджиталізація підприємства, особливо з впровадженою ERP-системою, дозволяє зберегти керованість процесами та, відповідно, життєздатність компанії. 

Наприклад, сєвєродонецьке НВО «Імпульс» здійснило успішну релокацію та продовжує функціонувати завдяки далекоглядності керівників, які поступово впроваджували нові цифрові рішення і на момент перенесення компанії в інший регіон «Імпульс» був у стані цифрової зрілості. Коректне, сучасне збереження документації, в першу чергу технічної, в електронному форматі, дозволило після релокації відновити роботу над замовленнями. Наразі компанія працює у штатному режимі із віддаленим доступом до робочих місць. 

ERP (Enterprise Resource Planning) пакет програмного забезпечення, що керує повсякденними операціями бізнесу, інтегрована платформа як локальна, так і хмарна. Завдяки йому усі процеси (фінансовий облік, управління персоналом, обслуговування клієнтів, ланцюги постачання, закупівлі тощо) інтегровані у єдину базу даних, доступні кожному співробітнику включно з тими, що працюють віддалено.  

Які переваги надає впровадження ERP?

  • контроль та регулювання залишків запасів та продукції, усунення їх дефіциту або накопичення, зниження складських витрат;
  • скорочення незавершеного виробництва воно планується тільки на основі запиту на кінцеву продукцію; 
  • оцінка можливості виконання замовлень на наявних потужностях;
  • ведення технологічних карток та управління ними;
  • оптимізація бізнес-процесів; 
  • інструменти для створення плану та відстежування його виконання; 
  • ведення бухгалтерського обліку та звітності; 
  • контроль персоналу та ресурсів. 

ERP-системи дають можливість гнучко керувати собівартістю продукції та отримувати більший прибуток. Вони також дозволяють заощаджувати на ліцензіях на окреме програмне забезпечення, усувають роботу у декількох системах, автоматизують завдання, що раніше виконувались вручну (виставлення рахунків або створення звітності тощо). 

ERP-системи працюють для тисяч малих і великих компаній в усьому світі (у виробничій галузі, сервісному бізнесі, будівництві, у сфері охорони здоров'я тощо), вони можуть бути адаптовані під конкретну діяльність та ринкову нішу. До цифрових рішень все частіше вдаються гіганти у постковідну еру вони, у першу чергу, дозволяють перебудувати ланцюги постачань і швидше взаємодіяти з клієнтами.  

Так, у квітні 2022 року про успішне втілення у своїх 120 офісах по всьому світу N-ERP (ERP-системи нового покоління) оголосила Samsung Electronics. Вона була розроблена у якості бізнес-платформи для підтримки інновацій компанії у найближчі 10 років. Так, наприклад, різні системи, пов'язані із продажами, були інтегровані у єдину систему, як і рішення для взаємодії з партнерами по виробництву і логістиці (управління транспортуванням, розширене управління складом, спільна робота у ланцюгу постачань тощо).  

Нову ERP у Великому Китаї у липні цього року розгортає Nike це найбільша інвестиція спортивного гіганта у його цифрову трансформацію, яка стане основою для підвищення швидкості та гнучкості в ланцюгу постачань. У Північній Америці її планують побудувати та протестувати для розгортання у 2024 році.  

Як відомо, українське IT-ком‘юніті є одним з найпотужніших у світі, особливо в частині розробки та створення програмних рішень і продуктів. Тож у світовому тренді на переведення управління компаніями за допомогою ERP-систем чималу роль відіграють українські IT-фахівці. Лідер у цьому сегменті український розробник програмного забезпечення компанія IT- Enterprise наразі має значний портфель клієнтів і партнерів в країнах Європи, Азії, активно розвивається в регіоні MENA

Варто відзначити, що потужний запит на трансформацію і підвищення ефективності підприємств і груп компаній розпочався декілька років тому і в Україні. Найбільші компанії зробили значні кроки у цьому напрямку. Не залишився осторонь і сектор державних компаній. 

Компанія «Укрпошта» спільно з IT-Enterprise розпочала впровадження ERP-системи у 2021 році і перший етап реалізувала в рекордні терміни. 

За 9 місяців з моменту старту проєкту переведено у цифровий формат понад 70% бізнес-процесів «Укрпошти». На кінець першого етапу консолідовано роботу всіх 26 регіональних філій, близько 6 тисяч співробітників перейшли на роботу в рамках однієї платформи.

У його рамках, зокрема, повністю автоматизували процеси закупівель та продажів, управління запасами та договорами (у системі
118 тисяч договорів), ведення бухгалтерського, податкового обліків (замінено близько 30 локальних систем) та казначейські розрахунки. Компанія перейшла на електронний документообіг як внутрішній, так і зовнішній.

Загалом ERP-система IT-Enterprise замінила понад 400 розрізнених, децентралізованих та неавтоматизованих систем і баз.

Досягти повної цифровізації в «Укрпошті» планують до кінця 2022 року.

Новини
Виробництво DGO та FMCG
Продажі