IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Дмитро Шаповалов: головна умова цифрової трансформації

2018.12.05
Статті
Дмитро Шаповалов: головна умова цифрової трансформації

Дмитро Шаповалов,
керівник команди промислових бізнес-рішень IT-Enterprise

Цифрова трансформація - те, що в англомовних медіа та ЗМІ називають «buzzword» - стає все більше популярним виразом. За оцінками IDC, в 2018 році інвестиції у цифрову трансформацію перевищать $1 трлн - це майже 10 річних ВВП України. У той же час значна кількість підприємств, особливо в країнах, що розвиваються, цілком успішно заробляють величезні гроші ледь чи не ручною працею. Чим же викликані інвестиції у цифрову трансформацію?

Причина полягає в глобальному зростанні конкуренції. За останні 30 років світовий ВВП зріс майже в 3 рази: з $31 трлн. в 1997 році до $ 80 трлн. в 2017-му. Кількість компаній і підприємств по всьому світу, як і їх виробничі потужності, теж виросли багаторазово. Міжнародні зв'язки та торговельні угоди поширилися настільки, що практично у всіх країнах світу компанії конкурують вже не стільки на локальному, скільки на глобальному ринку. Через широких можливостей вибору у кінцевого споживача виробники опиняються в стані «війни всіх проти всіх».

В таких умовах для досягнення економічного успіху будь-яка дрібниця може зіграти істотну роль. Є цілий ряд галузей, у яких маржинальність не перевищує 5-7%, а зниження собівартості продукту навіть на 0,5% означає багатомільйонні прибутки і перевагу над конкурентом. Саме на такі досягнення спрямована цифрова трансформація.

Технології майбутнього вже сьогодні

Суть цифровий трансформації полягає в пошуці нових підходів і технологій для вирішення класичних бізнес-завдань. Головну роль тут відіграють сучасні технології, що об'єднуються терміном Industry 4.0 або 4-я промислова революція. Це технології, що дозволяють з'єднати всі виробничі процеси в єдину цифрову систему і максимально автоматизувати управління цією системою.

Сучасні заводи використовують промисловий інтернет речей (IIoT) для управління машинами і збору величезних обсягів даних. Ці дані обробляються технологіями штучного самонавчального інтелекту, який потім планує виробничі процеси з використанням APS/MES методології. Спираючись на аналіз усієї інформації підприємства, алгоритми виявляють вузькі місця у ланцюжку створення цінності, підбирають найбільш ефективні режими роботи і стежать за такою кількістю показників, з якою не впорається людина.

Ці ж дані використовуються для інтелектуального обслуговування, яке допомагає спрогнозувати неполадку пристроїв задовго до її прояву. Зберігаючи параметри, в яких обладнання працює з найбільшою ефективністю, підприємства отримують додаткову вигоду, яка виливається в мільйонні прибутки.

Цифрові технології стають потужним управлінським інструментом - маючи доступ до обробленими даними в реальному часі, керівники можуть приймати зважені рішення і планувати роботу підприємств набагато точніше. Digital Twins дозволяють моделювати виробничі процеси і дивитися, до яких результатів призведе та чи інша система. Допоможуть і технології доповненої і віртуальної реальності, потенціал яких величезний: від створення віртуальних навчальних програм для персоналу до отримання віртуальної інформації про кожен об'єкт на виробництві.

За оцінкою McKinsey, впровадження технологій Industry 4.0 дає величезний бонус підприємству відразу в багатьох напрямках: підвищення продуктивності, зниження вартості ремонту і часу виведення продукту на ринок, скорочення часу простою обладнання, підвищення точності бізнес-планів та багато іншого. На перший погляд здається, що мова йде про наукову фантастику або про далеке майбутнє, але це не так.

Провідні підприємства світу вже зробили цифрову трансформацію, 68% опитаних McKinsey в 2018 році компаній вважають її своїм пріоритетом. Успішні кейси цифровоъ трансформації є і в Україні - INTERPIPE, АТ «ФЕД», ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект». Перехід до технологій Industry 4.0 дає перевагу над конкурентами вже зараз і забезпечує лідерство в галузі в майбутньому.

У чому заковика?

Цифрова трансформація сьогодні знаходиться у парадоксальному стані: з одного боку, ми говоримо, що вона вже є - це технології, які використовуються тут і зараз. З іншого боку - більшість підприємств ще не завершили або навіть не почали цей процес.

Причин тому безліч: від нестачі компетентних фахівців до банальної відсутності інвестицій. Навіть підприємства, що мають необхідні компетенції та засоби, не завжди досягають успіху.
Попит породжує пропозицію: щойно про Industry 4.0 заговорили серйозно, на ринку з'явились відповідні рішення. І великі компанії, і стартапи з пари людей сьогодні пропонують окремі системи навчання на основі VR, IIoT-датчики та аналітичні програми. Кожне таке рішення може бути ефективним у своєму напрямку, але без інтеграції з іншими рішеннями все це втрачає сенс.

В умовах, коли деякі керівники розуміють, що таке цифрова трансформація, грамотно проводять її лише одиниці. Лише пошук системного рішення і повна інтеграція систем дадуть той ефект, про який говорять на бізнес-форумах і пише McKinsey - і це головна умова, про яку варто пам'ятати підприємствам, що стали на шлях цифрової трансформації.

(Джерело: https://nv.ua/opinion/d_shapovalov/hlavnoe-uslovie-tsifrovoj-transformatsii-2511232.html)

Статті