IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Технології Industry 4.0 для бізнесу та держави: досвід лідерів на Першому у Східній Європі Форумі Trans4mation

2019.11.23
Новини
Технології Industry 4.0 для бізнесу та держави: досвід лідерів на Першому у Східній Європі Форумі Trans4mation

22 листопада у Києві Trans4mation Forum зібрав близько 600 власників і топ-менеджерів найбільших підприємств. Лідери з Європи поділились досвідом впровадження Industry 4.0. Йшлося про вплив цифрової трансформації на бізнес: можливості, переваги та вимоги до змін.

Згідно з дослідженнями Ernst&Young, середня ефективність сучасних промислових підприємств – 55%. У лідерів – 85%. В епоху Industry 4.0 технології стали драйвером ефективності. Світові лідери дедалі частіше говорять про цифрову трансформацію. Перший у Східній Європі форум Industry 4.0 об’єднав понад 15 експертів із впровадження технологій Industry 4.0 з Франції, Польщі та України, представників бізнесу та держави. «Запланований об’єм щорічних інвестицій в Industry 4.0 в Німеччині складає €40 млрд. Додаткове зростання завдяки впровадженню Industry 4.0 очікується на рівні €150 млрд. Внаслідок використання нових технологій собівартість виробництва у США та Німеччині буде нижче, ніж у країнах, що розвиваються», – підкреслив у вступному слові СЕО IT-Enterprise Олег Щербатенко.

Industry 4.0 дозволяє створювати більш персоніфіковану продукцію, скоротити час виходу пропозиції на ринок та зрештою збільшити доходи. «У середньому, 36% клієнтів виражають цікавість у придбанні індивідуальних товарів чи послуг. Кожен п’ятий клієнт згоден доплатити за 20% вартості», – розповів Анджей Солдаті, Президент Future Industry Platform, Міністерство підприємництва та технологій (Польща). За його словами, звична горизонтальна лінія доставки цінності клієнту також змінюється на «спільноту доставки цінності»: коли кілька людей чи компаній поєднують свої унікальні компетенції для створення персоніфікованого товару чи послуги.

Анджей Солдаті також розповів про превалювання кооперації над конкуренцією на благо розвитку країни. «Ми підтримуємо цифровізацію окремих підприємств, всього сектору та інтегровані на об'єднання індустрії, створюємо нову екосистему індустрії майбутнього», – підкреслив гість з Польщі. За його словами, експерти ринку готують для уряду концепції, усі заходи з підтримки координуються єдиною платформою під управлінням Фонду. На базі цього створюються центри компетенцій, які пізніше складуть єдину європейську мережу. «В результаті ми бачимо зміну бізнесу, від конкурентної боротьби до створення екосистеми, не конкуренцію, а співпрацю», – завершив Солдаті.

Вплив Industry 4.0 на економічне зростання підтверджено міжнародними прикладами впровадження цифрової трансформації – вважає Янік Фураст’є, що керував проєктами цифрової трансформації у таких компаніях, як Airbus та Bombardier. Він навів кілька економічних ефектів від впровадження Industry 4.0: «За підрахунками McKinsey, операційні витрати скорочуються на 10-12%, продуктивність збільшується на 7-12%, а чистий прибуток зростає на 10-15%».

Янік Фураст’є також висловився про вплив трансформацій на кастомізацію: «Припустимо, ви купуєте яхту. І можете відвідати її до того, як вона буде виготовлена, за допомогою віртуальної реальності. Це перша грань Індустрії 4.0 – відчути продукт. Далі – ви можете приєднатися до розробки, ми робимо все у віртуальній реальності. І, нарешті, технології дозволяють просто надрукувати цю яхту. Зазвичай на виготовлення витрачається 2 місяці. Але тепер ви розміщуєте замовлення в понеділок, через три дні корпус готовий, у суботу ставиться панель управління і двигун – і ви можете вирушати на риболовлю».

Не оминули увагою одну з найактуальніших тем: AI - штучний інтелект. Ця технологія має належати всім – вважає Ян Пітер де Йонг, CEO Microsoft Україна. Він розповів про бот, який відповідає на питання студентів у спільному з професором чаті, аналізує їх і відразу розподіляє за темами. При підготовці до лекції викладач може подивитися, які саме моменти лекцій викликають найбільше запитань. Штучний інтелект - вчився разом зі студентами. Він має бути доступний для всіх країн світу, бути безпечним, неупередженим.

Одним із яскравих прикладів істотної зміни технологій та бізнес моделі став Netflix. «За останні десять років Netflix змінив свою бізнес-модель навіть не одноразово чи двічі, а тричі», – розповів учасникам форуму CEO UNIT.City Домінік Піоте. За його словами, Netflix розпочав з продажі відео на DVD. Однак знову змінив бізнес-модель і почав стріминг відео.

«А потім Netflix зрозумів, що платить мільйони доларів продюсерам із Голлівуду, і вирішив створювати власні відео», – продовжив Домінік Піоте. – «За три роки Netflix став другим у світі виробником фільмів, після Walt Disney. Адже, якщо ти не змінюєшся, то втрачаєш контакт зі своїми клієнтами, перестаєш приносити їм цінність, і тебе посунуть убік ті, хто розуміють ці потреби».

Успішним практичним кейсом Industry 4.0. поділився член Правління, фінансовий директор Interpipe Денис Морозов. У 2014 році компанія втратила свій головний ринок збуту, та була змушена повністю змінити бізнес-процеси та спілкування з клієнтами.

«Необхідність зростити продажі у Європі та США та перехід від великих та довгих замовлень до виробництва індивідуальних замовлень змусив нас зважитися на масштабну трансформацію», – розповів Денис Морозов.
За його словами, завдяки підходам та технологіям Industry 4.0 продажі у країни Європи зросли на 62%, у США – на 22%. Мова про Digital Twin, SmartFactory, Predictive Maintenance, Artificial Intelligence, AR/VR, IIoT. Енерговитрати на виробництво сталі скоротилося на 45%, простої автотранспорту знизилися втричі. «Без Industry 4.0 конкуренція на міжнародних ринках неможлива», – запевнив Денис Морозов. Кейси однієї з найбільш інноваційних українських компаній Interpipe доводять ефективність технологій предиктивного обслуговування і «цифрового двійника».

«Є такий інструмент – індустріальний Інтернет речей [IIoT - прим.ред.]. На одному із заводів ми встановили 23 тисячі датчиків, там обробляється 60 млн подій в день. На підставі цих даних AI може створити план виробництва. Людині на це знадобиться кілька днів, комп'ютеру – 3 хвилини», – говорить СЕО Сlobbi Дмитро Шаповалов. Також СЕО Сlobbi розповів, як Digital Twin, SmartFactory, AR/VR можуть впливати на фінансові показники роботи компанії.

Смарт-фабрика покликана створити цифрову копію підприємства, встановивши мережу датчиків для навіть застарілого обладнання і об'єднавши всі в єдину систему. Керує цією системою – штучний інтелект. Це призводить до збільшення випуску, скорочення відсотка браку, а також до переходу на прогнозне техобслуговування – Predictive Maintenance. Предиктивне обслуговування, у свою чергу, дозволяє при мінімальних інвестиціях наздогнати лідерів по ефективності.

«Є кілька підходів до відхилень і аварій на виробництві. Реактивний – реагувати, коли вже щось сталося. Планово-попереджувальний ремонт (ППР), але це допомагає лише в 20% випадків. Діагностика – як роблять літаки в аеропортах, перевіряючи перед стартом безліч систем і підсистем, в результаті чого 2017 рік став найбезпечнішим в історії комерційної авіації. І, нарешті, Predictive Maintenance», - говорить експерт з Industry 4.0 Predictivity Кирило Костанецкий. Спікер розповів про економічний ефект від впровадження технологій Predictive Maintenance, Machine Learning та IIoT в Україні та світі. 

В результаті впровадження подібних систем на заводі Interpipe Steel вдалося запобігти 397 можливим виходам устаткування з ладу. А про те, що в червні може зламатися частина системи газоочистки, система попередила ще в лютому, що дає можливість не тримати повні склади запчастин, а спокійно закупити їх в штатному режимі. «Раніше компанія закуповувала запчастини, які просто лежали, а потім продавалися як неліквід або лом. А потрібні доводилося терміново замовляти по будь-якій ціні. Сьогодні ми знаємо, що і коли може вийти з ладу, є «жовта зона». Якщо я знаю, що через 100 днів щось перестане працювати, є час провести тендер, купити запчастини і зробити ремонт», - підтверджує Денис Морозов.

Усі ці технології IT-Enterprise, як організатор форуму, представив у Зоні трансформації. На стенді IT-Enterprise була розгорнута реальна цифрова фабрика 4.0 (SmartFactory) з демонстрацією практично всіх технологій 4.0 – Digital Twin, Predictive Maintenance, Machine Vision, Machine Learning, AR/VR, IIoT, BI, Artificial Intelligence, KPI Management та інших – з наочним ефектом впровадження кожного кейсу. Відвідувачі підкреслили простоту демонстрації об’єднання бізнес-процесів та обладнання через інтернет речей. 

Transformation Zone також включала демонстрацію роботів від FANUC та Infocom. Interpipe представив VR на прикладі смарт-каски, а модель прогнозування шансів на перемогу в тендерах презентував SmartTender. AI (штучний інтелект) було створено спільно із фахівцями Microsoft Ukraine на базі принципів Machine Learning та Big Data анализу.

Процес масштабної трансформації зараз проходить і в ПАТ «Укрнафта». «Єдина ERP-система замість «зоопарку» із понад 48-ми окремих систем дає нам величезний ефект синергії. Ми маємо можливість економити трудові ресурси та уніфікувати усі бізнес-процеси, які до цього були різними», – розповів директор департаменту з трансформації бізнесу «Укрнафта» Артур Кравець.

Експерти-практики на Форумі обговорили і роль держави у впровадженні цифрової трансформації. «Industry 4.0 – це не тільки IoT чи AI. Це про реакцію на глобальні зміни, саме це формує нову культуру співпраці», – вважає генеральний директор галузевої асоціації АППАУ Олександр Юрчак. За його словами, в Україні налічується 76 компаній-інноваторів, третина з яких працює за межами країни. Для порівняння, в Ізраїлі налічується 150 інноваторів, які сфокусовані на 9-ти основних галузях. «В Україні немає цільових секторів Industry 4.0, немає попиту на технології та підтримки з держбюджету. Консолідовані вимоги промисловців до держави можуть допомогти зрушити це питання», – додав Олександр Юрчак.

Державний сектор також активно використовує автоматизацію. «Інновації для держави будуть полягати у взаємному обміну даними, спільної роботі з даними та максимальному невтручанні людського фактору у ці процеси. Для нас інновації – це управління даними та швидке прийняття правильних рішень», – пояснив Фарид Сафаров. – «Особисто для мене інновації – це можливість економити час, якого завжди так не вистачає», – додав він.
Потреба у трансформації підходів та мислення, зміні парадигми управління процесами та цінностей – очевидна для бізнесу та держави. Обидва боки – готові до діалогу і співпраці задля синергії можливостей і виходу України на рівень цифрових лідерів Європи. Вітчизняні підприємства вже довели, що варті бути серед найкращих. Зміни – варті визнання.

 

Новини