IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Віртуальна реальність та штучний інтелект

2018.07.23
Новини
Віртуальна реальність та штучний інтелект

Цього року значний поштовх у практичному сенсі отримали проекти, пов’язані зі створенням віртуальної реальності (VR). Раніше всі пропозиції були швидше концептами, орієнтованими на можливість виконання індивідуальних проектів на замовлення. У цьому році ми бачимо реальні приклади реалізації таких проектів, а також практичні результати, отримані від їх впровадження.
Найбільш ефективними є проекти зі створення віртуального виробничого приміщення з візуалізацією та оновленням інформації про обладнання і статус завдань/замовлень, які на ньому виконуються. Отримана віртуальна реальність доступна через просте інтернет-підключення і дає змогу «зайти» до цеху, будучи в іншому кінці світу. Цікавими також є проекти, в яких створюються віртуальні приміщення для магазинів та складів до їх фізичного створення. Такі рішення дозволяють оцінити зручність цих приміщень для людини та усунути виявлені неточності ще до запуску будівництва.
Однією з найбільш значимих змін у площині VR-проектів стала поява платформ для їх побудови. Проекти переходять з площини одиничних та індивідуальних – у масовий потік, що неминуче призведе до вибуху кількості реальних кейсів цієї галузі.

Тема штучного інтелекту останні кілька років стабільно присутня на промо-стенді кожної компанії, яка себе поважає. На жаль, у практичному використанні ШІ для розв’язання масових задач поки не має помітного прориву. Які і раніше, переважна більшість кейсів – це розпізнавання візуальних образів, текстів і людського мовлення. У багатьох випадках з рішенням таких задач сьогодні машина справляється краще за людину. Усі інші сфери застосування – планування виробництва, торгівлі, управління і т. д. – зараз існують у вигляді індивідуальних проектів, без перспективи масового застосування.
Автор: Михайло Одинець, керівник команди розвитку SaaS-рішень.

Новини