IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Цифровий потенціал нової України

2018.01.17
Новини
Цифровий потенціал нової України

- Поясніть, будь ласка, саму суть поняття "цифрова економіка" та назвіть її головні відмінності від економіки звичайної. Чи не можна просто вважати, що економіка в цілому вийшла на новий рівень, не додаючи прикметники?

- Це не новий рівень, це цілий новий світ. Змінюється не тільки економіка, разом з нею технології змінюють політику, медицину, індустрію розваг. Сам термін пройшов довгий шлях – в 1995 він був чисто академічним, потім він позначив електронну комерцію. Зараз же це одна з характеристик постійно мінливого світу, який синергічно рухають вперед інтернет речей, штучний інтелект і машинне навчання, адитивне виробництво – це 3D-принтери – роботизація, генетика, великі дані, мобільний інтернет тощо. Те, що називається проривними технологіями. Відмінностей безліч, але кардинальних три: людині більше не потрібно займатися виробництвом і типовими процесами завдяки smart factory і системам управління. І вона спрямована на індивідуальний запит, тому що швидко адаптується. До того ж вкрай зручно, що всі сервіси, які вам потрібні, зібрані, часто, на одній знайомій платформі. Цифрова економіка – це Четверта промислова революція, Industry 4.0.

- Чи настане момент, коли вся економіка стане цифровою?

- Ні. Будь-яка економіка завжди буде містити елементи укладів 3.0 і навіть 2.0. Але можна впевнено говорити про те, що вже на початку двадцятих років цей уклад буде превалювати. Українці повсюдно користуються мобільними платіжними системами, система торгів Prozorro успішно працює, квитки в громадському транспорті можна купити через PayPass. Цифровізація економіки – звичайна практика як для повсякденного життя, так і для бізнесу.

 - Питання, яке цікавить багатьох: яка роль людини в цьому світі? Чи зможе цифрова економіка забезпечити зайнятість 7,5 мільярдам людей?

- Це риторичне запитання. Безумовно, зможе. Як і кожна інша економіка, вона обслуговує потреби всього населення, зокрема й у роботі. Тільки люди займуться чимось іншим. Так було завжди. У 19 столітті луддити ламали верстати і машини, тому що боялися, що ті відберуть їх роботу. А їх нащадки зараз користуються антибіотиками, їздять на безпілотних автомобілях і викладають фото в соцмережі. Уклад змінює професію, старі йдуть, приходять нові.

- Як із цим справи в Україні? Порівняно з тією ж Європою?

- На побутовому рівні Київ її випереджає. Я останнім часом часто буваю в Німеччині, багато моїх знайомих там дивуються, коли я показую, що керую банківськими рахунками з iPhone, покупки роблю в мережі, готівкою не користуюся, а вдома – гігабітний інтернет. А ось промисловість відстає – тільки поодинокі підприємства підійшли до розуміння, що це, хоча і працівники, і топ-менеджмент щосили користуються досягненнями цифрового світу у себе вдома. Це підприємства, які усвідомили, що таке цифрова економіка, в основному експортери, яким потрібно конкурувати на світових ринках. Наша компанія працює саме з такими візіонерами від українського бізнесу, які активно впроваджують елементи Industry 4.0. Це Interpipe, ПАТ «ФЕД», низка підприємств «Укроборонпрому». Зараз проводимо конференції та семінари для інших промисловців.

- Ви згадали світові ринки...

- Так, більшість промислових підприємств планети зараз кардинально змінили бізнес-моделі. Вони продають не товар, а послугу, передплату – і все завдяки технологіям, які реалізовані в системах управління. У корпоративних системах управління IT-Enterprise є всі інструменти, щоб створювати свої моделі – це і планування, і прогнозування, і конструкторські модулі, і бухгалтерія. І все це зібрано в одному місці.

 - Багато сучасних продуктів використовують досягнення в сфері ШІ. Ви навчаєте нейромережі управляти бізнесом?

- Штучний інтелект перестав бути персонажем наукової фантастики. Це робочий інструмент, який використовується в усіх сферах – обробляє фотографії для астрофізиків, ставить діагнози краще за лікарів, водить автомобілі, пише музику, готує їжу. У вигляді конкретних структур він реалізований і в наших проектах – таких, як IT-Enterprise.SmartFactory, SmartEAM, SmartTender. Ці елементи щодня обробляють гігабайти великих даних і приносять користь клієнтам. Роботи допомагають нам, роблять життя простішим.

 - Бізнес любить цифри. Що дало впровадження систем українським компаніям?

- Наведу кілька прикладів. Фармацевти збільшили обсяги випуску ліків на 60%. Будівельники заощаджують п'ять мільйонів гривень на місяць. Електротехніки знизили кількість аварійних ремонтів на 90%. Подібних прикладів багато.

 - Ви перебуваєте, по суті, на краю прогресу. Чому варто вчити молодих українців, щоб вони могли знайти себе в світі через п'ять-десять років?

- Насамперед потрібно вчити їх думати, а не просто напихати величезними обсягами інформації, що застаріває з неймовірною швидкістю. Співставляти. Використовувати інструменти нового світу, але цього вони й самі навчаться. Дуже важливо постійно освоювати нове на стику своєї спеціальності і всього іншого світу.

Новини