IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

ЯК КОМПАНІЯ ІНТЕРПАЙП ПЕРЕБУДУВАЛА СВОЇ ПОТУЖНОСТІ ПО СВІТОВИМ СТАНДАРТАМ

2016.11.23
Новини
Металургія та гірничорудова промисловість
ЯК КОМПАНІЯ ІНТЕРПАЙП ПЕРЕБУДУВАЛА СВОЇ ПОТУЖНОСТІ ПО СВІТОВИМ СТАНДАРТАМ

СТАТТЯ СПІЛЬНОГО СПЕЦІАЛЬНОГО ПРОЕКТУ IT-ENTERPRISE ТА ЖУРНАЛУ НОВИЙ ЧАС "КОМПАНІЇ ЗАВТРАШНЬОГО ДНЯ"

З недавнього часу залізничні колеса, вироблені для швидкісних потягів на Інтерпайп НТЗ в Дніпрі, одержують унікальний QR-код. Він дозволяє, в разі необхідності, дізнатися хто, коли та як виготовив даний виріб. Це обов’язкова вимога європейських залізничних доріг та вагонобудівних компаній.

Євро знак якості: тепер колеса виробництва Інтерпайп HT3 помічають QR-кодами

Ще декілька років назад в такому обладнанні не було потреби. Більша частина продукції продавалось на українському ринку. Но сьогодні вагонобудівні виробництва в нашій країні практично не працюють. Об’єм продаж коліс компаній на українському ринку впав з 131 тис. штук у 2011 році до 14 тис. у минулому році. У 2013-2014 р. Інтерпайп втратив ще і традиційні ринки збуту — Росію та країни Митного Союзу.

У цій ситуації компанія була змушена оперативно переорієнтуватись на західні ринки. А це потребувало інвестицій як у виробничі потужності, так і у IT-технології.

Роботи готові та чикають
У нових цехах Інтерпайп НТЗ у Дніпрі зараз царить небувала для виробничого підприємства тиша. Зовсім недавно тут встановили високотехнологічне обладнання по механічній обробці, свердленні, окрасці, маркуванню коліс та поки тільки тестують виробничий ланцюжок. Нові частки обладнані виробничими роботами, всі операції інтегровані у наскрізну IT-систему.


Юрій Міняйло, Директор по IT-технологіям Інтерпайп

Але незабаром про тишу можна буде забути. Завдяки новим потужностям компанія планує покорити нові висоти — наростити об’єми експорту залізничної продукції, вийти на нові для себе ринки коліс для швидкісного переміщення і колісних пар для вантажного транспорту.

На підприємстві також освоїли технологію збирання колісних пар. Раніше її проводили по субпідряду у європейських компаніях, тепер нові потужності дозволять робити частину зборки в Україні. Інвестиції у нові цеха склали $16,2 млн. Передбачається, що за їхньої допомоги Інтерпайп зможе наростити об’єми виробництва коліс для експортних ринків з 33 до 49 тис. тон, виробляти 10 тис. штук чистових осів та збирати до 10 тис. штук колісних пар на рік.


Серце виробництва: нові токарно-карусельні верстати готові до виробництва високотехнологічної продукції

На сьогоднішній день готовою продукцією Інтерпайп виключно є залізничні колеса та труби. У 2012 році компанія закінчила будівництво металургійного заводу Інтерпайп Сталь, який дозволив їй самостійно забезпечувати свої заводи по виробництву безшовних труб та коліс з круглої стальної заготовки. Тоді це була найбільша за роки незалежності України інвестиція у виробництво — більше $700 млн.

На західні колеса

Поряд з інвестиціями у виробничі потужності у компанії почались комплексні зміни — у сфері закупівель, логістики, виробництва, фінансів, IT.

Інтерпайп одна з перших серед українських промислових компаній запровадила електронні тендерні закупівлі. Сьогодні всі без виключення закупівлі компанії проходять на її публічному тендерному майданчику http://tender.interpipe.biz. Любий постачальник може самостійно акредитуватись та отримати інформацію про всі проведені тендери. Як кажуть у компанії IT-Enterprise, розробнику цього майданчика, саме вона стала одним з прообразів системи державних закупівель ProZorro. По словам Дениса Морозова, директора по економіці та фінансам Інтерпайп, за час використовування цього майданчика компанія зекономила на закупівлях більше $20 мільйонів доларів.


В обіймах технології: виробництво залізничного колеса на новому обладнанні Інтерпайп HT3

Для модернізації виробництва Інтерпайп запросила західних менеджерів. Дякуючи їх зусиллям функції операційної служби були централізовані, на цей час іде уніфікація всіх процесів та процедур. По ініціативі операційного директора компанії італійця Мауро Лонгобардо почався процес побудови систем управління ланцюжка постачань.


Мауро Лонгобардо, Операційний директор Інтерпайп

«У побудові ефективного працюючого ланцюжка постачань головну роль відіграють IT-технології» — відповідає Лонгобардо. — Обов’язковою вимогою деяких клієнтів із США є можливість прослідкувати кожний етап виробничого процесу». Для цих цілей компанія разом з IT-Enterprise завершує проект по впровадженню необхідного програмного забезпечення. Вже на сьогодні інформаційна система дозволяє відслідковувати, на якій стадії знаходиться кожне розміщене замовлення.

Проникнення цифри

— Компанія Інтерпайп була серед піонерів впровадження автоматизованих систем планування, обліку та аналізу бізнес-процесів ERP (Enterprise Resource Planning) в Україні, — згадує представник IT-Enterprise Андрій Лаврухін. За його словами, в металургії завдяки ERP доступність обладнання у середньому підвищилась більш ніж на 10%, а витрати на його обслуговування скоротилась на 30%. За допомогою ERP також можливо скоротити більш ніж у два рази об’єм складських запасів, а простої обладнання — в середньому на 70-75%.

Ефективність використання ERP підтверджує і досвід Інтерпайп. За словами Морозова, в результаті виконання проекту по управлінню ремонтами компанія зекономить до 30% на обслуговуванні обладнання.

На даний момент паралельно у ERP-системі IT-Enterprise в Інтерпайп працюють 4 тис. чоловік з 11,5 тис. співробітників. Система охопила всі підприємства компанії. Управління запасами та логістикою, ремонтами, фінансами, бухгалтерський та управлінський облік, управління персоналом — це ті функції ERP- системи, які використовує Інтерпайп.

Но на цьому компанія зупинятись не збирається. Ось що говорить з цього питання директор по інформаційним технологіям Інтерпайп Юрій Міняйло: «Інформаційна система Інтерпайп постійно розвивається. Зараз ми працюємо над удосконаленням системи планування випуску замовлень по всьому ланцюгу поставок».

Новини
Металургія та гірничорудова промисловість