IT.UA - home page

Меню
Aside section
Назад до Медіа

Гарячі обговорення новин щодо експорту ІТ-послуг, інвестиції в український IT-сектор і чат-бот помічників на основі ШІ — IT Bar by EASE

2024.03.17
Новини
IT, комунікації та медіа
R&D
Гарячі обговорення новин щодо експорту ІТ-послуг, інвестиції в український IT-сектор і чат-бот помічників на основі ШІ — IT Bar by EASE

IT-Enterprise взяли участь в IT Bar шоу, у якому бізнесмени, власники і топменеджери обговорюють новини зі світу IT і інновацій. Тож в IT Bar неформально, дружньо та під запис YouTube-стриму творяться дискусійні батли. А ще формуються міцні горизонтальні зв'язки між представниками компаній такого строкатого українського IT.

Звісно обговорювати є що: український IT-експорт, мобілізація та бронювання IT-спеціалістів, іноземні інвестиції в Україну та штучний інтелект (ШІ).

Про те як рухається світ інновацій, куди він веде всіх нас та як події технологічного сектору впливатимуть на людей говорили Роман Яворський — ССО IT-Enterprise, Євген Донець — CEO & Co-founder Helsi, Єгор Дем’янков — СОО Netpeak, Денис Волосов — Founder Люди.Digital та THE / DVIZH.

Організатор шоу IT BAR by EASE — Європейська асоціація програмної інженерії. 

Українське IT то рушійна сила і киплячий котел, що клекоче ідеями, проєктами, амбіціями та не зупиняється. 

Тож, IT-Enterprise розповідали про власну погляд на головні новини зі стрічки IT спільноти. Серед тем, виокремили наступні: 

  • Обсяг експорту ІТ-послуг з України в листопаді 2023 року склав $508 млн — найнижчий із початку 2022 року

Новина: Національний банк України опублікував звіт щодо експорту IT-послуг з України за січень 2024 року: він склав $508 млн, що на $103 млн менше, ніж у грудні 2023 року. У порівнянні з січнем 2023 року обсяг теж зменшився — на $20 млн.

Експорт українських IT-послуг у 2023 році склав $6,7 млрд, що на 8,4 % менше, ніж у 2022 році, коли він досяг рекордних $7,3 млрд.

Small talk: Ринок у 2022-2023 роках реагував по-різному на замовлення IT-послуг у українських компаній. Надризиком вважалося замовлення послуг в Україну. Тому IT-бізнес відкривав представництва в країнах Європи, ОАЕ для виконання партнерських умов щодо безпеки, стабільності надання послуг. І показав свою кризостійкість.

Використати «ефект кризи» на свою користь є головним завданням Українських IT-гравців, щодо досвіду кібербезпеки, кооперації, електронних сервісів, цифровізації різних сфер взаємодії «клієнта і компанії» та «громадян і держави/муніципалітету».

Фактично, Україна має класну і дешевшу, в порівнянні з країнами Західної Європи і Америки, експертизу щодо надання IT послуг.

Продуктове ІТ також має значні шанси щодо збільшення експорту за кордон, адже ринок побачив стресостійкість і креативність України, сучасні форми надання цифрових послуг, що перевірені кризами і війною.

Протягом останніх років українці, які перебувають за кордоном, використовують українські IT-сервіси, і IT-фахівці, які працюють в іноземних компаніях, рекомендують українські команди в такий спосіб активно популяризують українське IT.

Цифровізація України відома далеко за її межами. Її обговорюють чи не в усіх країнах, а деякі навіть хочуть перейняти український досвід цифровізації державних послуг. Ще на саміті в Давосі 2022 Україна отримала прізвисько «цифрового тигра» Європи.

Дослідження про ІТ-індустрію в Україні від IT Ukraine Association і зокрема про експорт IT-послуг проілюстровано у DIGITAL TIGER репорт.

  • Після закінчення війни інвестиції в український IT-сектор можуть зрости в рази до $15–20 млрд на рік

Новина: Зараз на українському ІТ-ринку зберігається хвиля «відкладеного попиту», багато іноземних компаній не хочуть інвестувати в Україну через ризики війни, але по закінченню бойових дій інвестувати в Україну буде не лише вигідно, на цій хвилі буде можливість зрости в рази до $15–20 млрд на рік.

Small talk: «Чекати», це не про бізнес. Бізнес це про гнучкість і швидкість дій. Сьогодні у світу, зокрема у Європейських урядів, є бажання підтримувати Україну, про це свідчать і проєкти, які активно працюють в Україні:

  • «Програма консультаційної підтримки МСБ» ЄБРР має на меті сприяти нарощенню виробничих потужностей, і дозволяє отримати компенсацію до 85% витрат на автоматизацію бізнесу — приклад кейс «Київського заводу ПТО».
  • Антикорупційна ініціатива ЄС що драйвує цифрову трансформацію комунікації між містами і громадянами. Як приклад — проєкт впровадження вебплатформи «Електронна приймальня» у Червонограді, Львівська область і у Нікополі, Запорізька область.

Проактивні дії, пошук нових ніш, ринків, інвестиційних фондів, кооперація, культура донатів і підтримки — це набір кроків, які опрацьовує ІТ-бізнес кожного дня. Разом з тим, ІТ-ринку треба дорослішати та відповідати стандартам і показувати належний рівень культури бізнесу. Інвестиційні фінансові інституції закономірно хочуть бачити прораховані, інноваційні, стресостійкі і захищені бізнес-проєкти.

Важливим кроком стало підписання Володимиром Зеленським 26 січня 2024 року указу про утворення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».

  • «Дія» хоче додати чат-бот помічника на основі ШІ

Новина:  «Дія» працює над впровадженням помічника на основі штучного інтелекту, який допоможе контактному центру відповідати на звернення. «Технологію назвуть Надією», — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Small talk: 2023 рік у технологічному світі пройшов під знаком штучного інтелекту (ШІ), який набув статусу попкультурного ідола. У 2024 році IT-комьюніті пророкує ще більший стрибок популярності і розширення сфер використання чат-ботів з ШІ як-от: сфера охорони здоров’я, призначення медпрепаратів тощо.

«Дія» для IT-ринку є трендсетером, тож впровадження чат-ботів з ШІ, їхне активне використування у інших IT-сервісах стане нормою.

На базі no-code/low-code платформи IT-Enterprise — версія 2024 вже запроваджено модуль готових до використання AI-асистентів — чат-ботів на основі штучного інтелекту (ШІ) та індивідуальні LLM-проєкти. 

В типовій версії модуля AI-Assistant IT-Enterprise у кілька клаців можна створити персонального або корпоративного AI-асистента. Його інтелект дозволяє систематизувати та аналізувати дані фінансових звітів, внутрішніх інструкцій, інші складні і об’ємні документи. 

Вже на повну працюють чат-боти на основі штучного інтелекту (ШІ) це: 

  • Smartik AI — надійний помічник у світі тендерів, комерційних та державних договорів. Чат-бот мешкає на SmartTender.biz — у системі електронних торгів.
    Завдяки можливостям чат-бота з ШІ клієнти можуть отримувати актуальну та важливу інформацію про тендерні умови, правові аспекти укладання договорів тощо.
  • Сенсор AI — гід продуктовими рішеннями IT-Enterprise, виконаними проєктами і технологіями Industry 4.0 і 5.0. Чат-бот доступний на загал на сайті IT-Enterprise.
  • Anna Maly — AI-ассистент, який сповіщає про аномальні тренди в роботі обладнання, аналізуючи купу показників (вібрацію, струм, температуру тощо) і завчасно повідомляє про ймовірність критичних ситуацій. 
    Цей сервіс працює у парі з рішення SmartEAM, що створено для підвищення надійності обладнання і зниження витрат на його утримання.

Інші теми, що мали не менш бурхливе обговорення, дивіться у записі.

Новини
IT, комунікації та медіа
R&D