IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Команда IT-Enterprise на виставці CEBIT18

2018.06.13
Новини
Команда IT-Enterprise на виставці CEBIT18

Команда IT-Enterprise 5-й рік поспіль відвідує CEBIT - одну з найбільших світових виставок інноваційних технологій.

Слідкуючи за трендами інноваційних технологій, ми не могли не помітити, що в цьому році змінився власне формат виставки. За словами технічного директора IT-Enterprise Володимира Михайлова: «CEBIT кардинально змінився – поки складається враження, що це хакатон стартапів» На #CEBIT18 представлена маса рішень з використанням VR/AR, IoT-технологій, лекції та панельні дискусії ведуть представники Facebook, IBM, Boston Dynamics и GitHub.

Більшість презентованих проектів направлені швидше на взаємодію з простими користувачами, ніж на комплексне використання у промисловості. Наприклад, перше місце у конкурсі #CEBITInnovationAward2018 отримала група розробників-авторів AIPARK – додаток, що допомагає водіям знайти вільні місця на парковках.

Своїми враженнями від #CEBIT18 ділився керівник проектів IT-Enterprise Alexandr Mykhailov:

«У першу чергу, самі організатори називають CEBIT уже не виставкою нових технологій, не конференцією, а фестивалем. Змінилась цільова аудиторія – Німеччина відчуває нестачу ІТ-фахівців, організатори орієнтуються на тінейджерів – студентів і, навіть, школярів. Саме цим викликано переміщення заходу на червень, значні зміни формату, перетворення CEBIT на фестиваль споживацької електроніки та геймофікованими ІТ-кейсами. Виставку розділили на 4 напрямки. 

У зоні d!conomy були представлені рішення з цифрової трансформації бізнесу – ERP, CRM-системи, рішення для электронного документообороту і т. д.

Зона d!tec була представлена невеликими стартапами, які отримали можливість заявити про себе.

Напрям d!talk не був прив’язаний до місця – швидше, під цим словом об’єднали значну кількість виступів і лекцій цікавих спікерів з ведучих світових компаній.

Зона d!campus була найбільш нетрадиційною для CEBIT – фестивальний майданчик з розвагами, фуд-кортом, відкритим простором і навіть атракціонами.

На жаль, серед  представлених  на виставці рішень не вдалось побачити нові проривні ідеї і технології чи унікальні проекти. У минулому році на виставці можна було підкреслити значний ідеологічний ривок у розвитку #Industry40, у цьому  - настала тиша, яку  можна охарактеризувати к «епоху практики». Прогрес відчувався в представлених рішення з електронного документообігу, трекінгу речей у напрямку IoT. Помітно розвивались VR/AR-технології: були представлені практичні кейси з навчання, віддаленого моніторингу підприємств і 3D-моделювання виробництва.

Справжнім проривом стало виробництво дронів – на виставці було дуже багато виробників різних літальних апаратів. Розвивається і робототехніка, зокрема – виробництво людиноподібних роботів, які можуть використовуватись для взаємодії з клієнтами.

Незважаючи на те, що на виставці були такі компанії-гіганти, як Huawei та IBM, значна кількість ведучих IT-компаній – наприклад, Microsoft, – свої рішення не представили. Можливо, це пов’язано із неочікуваним переносом часу проведення виставки на червень, можливо – зі зміною формату. У цілому можна сказати, що CEBIT стає заходом, який спрямований швидше на підтримку і розвиток зовсім молодих ІТ-стартапів та обмін ідеями, ніж виставкою інноваційних технологій для бізнесу.

 Своїми враженнями про #CEBIT18 та співвідношення світових промислових технологій з практикою розвитку української промисловості ділиться Віталій Галелюка, керівник проектів IT-Enterprise:

«У цьому році організатори CEBIT вирішили популяризувати технології серед молодих поколінь. Виставка була перенесена на червень, щоб на неї могли потрапити студенти і учні старшої школи. На СЕВІТ було дуже багато молоді, у тому числі і тих, хто демонстрував свої рішення. На жаль, це викликало і негативі наслідки – головні вендори інформаційних систем не були представлені у цьому році. Виставка трансформувалась у такий собі фестиваль стартапів. Серед яких було багато цікавих ідей, однак мало прикладів їх практичного використання.

Більшість проектів родом з Німеччини і орієнтовані виключно на німецький ринок, без планів щодо розширення на інші країни. Можливо, сенс такої практики – у спробі замкнути розповсюдження інформаційних технологій на Німеччину, хоча навіть на СЕВІТ біла присутня значна кількість китайських проектів, які нічим не поступались рішенням з Німеччини. Багато елементів концепції #Industry40 цього разу були показані вже не як елементи концепції, але як реальні кейси. Якщо раніше про четверту промислову революцію говорили, що вона наближається, скоро стане реальністю, то сьогодні – вона і є реальністю. Багато з її елементів – вже не проекти та ідеї, а must-have елементи IT-рішень і продуктів.

Великим трендом цього року став розвиток технологій AI і machine learning – ці слова «звучали» ледь чи не з кожного стенду на СЕВІТ. Поки що ці технології існують у вигляді концептів, а кейси практичного застосування – відсутні. Тим не менш, очевидно, що багато компаній працюють над такими рішеннями і наступного року у цій галузі може статись справжній прорив.

Ще один тренд цього року – застосування VR/AR. Віртуальна реальність була на межі популярності 2-3 роки тому, поки її не витіснили розробки у сфері доповнювальної реальності. СЕВІТ продемонструвала повернення багатьох розробників саме до віртуальної реальності – з’явилось багато обладнання, програмного забезпечення, з’являються як ідеї, так і практичні кейси.

У цілому можна сказати, що ланцюг технологій Industry 4.0 замикається. Практично усі технології цієї концепції вже застосовуються у бізнесі та виробництві і скоро про четверту промислову революцію можна буде говорити не як про бачення майбутнього, а як про вже здійснене явище.

CEBIT вважається однією з найбільших виставок ІТ-технологій. І, аналізуючи все, можна заявити: Україна не відстає у розвитку цифрових технологій від розвинений країн. Дійсно, на нашому ринку багато підприємств мають сумніви у впровадженні нових технологій. Однак є й ті, що  вже реалізовують цифрові розробки на практиці. Це вселяє надію, що скоро керівники й інших підприємств зрозуміють: майбутнє нашої промисловості лежить тільки через розвиток технологій.  

Новини