IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Сім технологічних трендів, які я побачив на виставці Hannover Messe 2018. Блог Романа Яворського

2018.06.01
Новини
Сім технологічних трендів, які я побачив на виставці Hannover Messe 2018. Блог Романа Яворського

7 трендів індустрії майбутнього найголовнішої у світі виставки сучасних промислових технологій Hannover Messe.

Наприкінці квітня у Ганновері відбулась одна з найбільших хайтек-подій світу – Hannover Messe. Під час перебування на виставці ми з командою встигли побачити чимало нових трендів у розвитку технологій. Тож можемо зробити для себе певні підсумки.

  • ОСНОВНИЙ НАПРЯМ – ВІД РОЗУМНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДО РОЗУМНОГО ВИРОБНИЦТВА

На Hannover Messe була представлена велика кількість рішень зі збору, моніторингу та візуалізації даних з обладнання, а також сигналізації щодо відхилень від допустимих значень виробничих параметрів. Тобто абсолютно весь технологічний процес може відстежуватися в режимі реального часу, що відкриває нові можливості та перспективи.
Очевидно, що система Industry 4.0 стрімко просувається до втілення концепції «розумного виробництва», активно застосовуючи сучасні технології інтернету речей (IoT), хмарних сервісів та інструментів Dashboard.

Разом з тим, дуже мало хто з учасників міг показати реальний практичний приклад того, як опрацьовуються ті дані, які збираються з обладнання. Наприклад, продемонструвати, як на основі тих чи інших відхилень у значеннях виробничих параметрів автоматично генеруються завдання для відповідних обслуговуючих служб. Такий підхід, зможе мінімізувати виробничі ризики та вивести на новий якісний рівень весь виробничий процес.

  • ПЕРСПЕКТИВИ ТА ВИГОДИ НОВИХ РОЗРОБОК РОЗУМІЮТЬ НЕ ВСІ

Основна увага більшості презентацій була зосереджена саме на технічних аспектах реалізації концепції Industry 4.0. Та при досить широкому асортименті різних систем обробки даних лише мінімум представників розробників можуть оцінити та пояснити, який реальний економічний ефект отримає підприємство від втілення нових рішень.
Чи не єдина серед компаній, які можуть описати вигоди від використання інструментів Industry 4.0, – це Prodroid. Індійська компанія, яка спеціалізується на підтримці користувачів Industry 4.0. ЇЇ метою є забезпечення економічно ефективних і високоефективних рішень в управлінській системі Smart Factory.

Більшість же оцінюють використання нових технічних можливостей у надзвичайно вузькому колі задач, зосереджуючись на функціональності своїх рішень, а не на економічному результаті для конкретного виробництва. Іншими словами, більшість компаній не можуть чітко пояснити клієнту, яку користь принесе їх рішення, і пропонують автоматизацію заради самої автоматизації.

  • СПІЛЬНІ ЦІЛІ ТА ІДЕЇ – ОБ’ЄДНУЮТЬ

Також варто відзначити, що переважна більшість заявлених рішень мають тенденції до консолідації, тобто утворення партнерських об’єднань на основі спільних ідей або приналежності до конгломерату великих компаній чи однієї країни.

Яскраві тому приклади – єдині стенди країн, які об’єднали в собі різні рішення різних компаній, або ж єдині стенди компаній, які представляють рішення різних партнерів. Тобто це не глобалізація якогось єдиного рішення однієї компанії, це демонстрація можливості комбінувати різні рішення на одній платформі. Цього року, наприклад, такими стендами були представлені навіть гіганти ринку - Siemens, Oracle, Google, Microsoft.

Середні та малі компанії-стартапи також показують своє бажання інтегруватися. Про це може свідчити запит користувачів на інтегровані, консолідовані рішення, які доволі важко створити одній команді, і набагато простіше - різним компаніям, що працюють з однією платформою.

  • ДОПОВНЕНА РЕАЛЬНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВНЕ ВКЛАДЕННЯ, ЯКЕ ДОЗВОЛЯЄ ЕКОНОМИТИ

Основою виробництва майбутнього стає інтернет речей та технології VR/AR. Вже зараз вони все активніше застосовуються в сфері навчання персоналу та моніторингу виробництва. Використання VR-моделей дозволяє компанії вигідно оптимізувати виробничий процес та дає відчутний економічний результат.

Наприклад, такі рішення надають можливість навчати робітників працювати із певним обладнанням без відриву від виробництва, значно заощаджуючи на постійному проведенні курсів та виготовленні навчальних матеріалів. Моніторинг за допомогою VR-моделі дозволяє побачити весь комплексний процес виробництва у режимі віддаленого доступу, виявляти проблемні місця та оперативно застосовувати точкові рішення для налагодження ефективності всього процесу.

Проте поки що використання технологій доповненої реальності є доволі дорогим. Втім, така ж ситуація мала місце і з сенсорами та детекторами, вартість яких за останні 10 років впала в десятки разів. Розвиток проривних рішень у цьому напрямку вже скоро дозволить застосувати нові можливості у всіх сферах життя далеко за межами промислового виробництва.

  • РОБОТИЗАЦІЯ ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ВПЛИВАЮТЬ НА РИНОК ПРАЦІ

З розвитком технологій все більше виробничих процесів автоматизуються. Це дає можливість значно скоротити витрати часу на рутинну роботу та підвищити ефективність підприємств. Але з іншого боку, це означає скорочення робочих місць, яке почнеться з найменш кваліфікованої робочої сили.

Заміна людської праці роботами – питання часу. Розвиток у галузі розробки штучного інтелекту та технологій машинного навчання відкриває широкі можливості. Комп’ютери, які не лише оперативно обробляють великі об’єми інформації, а й здатні самостійно навчатися без додаткового програмування, внесуть глобальні зміни не лише на підприємствах, а й у більш широких масштабах.

  • ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА СТАЄ ЖИТТЄВО НЕОБХІДНОЮ

В умовах суцільної автоматизації кібербезпека набуває критичного значення для життя підприємства. Система Industry 4.0 являє собою єдину інформаційну ланку, де між собою пов’язані всі елементи, починаючи з комп’ютерів керівників і закінчуючи останнім станком. За таких умов, одна вдала хакерська атака зможе буквально знищити все виробництво.

Розуміння небезпеки від цифрових загроз фокусує увагу як розробників так і користувачів на створенні умов для безпечної та надійної роботи компаній. І хоча більшість підприємств України цього ще не усвідомлюють і не надають інформаційному захисту належного значення, в результаті таке легковажне ставлення може дуже дорого коштувати.

  • АВТОМАТИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ВПЛИВАЄ НА ЇХ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЕКОЛОГІЧНІСТЬ

Новітні технології, комп’ютеризація, перехід до роботизованої праці впливають на збільшення використання енергії. Що в свою чергу створює нові економічні та екологічні виклики для усіх промисловців. Це сприяє пошуку та розробці ефективних енергозберігаючих технологій. Все більше компаній починають використовувати «зелені» рішення через їх вигідність та помітно менший вплив на довкілля.

Автор: Роман Яворський, керівник проектів IT-Enterprise

Джерело: веб-портал Новое время, 1 червня 2018 р.

Новини