IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Цифровізація казначейства групи IT-компаній Netpeak Group: API-інтеграція з Revolut, Wise та інтерактивна DataDrilling-аналітика

IT, комунікації та медіа
Цифровізація казначейства групи IT-компаній Netpeak Group: API-інтеграція з Revolut, Wise та інтерактивна DataDrilling-аналітика
масштаб1200 співробітниківkpiоптимізація бізнес-процесів казначейства
ПродуктФінансиТривалість проекту12 місяців
Рік кейсу2023КраїнаУкраїна, Казахстан, Болгарія
ГалузьIT, комунікації та медіаЗамовникNetpeak Group

Netpeak Group — міжнародна група IT-компаній, у яку входять 23 компанії та 4 стартап-студії. Група влаштована за принципом екосистеми, в якій розвиваються наявні бізнес-проєкти та виростають нові. У результаті всі компанії групи підсилюють одна одну.

Ціль групи — розвити стільки компаній, щоб їхнє сумарне ревеню (дохід) складало 1% ВВП України.

В екосистему Netpeak Group входять компанії, що працюють за такими напрямками:

  • консалтингові компанії (Netpeak Core);
  • послуги (агентство digital-маркетингу Netpeak, агенція з надання ASO та ASA-послуг RadASO, агенція інтернет-маркетингу Inweb, рекрутингове агентство Netpeak Talent);
  • SaaS-платформи (багатофункціональна SEO платформа Serpstat, платформа наскрізної аналітики та колтрекингу Ringostat, платформа для SEO-спеціалістів Netpeak Software, LMS-платформа AcademyOcean);
  • продуктові компанії (Tonti Laguna, 42n, Tonti Laguna Prime, PDFliner, Asolytics);
  • студії розробки мобільних застосунків (KissMyApps, Saldo Apps);
  • освітні проєкти (компанія кар’єрного розвитку Choice31);
  • соціальні проєкти (краудфандингова платформа «Моє Місто», GladPet, «Доповідай»).

Більшість з цих проєктів з’явилися як внутрішні стартапи, а згодом стали самостійними бізнесами. 

Netpeak Group є популяризатором IT-українізації інструментів і систем керування процесами всередині країни. У травні 2022 року разом з Мінцифри команда запустила платформу Replace-RU-with-UA, на якій зібране програмне забезпечення Українських розробників, яке замінює російський софт.

Цілі 

Менеджмент Netpeak Group ставив за мету об’єднати у єдиному інформаційному середовищі фінансове управління грошовими потоками розгалуженої структури холдингу — а це понад 70 компанії різних форм власності країн Європи, Азії, Америки тощо.

Тож ціль проєкту — побудова єдиного інформаційного простору для оперативного управління грошовими коштами Netpeak Group в режимі реального часу, а також можливість акцептувати платежі в одному місці.

Майданчиком цифровізації консолідованого казначейства стала Українська ERP-система, no-code/low-code платформа IT-Enterprise.

Нагадаємо, що напрямками управління казначейства є управління грошовими потоками, забезпечення платоспроможності та ліквідності, зниження ризиків та операційних витрат. Від злагодженості цих процесів напряму залежить ефективність бізнес-діяльності, і здійснює їх казначейство — розрахункова служба компанії, що оперує всіма банківськими рахунками.

Серед сукупності задач казначейства:

  • здійснення розрахункових операцій;
  • збір заявок на платіж від центрів фінансової відповідальності (ЦФВ) і контроль за їхнім виконанням;
  • складання реєстрів рахунків на оплату, формування та погодження графіка платежів, складання платіжного календаря;
  • контроль платежів за договором, виконання договорів;
  • інтерактивна аналітика руху коштів.

Потрібне було рішення для консолідації всіх фінансових потоків від компаній групи, які надають заявки на здійснення платежів і визначення пріоритетних виплат.

Консолідоване казначейство потребує постійного оперативного обміну даними між компаніями групи і управління інформаційними потоками в режимі онлайн 365/24/7.

Проєкт

Впровадження консолідованого казначейства на no-code/low-code платформі IT-Enterprise передбачає активну проєктну роботу команди з об'єднання значної кількості центрів фінансової відповідальності (ЦФВ) різних компаній та стандартизація бізнес-процесів проведення платежів.

Інтеграція з платіжними системами

Налаштували обмін з платіжними системами і сервісами, які надають послуги електронних платежів по всьому світу: PayPal, Paysera.

Інтеграція з Клієнт-банком

Створили інтеграцію через API з Клієнт-банком для обміну виписками банку та платіжними дорученнями з програмним забезпеченням банків. 

Інтеграцію налаштували з низкою як українських банків, так і банків США і Європейського Союзу. Серед цікавих напрацювань отримання виписки з Monobank, завантаження через X-Token файлу з інформацією про здійснені операції, а також обмін даними з Revolut і Wise через їхні API.

Курси валют

Проєкт передбачав багатовалютні операції, тож команда налаштувала інтеграцію із щоденного завантаження офіційних курсів іноземних валют з порталу Minfin.com.ua, що підтягує дані з офіційного інтернет-представництва Національного банку України та актуальні банківські курси валют в Україні через АРІ. 

А також налаштована інтеграція із центральною державною банківською установою Великобританії — Bank of England.

Це приклади цікавих кейсів з точки зори фінансових ресурсів з доволі нетиповою структурою.

DataDrilling-аналітика

У проєкті консолідованого казначейства впровадили багато фінансових аналітик, що деталізують оперативний аналіз і робить можливим формування звітних форм у різних аналітичних розрізах. 

Крім стандартних аналітик (статті руху грошових коштів (Cash Flow), центри фінансової відповідальності (ЦФВ), валюти), є і унікальні аналітики, як-от: бізнес-юніт, бізнес-проєкт, бізнес-модель, власники тощо.

При виведенні даних реалізували метод занурення в шари і характеристики для отримання інформації, корисної для підтримки прийняття управлінських рішень.

Звіти та аналітики дозволяють оперативно отримувати інформацію про фінансовий стан Netpeak Group, контролювати виконання грошових операцій, здійснювати контроль за термінами оплати та план-факт аналіз оплат.

Тож так ми виконали завдання з об'єднання у єдину систему фінансових потоків всіх компаній групи, консолідації, створення «Зведеної форми» та її швидкого формування за допомогою наявних IT-інструментів.

Проєктна робота

Командна робота з Netpeak Group — це приклад проєктної роботи у кращому її розумінні, коли замовник та виконавець працюють на результат у синергії.

Команда з боку замовника зробила велику роботу з підготовки і пропрацювання технічного завдання, тестування інтеграцій і інструментів, які були інтегровані з no-code/low-code платформою IT-Enterprise, зокрема і з зовсім новими інструментами, наприклад, виписками банків інших країн.

Значна частка успіху проєкту — у супервмотивованості замовника і готовності до пінг-понгу обговорень, мозкових штурмів, роз'яснень, за/проти аргументації, націленості на швидкий рух етапами проєкту.

«Нам було надзвичайно приємно працювати з командою-лідером, яка орієнтована на максимальну ефективність і зацікавлена інсталювати в роботу найкращі рішення. Ми були вражені як щиро партнери цікавляться нашим досвідом роботи з корпоративними гігантами по всьому світу і їх готовності взаємодіяти, генерувати ідеї та створювати нові підходи для того, щоб наша спільна робота була максимально злагодженою, а рух до цілей — в єдиному темпі», — коментує Олександра Грищук, керівниця проєкту від IT-Enterprise.

Ключові результати

Цифровізація управління казначейством дає інструменти для ефективного управління всіма грошовими потоками та покращує фінансову керованість всередині групи Netpeak Group, що дозволяє отримати наступні ефекти:

збільшення продуктивності — вища ефективність роботи служби казначейства шляхом автоматизації повторюваних завдань і оптимізації робочих процесів
контроль і безпека руху грошових коштів — вище рівень контролю за фінансовими операціями та нижче ризик помилок, забезпечується моніторинг руху грошових коштів
швидка і точна звітність про фінансові операції — повністю автоматизований процес складання фінансової звітності 

Що дозволяє забезпечити вчасну звітність для зацікавлених сторін та сприяє дотриманню вимог законодавства.

автоматизована елімінація внутрішніх оборотів — швидкодія створення консолідованої звітності

Загалом консолідація казначейства Netpeak Group сприятиме покращенню ефективності та точності фінансових операцій, зниженню ризиків та помилок, а також забезпечуватиме звітність та аналітику для прийняття обґрунтованих рішень у сфері фінансового управління.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму