IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

ERP як тренд управління. 3. Постмодерніська ERP

2019.01.25
Статті
ERP як тренд управління. 3. Постмодерніська ERP

Поява терміна "постмодерністська ERP", мабуть, було викликано тим, що все більше число компаній після 2000 р. почало впроваджувати рішення, альтернативні традиційному "універсального магазину", пропонованому системами ERP.

Ці альтернативні рішення могли бути наступними:

• Заміна окремих рішень, що входять у великі пакети ERP, альтернативними рішеннями, кращими в своєму класі. Наприклад, організація могла використовувати більш надійну стандартну систему CRM, яка може інтегруватися з більшістю основних пакетів ERP, замість додатка CRM, що входить в наявну систему ERP.
• Використання декількох пакетів ERP від різних постачальників (як правило, в різних бізнес-одиницях або дочірніх компаніях).
• Відмова від великого пакета ERP і використання тільки кращих в своїх класах рішень.

Таким чином, постмодерністська стратегія ERP - використання кращих рішень, можливих у кожній конкретній області, при забезпеченні, в разі необхідності, їх взаємної інтеграції. Ці рішення можуть бути розміщені як локально, так і в хмарі, в залежності від потреб організації.

Ключовим аспектом постмодерністської стратегії ERP є те, що це не один, строго визначений, універсальний підхід. Стратегії двох схожих організацій можуть бути «постмодерністськими», але все ж сильно відрізнятися один від одного, тому що кожна з них визначає свою власну постмодерністську стратегію, відповідно до своїх операцій і потреб, уникаючи універсальних рішень.

Відповідно до припущень компанії Gartner, постмодерністський підхід насправді включає в себе дві або більше окремих стратегій. Зокрема, більшість ERP-стратегій можна віднести до «адміністративним» або «операційним».

Адміністративна стратегія ERP. Основна увага приділяється адміністративним аспектам ERP, перш за все фінансових аспектів, управління людським капіталом і супутнім закупівель. Деяким галузям не потрібні операційні можливості, такі як виробництво або дистрибуція, тому вони концентрують свою стратегію ERP на адміністративних функціях, можливо, доповнюються деякими галузевими функціями (такими як управління грантами у вищій освіті і державному секторі або виділення ресурсів для проектів, виставлення рахунків і калькуляція в професійних послугах). Ці галузі зазвичай характеризуються як сфери обслуговування.

Операційна стратегія ERP. Організації, що займаються виробництвом, дистрибуцією, роздрібною торгівлею і т.д. (іноді їх називають виробничо-орієнтованими), ймовірно, поширять свою стратегію ERP за межі адміністративних функцій на операційні області, такі як управління замовленнями, виробництво і ланцюжок поставок, щоб максимізувати операційну ефективність. Крім того, організації, інтенсивно використовують активи: комунальні послуги, паливо, видобуток корисних копалин - можуть включати в свою стратегію ERP операції і обслуговування активів. Ці організації можуть реалізувати переваги інтеграції адміністративних і операційних можливостей, наприклад, коли операційні транзакції, які надають фінансове вплив, відображаються безпосередньо у фінансових модулях.

Отже, для виробничого підприємства середнього розміру постмодерністська стратегія ERP може бути такою: основні фінансові і людські ресурси знаходяться під управлінням одного інтегрованого пакета, розміщеного на сервері підприємства. А ось виробничі і торговельні операції обслуговуються хмарними додатками MRP і CRM від інших постачальників, які можуть краще задовольняти потреби операційної діяльності підприємства.

Такий підхід дає кілька переваг: по-перше, компанія буде використовувати додатки, найбільш відповідні кожної конкретної задачі. По-друге, якщо в компанії відбуваються якісь серйозні зміни, наприклад, злиття, поглинання або швидке зростання бізнесу, їй буде потрібно оновити деякі системи, такі як фінансові і CRM-рішення. Однак інші використовувані рішення, цілком можливо, можуть залишитися незайманими.

Стратегія постмодерну дозволить зробити це набагато простіше, ніж у випадку використання інтегрованої систем ERP.
Не слід забувати, однак, що стратегії постмодерну застосовні тільки за умови можливості інтеграції окремих рішень і пакетів, придбаних у різних поставщіков.17

Після введення нового терміна завершальний ділянку лінії розвитку ERP може виглядати так:

А що потім? Чергова стаття з констатацією Postmodern ERP Is Dead - Long Live ...? Але "хай живе" - що?
Найпростіший аналіз запитів до пошукача Google показує, що термін "postmodern ERP" станом на початок 2019 року користується набагато меншою популярністю, ніж термін "intelligent ERP" (~10 тис проти ~43 тис).

Тому, можливо, назва чергової статті закінчиться словами "... intelligent ERP". Але про це - пізніше, у статті під назвою "i-ERP (intelligent ERP, інтелектуальна ERP)".

Посилання:

17. https://www.softwareadvice.com/resources/postmodern-erp-defined/

Статті