IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

«Укрнафта» поділилася досвідом потужних трансформацій, які сталися в компанії за 6 років співпраці з IT-Enterprise

2023.11.19
Новини
Видобування нафти, газу та вуглеводнів
R&D
«Укрнафта» поділилася досвідом потужних трансформацій, які сталися в компанії за 6 років співпраці з IT-Enterprise

Співпраця найбільшої в Україні нафтовидобувної компанії ПАТ «Укрнафта» з IT-Enterprise є прикладом дуже вдалого поєднання власних розробок лідера енергосектору та досвіду української продуктової IT-компанії IT-Enterprise.

Відеотрек за
посиланням

«Укрнафта» готується до переходу на no-сode/low-сode платформи IT-Enterprise​ версія 2024, що стане п’ятим оновленням системи після її впровадження в 2017 році», розповіла начальник відділу управління та впровадження в компанії «Укрнафта» Ольга Чухманенко під час онлайн-форуму «No-code/low-code платформа IT-Enterprise версія 2024 Digital Transformation Core».

Співпраця компаній триває вже понад шість років. На момент початку співпраці у 2017 році та впровадження в «Укрнафта» платформи IT-Enterprise, компанія працювала з понад 20 облікових систем. Бізнес-процеси були розрізненими та «неуніфікованими». Рівень автоматизації критично низьким. Усе це створювало неефективні умови для управління та формування консолідованої звітності, вимагало значних трудових витрат на консолідацію даних. 

Впровадження ERP-системи на no-сode/low-сode платформі IT-Enterprise мало на меті запровадити стандартизацію бізнес-процесів та консолідувати облік операцій в рамках однієї системи для побудови правдивої бухгалтерської та управлінської звітності. Задача виконана. 

Також в «Укрнафта» завершено оптимізацію основних бізнес-процесів. Збільшено рівень їх автоматизації. Загальна кількість автоматизованих бізнес-процесів понад 80, з них власними силами компанії понад 30. Загальна кількість користувачів системи понад 4,5 тис. 

Запроваджено правило однієї точки входу, що дозволило усунути дублювання подій в системі, забезпечило максимальне наближення місця створення документів до місць виникнення подій. 

Обслуговуванням системи опікується окремий IT-підрозділ сформований в компанії наприкінці 2017 року. Команда підтримує роботу на ERP-системи, тестує версії оновлень перед впровадженням, співпрацює зі співробітниками IT-Enterprise для покращення елементів у системі, усунення помилок. Також, впроваджує власні напрацювання. 

Завдяки впровадженню повного бухгалтерського обліку в ERP-системі IT-Enterprise «Укрнафта» остаточно відмовилася від локальних облікових програм. 

Станом на вересень 2023 року в компанії впроваджено наступний функціонал ERP-системи. 

Кадровий блок об’єднує бізнес-процеси персоналу: штатний розпис, облік кадрів, табель, оцінку персоналу за KPI, кабінети працівника. 

Кабінет працівника це власна розробка зі зручним інтерфейсом для самостійної ініціації кадрових подій та отримання особистої інформації, як-от: перевірки персональних даних, отримання інформації про нарахування та виплати, оформлення заявок на відрядження та відпустки.

Також, кабінет керівника — це і зручний інструмент для управління персоналом, що містить в собі штатний розклад, табель робочого часу, активні функції для створення заявки на відпустки підлеглих, відрядження, погодження графіків відпусток підлеглих, заповнення оперативної інформації тощо. 

Фінансовий блок об’єднує бізнес-процеси бухгалтерського і податкового обліку, розрахунок собівартості, заробітна плата, складський облік, казначейство, облік інвестиційних проєктів. 

Логістичний блок містить закупівлі, контроль бюджету закупівель, управління аукціонами, управління договорами, управління збутом, управління автотранспортом, логістика нафтопродуктів. 

«Крайня власна розробка в цьому році автоматизація процесів логістики нафтопродуктів. Враховуючи кількість власних АЗС «Укрнафти» понад 500 та розвиток комерційного напрямку, автоматизація процесу набула критичної необхідності. В рамках першого етапу впровадження проєкту були автоматизовані наступні бізнес-процеси виявлення потреби пального на АЗС, отримання та обробка заявок на транспортування нафтопродуктів від зовнішніх замовників, побудова маршруту та розподіл транспорту, створення транспортної документації. Також на цьому етапі була виконана інтеграція з касовим програмним забезпеченням (ПЗ), яке використовується на власних АЗС», повідомила Ольга Чухманенко. 

Документообіг документообіг, електронний архів, мобільний застосунок Smart Manager, юридично значимий електронний документообіг.  

«Напрямок управління процесами закупівель був одним з перших, які запроваджувалися «Укрнафта» на базі no-сode/low-сode платформи ІТ-Enterprise», нагадала Ольга Чухманенко. 

Наразі, за її словами, створено інструмент консолідації, який дозволяє закупниками на відповідній стадії бізнес-процесу в рамках одного предмету закупівлі об'єднувати декілька заявок від різних структурних одиниць в один документ. Один з цікавих інструментів впроваджених в системі функціонал аналізу бюджету закупівель. Їм передбачена можливість інформування ініціаторів закупівлі при поточному залишку бюджету на етапі погодження заявок на закупівлю, також перегляду в системі поточного стану виконання бюджету.

Автоматизація атестації робочих місць дуже важлива для «Укрнафти», як компанії нафтогазовидобувного напрямку, вказала Ольга Чухманенко у виступі. 

За її словами, автоматизація дозволила відмовитися від купи паперових носіїв, оптимізувати роботу персоналу та допомогла спростити своєчасне проведення переатестацій робочих місць відповідно до чинного законодавства. Оскільки автоматизований облік переатестованих робочих місць прив'язаний до посад штатного розпису, як наслідок був забезпечений повний контроль над процесом призначення працівникам доплат і відпусток пов’язаних з роботою в шкідливих умовах, накопиченням спецстажу. Це зробило процес прозорішим. 

Ще одне рішення, яке задовольняє потребу «Укрнафти», як енергетичної компанії та відображає важливий нюанс її діяльності процес обліку спецодягу

«Облік спецодягу  достатньо масовий процес для компанії, через це його автоматизація була надзвичайно важливою. Це також потребувало інтеграції з суміжними модулями. В рамках процесу розроблено і запроваджено автоматичне списання спецодягу, формування заявок на закупівлю на підставі плану видачі спецодягу та формування особистих карток обліку в кабінетах працівника та керівника», розповіла Ольга Чухманенко. 

Наразі компанія готується до автоматизації інших бізнес-процесів, зокрема, сфери функцій охорони праці та проведення медогляду персоналу. 

Паралельно готується до переходу на впровадження no-сode/low-сode IT-Enterprise версія 2024.

«Одним з ключових атрибутів якості ERP-системи є безперебійність її роботи та доступність для користувачів. У зв'язку з цим питанню тестування змін приділяється особлива увага, у доповнення до тестування власних розробок в «Укрнафті» запроваджена процедура тестування щомісячних сервіс-паків працівниками першої лінії підтримки та бізнес-аналітиками. Тестування місячних сервіс-паків зазвичай тривають 2-3 робочі дні. Якщо виявлена помилка в функціоналі, який був розроблений для «Укрнафти» працівниками IT-Enterprise, подається відповідна заявка на усунення на порталі розробника. Якщо помилка у власному функціоналі, то на внутрішньому порталі підтримки системи», розповіла Ольга Чухманенко. 

За результатами тестування приймається рішення про готовність системи до роботи та ухвалюється рішення про перехід на нову версію. Тривалість безпосереднього процесу переходу займає зазвичай дві доби. Як правило, це відбувається в суботу-неділю, щоб не створювати перешкод для роботи користувачів системи, повідомила начальник відділу управління та впровадження в компанії «Укрнафта». 

«Цілком зрозуміло, що нові версії системи це нові можливості підтримки та розвитку системи. Та в кінцевому підсумку нові можливості для користувачів системи IT-Enterprise», сказала Ольга Чухманенко. 

«Укрнафта» найбільша нафтогазовидобувна компанія в Україні, яка управляє національною роздрібною мережею з понад 500 АЗС. Як відомо, після мільярдних збитків які мала компанія протягом попередніх 10 років, чистий прибуток ПАТ «Укрнафта» за перше півріччя 2023 року становив 14,1 млрд грн. На поточний момент чистий прибуток перевищив 20 млрд грн. Очікується, що дохід компанії за 2023 рік буде на рівні 95 млрд грн. Тобто, більше ніж вдвічі перевищить середньорічний за останнє десятиліття. «Укрнафта» готується виплатити не менше 6 млрд грн дивідендів за результатами діяльності у 2023 році. 

Окрім того, компанія планує значно збільшити податкові платежі в порівнянні з попередніми періодами. Загалом за перше півріччя було сплачено 12,3 млрд грн. Зокрема, 3,3 млрд грн податку на прибуток.

У 2024 році компанія планує пробурити 30 нових свердловин, тоді як протягом останніх 10 років бурилося не більше 1-2 свердловин на рік. 

Українська продуктова компанія IT-Enterprise рухає цифровізацію ключових компаній базових галузей України більш як 35 років.

Серед клієнтів компанії — Укрпошта, Укрзалізниця, Епіцентр К, Інтерпайп, Укрнафта, Біосфера, DTEK, АПК-Інвест, Ольвія, ПБГ Ковальська, ПрАК АК Київводоканал, Comfy, Metro та інші.

Серед міжнародних замовників — промисловий гігант сходу — Ducab, румунська PGA Electric, потужні промислові гравці ринку MENA — SEMAF і Elsewedy Electric.

Засновник і СЕО компанії Олег Щербатенко є послідовним популяризатором рішень класу Industry 4.0 і Industry 5.0.

Відеозапис за посиланням

Новини
Видобування нафти, газу та вуглеводнів
R&D