IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Наскрізні цифрові бізнес-процеси «від надходження замовлення до відвантаження готової продукції» Прогрес-Львів відтворені на платформі IT-Enterprise

Виробництво DGO та FMCG
Наскрізні цифрові бізнес-процеси «від надходження замовлення до відвантаження готової продукції» Прогрес-Львів відтворені на платформі IT-Enterprise
масштаб200 співробітниківkpiнаскрізні бізнес-процеси і єдині бази даних
ПродуктВиробництвоТривалість проекту11 місяців (етап 1 — 3,5 місяці, етап 2 — 7 місяців)
Рік кейсу2023КраїнаУкраїна
ГалузьВиробництво DGO та FMCGЗамовникПрогрес-Львів

Лідер з виробництва якісного та доступного взуття Прогрес-Львів (Progress Service) разом з IT-Enterprise розвиває і поглиблює масштабний проєкт цифровізації бізнес-процесів.

ТОВ «Прогрес-Львів» більш як 20 років займається виробництвом взуття під брендами Progress Service та MAYFED для ринків України, Польщі, Молдови, Німеччини, Румунії.

З 2017 року компанія працює за системою LEAN (ощадливе виробництво).

Проєкт, етап 1

Перша черга проєкту цифровізації на базі ERP-системи IT-Enterprise охопила процеси управління основними даними (Master Data Management, MDM) і технічну підготовку виробництва (ТПВ). Деталі за посиланням

Проєкт, етап 2

В рамках другої черги проєкту цифровізації Прогрес-Львів команда IT-Enterprise впровадила у цифрі наскрізний бізнес-процес від надходження замовлення, планування черговості виробництва, виробництва, автоматизованого списання матеріалів до відвантаження готової продукції клієнту.

Наскрізний бізнес-процес

Приймання замовлення від клієнта відбувається системно з аналізом залишків готової продукції на складах. В момент формування замовлення клієнта менеджери можуть бронювати вироблену готову продукцію для реалізації під конкретного клієнта.

Частина продукції що відсутня на складі автоматизовано потрапляє до виробничої програми компанії, разом з тим в ERP-системі IT-Enterprise автоматизовано проходить розрахунок орієнтовних планових дат випуску продукції.

Відтепер компанія оперує й інструментами щодо простежуваності етапів виконання замовлення. При зануренні у деталі замовлення простежується кожен етап її стадійності, як-от: виготовлено, підготовлено до відвантаження, відвантажено і закрито повністю.

Сучасні підходи роботи з бізнес-процесами Force BPM, згідно зі стандартами BPMN 2.0​, забезпечують швидкодію впровадження нових процесів і внесення змін до наявних.

Цей підхід оптимізує виконання бізнес-процесів при опрацюванні замовлення, використовуючи теплові карти, як вбудований статистичний алгоритм аналізу поведінки виконавців і ефективності процесів. 

Замовлення є відправною точкою комунікації з клієнтом, з якої стартує бізнес-процес — «1 Приймання замовлення → 2 Виготовлення продукції → 3 Відвантаження». А також є основою для формування ланцюжка інших документів-супроводу, як-от: рахунки, документи відвантаження тощо.

До цього бізнес-процесу долучені наступні підрозділи:
→ Відділ продажів щодо комунікації з замовниками та формування замовлення.
→ Відділ виробництва щодо автоматичного розміщення замовлення у вигляді виробничої програми і щодо перевірки/розробки технічної підготовки виробництва (ТПВ) у вигляді технологічних процесів.
→ Складський відділ щодо передачі і розміщення готової продукції на складі.
→ Відділ продажів щодо формування відвантаження замовлення клієнту.

Всі етапи бізнес-процесу є наскрізним і пов’язаним між собою в єдиному цифровому середовищі — в ERP-системі IT-Enterprise. 

Планування виробництва

З урахуванням особливостей компанії розроблено спеціалізований інтерфейс планування ливарного виробництва, оскільки саме ливарне виробництво задає ритм всіх попередніх цехів.

Однією з основних функцій даного процесу є автоматизований та оперативний розрахунок та відображення завантаження робочих центрів (машин ПВХ) відносно запланованих до виконання технологічних операцій. А функція автоматизованого розподілу визначеної кількості продукції на робочі центри та врахування пропускної спроможності кожного робочого центру суттєво пришвидшує процес планування.

Автоматизовано ERP-системою формується черговість виконання робіт на робочих центрах закрійного та швейного виробничого підрозділу. Послідовність робіт залежить від дат ливарного виробництва та пріоритетів визначених планувальником виробництва.

В системі автоматизовано проходить формування аналітичних даних на основі виробничих (змінних) завдань — це в першу чергу візуалізація успішності роботи у виді % виконання завдання в цілому з можливістю переходу в деталізацію по кожній із запланованих робіт.

Також система дозволяє порівняти роботи які мали бути відповідно до розрахунку системи та тих, які були виконані за результатами змінного завдання.

Організація ефективної роботи компанії забезпечується бригадними методами роботи. Для реалізації оперативного управління фондами бригад і розподілом робіт на бригади розроблено окремі інтерфейси через які виконують функції:
а) створення мобільних бригад із можливістю перерозподілу працівників в різні бригади у визначені проміжки часу;
б) розрахунку доступного фонду для кожної бригади в залежності від графіка кожного із членів цієї бригади.

Облік матеріальних потоків у виробництві 

За основну задачу даного підпроєкту ставилося оперативне списання матеріалів за результатами фіксації факту виконання конкретних технологічних операцій у виробничих підрозділах. В момент фіксації факту виконання — відразу відбувається списання матеріалів ERP-системою згідно з нормативними даними технологічних процесів.

Відбувається оперативне накопичення прямих витрат у момент формування актів виробітку (матеріальної складової, зарплати). А також автоматизовано формується основа для нарахування заробітної плати по кожному із виконавців технологічних операцій та формуються проводки в бухгалтерському обліку.

Відповідно в ERP-системі проходить оперативна актуалізація реальних залишків по готовій продукції і матеріалах, а відомість залишків незавершеного виробництва динамічно оновлюється відповідно до подій у виробництві та відображає оперативні залишки напівфабрикатів.

Паралельно формується фактичний склад виробу з повною простежуваністю партій матеріалів, які входять у її склад, компонентів виробу тощо.

Реалізовано автоматичний підбір залишків в момент формування документів списання по FIFO (матеріали, що прийшли першими, списуються першими).

Складський облік (WMS)

Головна задача впровадження складського обліку — це впровадження в промислову експлуатацію бізнес-процесів приходу матеріалів з прослідковуваністю і попартійною ідентифікацією відносно партії приходу. Простежуваність відносно партії протягується впродовж всього циклу виготовлення продукції.

Ведення складського обліку (WMS) відбувається у різних аналітичних розрізах, як-от: контрагенти, замовлення, різні одиниці виміру, документи тощо.

Видача товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) у виробничі підрозділи відбувається в прив'язці до документів підстав (документ лімітна карта, документ вимога, потреба під змінне завдання). Саме такий підхід забезпечує розуміння, під яке замовлення видано матеріали у підрозділи в якій кількості та скільки ще потрібно видати.

Відповідальні особи, за забезпечення матеріалами, по кожному із виробничих підрозділів одержують автоматизовано сформовану ERP-системою потребу в матеріалах і напівфабрикатах котрі потрібно фізично перемістити в цех. При чому є чітке розуміння з якого саме складу чи підрозділу потрібно перемістити.

Відвантаження готової продукції 

Організовано наскрізні процеси відвантаження готової продукції під замовлення клієнтів, а також процеси формування рахунків на відвантаження і накладних на основі заявки клієнтів. При визначенні контрагента підтягується прив’язаний до нього тип ціни з цінника та в автоматизованому режимі проходить розрахунок цін реалізації в залежності від типу клієнта — оскільки кожне замовлення розцінюється відповідно до типів клієнта і відносно типу цін визначеної для гуртової або роздрібної торгівлі.

Ключові етапи прослідковуються в замовленні та виведені у вигляді окремих полів, які сигналізують менеджеру про кількість продукції переданої виробництвом на склад і кількість відвантаженої продукції. Замовлення може містити різний набір номенклатури та в міру її виготовлення менеджер оперативно бачить оновлення інформації (залишки після здачі з виробництва на склад і залишки після відвантаження зі складу).

Розроблені друковані форми документів відвантаження (накладна, інвойси з перекладами на визначені іноземні мови). Інвойси формуються зі швидким перекладом на іноземні мови — через налаштовані довідники, що дозволяє оперативно формувати друковані форми з мультимовним перекладом.

Проєкт, етап 3

У міру розгортання цифровізації Прогрес-Львів отримує нові інструменти та можливості для прискорення розвитку, тож реалізація нових запитів відбувається поетапно.

Новий етап стосується напрямку автоматизації та пришвидшення обігу інформації у компанії. 

Наразі впроваджуються MES-система із використанням мобільних застосунків для видачі завдань на конкретні робочі центри й оперативного збору факту виконання, а також WMS-процеси щодо забезпечення мобільності складських операцій.

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму