IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Моделювання ціни готової продукції PGA Electric за допомогою інструментів CableDesigner і CableCost

Кабельно-дротова, металовиробнича промисловість
Моделювання ціни готової продукції PGA Electric за допомогою інструментів CableDesigner і CableCost
масштаб240 співробітниківkpiоптимізація собівартості виготовлення виробу на 0,5-2%
ПродуктR&DТривалість проекту8 місяців
Рік кейсу2024КраїнаРумунія
ГалузьКабельно-дротова, металовиробнича промисловістьЗамовникPGA Electric

PGA Electric (Румунія) спеціалізується на комплексному виробництві кабельної продукції, обладнання та супровідних матеріалів і постачає широкий спектр допоміжної продукції для більше ніж 3 тисяч клієнтів. Річний товарообіг компанії складає понад 38 млн євро. 

Для упорядкування процесів виробництва команда PGA Electric залучили експертизу української IT-Enterprise для розв'язання задач розрахунку й оптимізації собівартості кабельно-провідникової продукції та напівфабрикатів. Майданчиком контрактування став міжнародний форум CRU, на якому компанії з кабельно-провідникової галузі діляться експертизою, розширюють партнерство, залучають софтверні та технологічні компанії до співробітництва. 

PGA Electric потребувала рішення, яке дозволить змоделювати ціну кабельно-провідникової продукції та напівфабрикатів залежно від варіанту технологічного ланцюжка виготовлення та з урахуванням цін матеріалів від різних постачальників.

Мета проєкту формувалася як розв'язання задач із:

  • моделювання ціни кабелю;
  • швидкого розрахунку нормативної бази для розрахунку собівартості готової продукції та напівфабрикатів за всіма варіантами виготовлення;
  • автоматичного завантаження отриманих результатів основних нормативних даних MDM, PDM в корпоративну ERP-систему Microsoft Dynamics NAV через інтеграцію з рішеннями CableDesigner і CableCost від IT-Enterprise (міжнародний бренд — Clobbi World).

Цифровим ядром проєкту стала українська no-code/low-code платформа IT-Enterprise (міжнародний бренд — Clobbi World).

Проєкт

За допомогою CableDesigner і CableCoste розв'язано задачі моделювання нормативної ціни напівфабрикатів і кабельно-провідникової продукції PGA Electric. Сам проєкт реалізовано за 8 місяців командою IT-Enterprise/Clobbi World, що впровадила програмні рішення, які дали можливість оперативно опрацьовувати запити клієнтів.

Управління основними даними — Master Data Management, MDM

На процесному рівні MDM об'єднав, уніфікував і синхронізував основні дані та створив єдине цифрове середовище для роботи R&D-команди PGA Electric.

MDM охопив розробку структури класифікатора готової продукції, напівфабрикатів, сировини та матеріалів, обладнання, технологічної та комерційної тари.

Серед головних робочих довідників варто відзначити прайс-лист (довідник цін матеріалів та електроенергії), що динамічно оновлюється відносно корпоративної ERP-системи. Це результат інтеграції з первинною обліковою системою компанії. Налаштовані довідники, структури класифікаторів та інша довідникова інформація дозволяють ефективно використовувати інструменти CableDesigner і CableCost для розв'язання поставлених задач проєкту.

Управління даними виробів — Product Data Management, PDM

Управління даними виробів — Product Data Management, PDM, як система збереження та управління інженерно-технічними даними, має реєстри технологічних операцій та маршрутів виробництва, норм витрат матеріалів та інших норм, складів виробів.

Поповнення даних PDM реалізовано через розрахунки CableDesigner та, як результат впровадження, дозволило проводити порівняльний аналіз відносно наявної технічної інформації. Це заклало базис виробничого процесу та розрахунку нормативної собівартості продукції.

CableDesigner

За допомогою інструменту CableDesigner формалізовано розрахунки конструкції та технології виробництва кабельно-дротової продукції відповідно міжнародних стандартів International Electrotechnical Commission, IEC.

Завдяки використанню CableDesigner масово поповнюються та оновлюються MDM і PDM в частині ресурсів (напівфабрикатів та готової продукції), характеристик ресурсів, норм витрат матеріалів та напівфабрикатів, технологічних норм використання обладнання, технологічних норм намоту (на тару). І також операційних норм споживання електроенергії, операційних норм використання трудових ресурсів, складів виробу для кожного варіанту виготовлення напівфабрикатів та кабельно-провідникової продукції.

Програмне рішення CableDesigner оптимізує процеси підготовки виробництва у частині:

  • формалізованого опису технологічних ланцюжків виготовлення виробу у розрізі груп ресурсів і технологічних операцій;
  • розрахунку альтернативних варіантів виготовлення виробу;
  • оптимізації конструкцій щодо використання вхідних матеріалів;
  • масового поповнення й оновлення MDM і PDM.

Як результат впровадження CableDesigner компанія отримала єдину базу ведення конструкції та технології виробництва продукції, заощаджуючи час на подальший перерахунок наявних норм та швидке створення нових груп продукції.

CableCost

У рамках рішення CableCost розроблено модель нормативного ціноутворення напівфабрикатів і готової продукції. Вхідними даними для розрахунку нормативної собівартості є норми витрат матеріалів, варіанти виробництва продукції, отриманих як результат розрахунків CableDesigner, а також ціни матеріалів, збережені та інтегровані у рамках MDM з корпоративно ERP-системою.

Рішення CableCost дозволяє отримувати нормативну ціну для різних варіантів виготовлення на певну дату і у різних розрізах (статтях калькуляції). Як результат команда IT-Enterprise впровадила процес регулярного розрахунку нормативної собівартості усіх груп напівфабрикатів і готової продукції для подальшого експорту в зовнішню систему обліку.

Додатково CableCost забезпечує можливість проводити порівняльний аналіз нормативної собівартості різних варіантів виготовлення за економічною вигодою. А також надає змогу моделювати зміни цінників на матеріали у рамках розрахунку нормативної ціни виробів.

Управління виробництвом: APS і MES

Структурований й уніфікований MDM, поповнений PDM, впроваджені рішення CableDesigner і CableCost забезпечили готовність переходу до наступних етапів: оперативного планування виробництва — Advanced Planning & Scheduling, APS та управління виробництвом — Manufacturing Execution System, MES

Рішення APS і MES перетворюють виконання кожного виробничого замовлення на чіткий та послідовний процес з розписаними технологічними операціями, що охоплюють:

  • гнучке планування виробництва на певний горизонт;
  • планування виготовлення замовлень з урахуванням чітких вхідних параметрів, як-от: необхідні обсяги, параметри якості та директивні дати відвантаження тощо;
  • управління завантаженням робочих центрів;
  • видачу, реєстрацію і контроль виконання виробничих задач.

Економічний ефект

на 0,5-2% оптимізовано витрати металу при виготовленні виробу внаслідок нових розрахунків в CableDesigner
18 місяців строк окупності проєкту через оптимізацію витрат металу (за оцінкою команди)

Характеристики проєкту

Проєкт оптимізує роботу R&D-команди та процес виготовлення продукції PGA Electric, а також додає конкурентних переваг компанії на ринку ЄС.

зменшення собівартості й операційних витрат цифровізація процесу моделювання ціни виробу дає зниження операційних витрат шляхом оптимізації конструкції виробу
локалізація налаштована для англомовних і румуномовних користувачів
95% часу — дистанційне впровадження проєкт впровадження та навчання команди замовника виконано дистанційно
стандартизація MDM, PDM за IEС ведення даних для всіх лінійок продукції відбувається згідно з європейськими стандартами, паралельно і за стандартами компанії

PGA Electric постачає продукцію на румунський ринок і має за ціль збільшити об'єми експорту на ринку Європи, зокрема у Польщу, Молдову, Болгарію та інші країни. Тому гнучкість компанії, зниження собівартості, масштабування виробничих і логістичних потужностей і запровадження IT-інструментів є першочерговими пріоритетами компанії.

IT-Enterprise є лідером українського ринку як корпоративна ERP-система для компаній кабельно-провідникової галузі, серед яких Стальканат, Одескабель, Южкабель. На міжнародному ринку — Ducab Group (ОАЕ), Elsewedy Electric (Єгипет), Nexans (Франція).

Більше про рішення для кабельно-провідникової галузі за посиланням

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму