IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Побудова єдиної бухгалтерської системи для великого розподіленого виробничого підприємства ДП «Антонов»

Аерокосмічна промисловість
Побудова єдиної бухгалтерської системи для великого розподіленого виробничого підприємства ДП «Антонов»
масштаб14к+ співробітниківkpiпідвищити ефективність управління фінансами підприємства
ПродуктБухгалтерія Тривалість проекту1,5 року
Рік кейсу2017КраїнаУкраїна
ГалузьАерокосмічна промисловістьЗамовникДП «Антонов»

Цілі проекту

ДП «Антонов», що входить до складу холдингу Укроборонпром - українське державне підприємство, засноване як дослідно-конструкторське бюро. Його основною сферою діяльності є розробка, виробництво і ремонт літаків серії «Ан». На заводах підприємства працює понад 14 тис. співробітників, що робить його одним з найбільших в світі авіабудівників. Саме на цьому підприємстві був створений найбільший вантажотранспортних літак в світі - АН-225 "Мрія", який став однією з візитних карток нашої країни.

У 2015 році, зі зміною керівництва, підприємство почало активно впроваджувати зміни. Зокрема, була переглянута концепція управління підприємством, стали упорядковуватись складні бізнес-процеси, впорядковувалися масиви даних. Важливу роль в цих процесах відіграв проект впровадження на підприємстві комплексної ERP-системи IT-Enterprise, яка охопила всі заводи, що входять до складу ДП «Антонов».

Одним з важливих етапів автоматизації роботи служб підприємства став проект впровадження системи бухгалтерського обліку. Проект передбачав створення єдиної бухгалтерської системи для конструкторського бюро, дослідницького і серійного заводів, а також всіх територіально-віддалених підрозділів концерну.

Цілі проекту:

  • організація комплексного наскрізного обліку на базі ERP-системи IT-Enterprise
  • відмова від дублювання інформації в розрізнених системах
  • організація електронного документообігу
  • оперативний доступ до інформації

Опис проекту

Перед початком проекту передбачалося, що до участі в проекті будуть залучатися тільки співробітники відділу ІТ і бухгалтерії. Якщо розглянути процес оприбуткування ТМЦ, то в зв'язці бере участь і відділ постачання, і склад і т.д. У процесі запуску в експлуатацію цих людей залучили до участі, і результат не розчарував. В результаті вдалося побудувати комплексне рішення наскрізного обліку на базі IT-Enterprise, коли в процес залучені всі служби.

Антонов - це підприємство, на якому працює понад 14 тисяч співробітників. Підприємство має розподілену структуру, і кожна з його філій вела окремий бухгалтерський облік. А так як у різних підприємств були різні плани рахунків, різна ступінь деталізації аналітики, то для подачі звітності в державні органи доводилося витрачати багато часу на те, щоб розрізнену інформацію з багатьох джерел скомпонувати в єдині звіти. Це був досить складний і трудомісткий процес.

Перше, що зробили консультанти IT-Enterprise - розробили єдиний план рахунків з єдиними аналітиками і правилами обробки, які були впроваджені і успішно діють на підприємстві.

Крім того, на підприємстві існувало кілька програм обліку. В окремих підрозділах підприємства облік вівся вручну, а заповнені від руки документи передавалися в інші підрозділи, де їх доводилося вводити в облікову систему. Заповнення документів вручну - значне джерело помилок, адже вплив горезвісного людського чинника ніхто не відміняв.

Другий облік вівся у відділі ІТ. Так само, як і на багатьох великих виробничих підприємствах, на ДП «Антонов» у відділі ІТ є оператори, які займаються введенням інформації. Вводячи дані для дублюючого обліку, оператори витрачали даремно велика кількість часу, а також вносили похибка.

Нарешті, на підприємстві була третя облікова програма - це локальне ПО для ведення бухгалтерського обліку. До запуску проекту комплексної автоматизації бухгалтерський облік вівся в програмі 1С, дані в цій системі не були пов'язані з іншими обліковими системами підприємства.

Крім того, що на підприємстві велося три окремих обліку, на ведення кожного з котрих витрачався час, актуальною була ще й задача звірки всіх цих обліків.

На даний момент проект впровадження завершено, організований облік в єдиній системі, збудовані наскрізні бізнес-процеси. В результаті впровадження комплексної системи підприємство отримало наскрізний бізнес-процес з розподілом відповідальності. Керівництво підприємства може бачити залишки ТМЦ в режимі online.

Ключові фактори проекту

з тижнів до години скоротився час узгодження і проведення платежів

Результати роботи

Проект на ДП «Антонов» - це масштабний проект впровадження IT-Enterprise, пов'язаний з оптимізацією і реінжинірингом бізнес-процесів одного з найбільших виробничих підприємств України.

Впровадження єдиної системи бухгалтерського обліку дозволило уникнути дублювання інформації, скоротилася кількість мимовільних помилок. На підприємстві будуються наскрізні бізнес-процеси, в основі яких лежить система управління електронним документообігом. Впроваджена система спрощує роботу і значно скорочує час узгодження і проведення платежів. Якщо раніше процес узгодження тривав протягом тижня, то зараз узгодження проходить близько години.

Подальші плани по розвитку інформаційної системи підприємства - це впровадження управління виробництвом, побудова наскрізного попередільного обліку у виробництві.

Реалізація проекту дозволила керівництву підприємства відстежувати і управляти фінансовими потоками в режимі online, більш раціонально використовувати кошти. Це допомагає не тільки чітко зводити баланс і підраховувати прибуток, але і захищає компанію від втрат.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму